Anubis: Het pad der 7 zonden (2008)

Alternatieve titel: Anubis & het pad der 7 zonden

Regie

Dennis Bots

Scenario

Anjali Taneja, Alexandra Pennrhyn Lowe

Release

8 oktober 2008

Studio

Studio 100, Nickelodeon

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

De bewoners van Het Huis Anubis gaan op schoolreisje. Maar hun tripje wordt echter bruut verstoord door iets onverklaarbaars. Ze komen in een spookdorp terecht waar ze op een oude legende stuiten. Wie is graaf ?Rohan?, de graaf zonder hart? En wat betekent de toegangspoort tot het pad der zeven zonden? Als Fabian ?s nachts op onderzoek uitgaat, krijgt hij een vreemd voorgevoel. Zijn lieve Nienke is niet op de afgesproken plek en ook Appie en Jeroen gedragen zich vreemd. En waar zijn Victor en Van Swieten opeens gebleven? Zijn de bewoners verwikkeld geraakt in een vooropgezet spelletje of is er meer aan de hand? Is de liefde tussen Fabian en Nienke sterk genoeg? Kan iedereen zijn zonde overwinnen en doorgaan tot het bittere eind?

Cast

Loek Beernink (Nienke Martens), Lucien van Geffen (Fabian Ruitenburg), Sven de Wijn (Jeroen Cornelissen), Achmed Akkabi (Appie Tajibi), Iris Hesseling (Amber Rozenberg), Gamze Tazim (Noa van Rijn), Marieke Westenenk (Joyce van Bodegraven), Vincent Banic (Mick Zeelenberg), Vreneli van Helbergen (Patricia Soeters), Maryam Hassouni (spook), Egbert Jan Weeber (graaf Rohan de Beaufort), Walter Crommelin (Victor Emmanuel Rodenmaar), Ton Feil (meneer van Swieten, conrector), Frank Focketyn (buschauffeur); Filip Bolluyt (stem van de Stenen Man)

Ontstaan

De 7 zonden in de film zijn: IJdelheid, Lust, Traagheid, Vraatzucht, Hebzucht, Woede en Wraak. De personages en hun deugden/zonden: Amber - IJdelheid Appie - Vraatzucht Fabian - Prudentia (wijsheid) Jeroen - Hebzucht Joyce - Justitia (rechtvaardigheid) Mick - Fortitudo (moed) Nienke - Caritas (naastenliefde) Noa - Fides (geloof) Patricia - Woede Victor - Traagheid (luiheid) Meneer van Swieten - Temperantia (matigheid)

Achmed Akkabi was eerder te zien in ALIBI. Loek Bernink scoorde twee Top 40-hits met Anubis-gerelateerde songs. Lucien van Geffenverliet in het tweede studiejaar de Theaterschool in Rotterdam. Vincent Banic is half Belg en half Kroaat. Sven de Wijn maakt deel uit van cabaretgezelschap Louter. Marieke Westenenk speelde eerder in de musical Annie.

De opnames van de eerste bioscoopfilm van de populaire jongerenserie startten op dinsdag 18 maart 2008 en dat was in de studio in het Vlaamse Londerzeel. De Nederlandse première was op 8 oktober 2008, de Belgische op 15 oktober 2008. De film draaide in Vlaanderen en Brussel met 31 kopieën.

Feiten rondom de serie Het Huis Anubis: ? sinds 26 september 2006 dagelijks te zien op Nickelodeon ? start van het derde seizoen op 15 september 2008 ? het bijbehorende bordspel verkozen tot Speelgoed van het jaar 2007 en al meer dan 100.000 exemplaren verkocht ? meer dan 400.000 boeken verkocht ? de site van Het Huis Anubis trekt 140.000 unieke bezoekers per maand ? de website bevat ook een online Huis Anubisgame waar meer dan 120.000 unieke spelers op spelen ? Het Huis Anubis staat in de top 3 van populairste en bekendste characters bij kinderen 8-12 jaar (bron: IPM Kidwise Charactermonitor) ? best bekeken kinderprogramma in de doelgroep 6-12 met gemiddeld meer dan 250.000 kijkers ? de serie won al vele prijzen, waaronder: - 2007 : nominatie voor een Rose d?Or, de hoogste onderscheiding voor televisieprogramma?s in Europa - 2007 : twee Kids? Choice Award (Nickelodeon) voor beste TV-serie én beste TV-ster (Nienke) - 2007 : Cinekid Kinderkastprijs - 2007 : de Gouden Stuiver (onderdeel van de Gouden Televizier Ring 2007 voor jeugdprogramma?s)

Facts

Dennis Bots is een van de drie regisseurs van de televisieserie Het Huis Anubis, maar regisseerde de film alleen.

Pers

Marieke Kremer in 'Sp!ts' van 9 oktober 2008: "(...) De film zal vooral veel fans van de tv-serie aantrekken, maar ook voor niet ingewijden is HET PAD DER 7 ZONDEN TE BEGRIJPEN. (...) doet soms een beetje denken aan THE WIZARD OF OZ - met de overgang van de echte naar een toverwereld en het kronkelige pad dat bewandeld moet worden - en soms aan een kindvriendelijke versie van horrorflick SAW, door de valkuilen waaruit de personages moeten ontsnappen (...) Dat de uitwerking, vooral wat de effecten betreft, niet altijd overtuigt, zullen de fans van de serie daarbij graag voor lief nemen."

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 9 oktober 2008: Dat er een bioscoopfilm zou komen naar de razend populaire Nickelodeon-serie Het huis Anubis was slechts een kwestie van tijd; het Vlaamse productiehuis Studio 100 melkt immers elk tv-succes uit (zie Samson & Gert, Piet Piraat, K3, Kabouter Plop). (...) De jongens en meisjes uit het internaat ? ze zien eruit als 15 maar gedragen zich alsof ze 10 zijn ? gaan op schoolreisje naar Kroatië. (...) Een standbeeld komt tot leven, de pubers veranderen een voor een in standbeelden, in een film die het soort opdrachten uit de eertijdse AVRO-serie De sleutels van Fort Boyard combineert met het metrum van het aftelrijmpje over de tien kleine negertjes. Ondanks die saaie vorm kunnen de verwikkelingen voor de onderkant van de doelgroep aan de enge kant zijn."

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van 8 oktober 2008: "In Nederland is er zoiets als een kinderfilmindustrie in de B-categorie aan het ontstaan. (...) Maar wie zich nu afvraagt: Anu-wie?, die kent de occulte Nickelodeon pubersoap Het huis Anubis niet en kan dat ook beter zo houden. (...) Af en toe is het volbloed horror, maar acteerwerk, vertelstijl en special effects overstijgen het niveau van primitief enthousiasme niet."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 8 oktober 2008: "(...) Anubis en het pad der zeven zonden sluit naadloos aan op de door Nickelodeon uitgezonden serie, maar de film is meer dan een langgerekte tv-aflevering. Het grootste verschil is dat de negen jongeren, die in het duistere spookinternaat Anubis angstige avonturen beleven, in de film naar buiten gaan. (...) De film bevat geen hoogstandjes, maar de dialogen klinken natuurlijk en er wordt vlot geacteerd. Dat de special effects in het Harry Pottertijdperk wat knullig ogen is eigenlijk wel charmant."

Prijzen

De bioscoopfilm ontving binnen 6 dagen de 100.000ste bezoeker en bereikte daarmee de status van Gouden Film.

Net als bij ALLES IS LIEFDE haalde de film 400.000 bezoekers in 18 dagen na de bioscooprelease.

De film werd zondag 12 april 2009 tijdens de Vlaamse Telenet Kids Awards uitgeroepen tot beste film.

Filmuziek

Olaf Janssens

Liedjes

Ware liefde / Nienke

Montage

Jan Goossen

Distributeur

Studio 100, Independent Films, Kinepolis Film Distribution

Bioszalen

111 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.anubisfilm.nl.

Boxoffice

In het weekend van 18-19 oktober voerde ANUBIS de bioscoop top 20 aan, gevolgd door RADELOOS en BRIDE FLIGHT. In de top 20 stonden verder nog SINTERKLAAS EN HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK (6) en DE ZEVEN VAN DARAN (20).