Wapen van Geldrop, Het (2008)

Alternatieve titel: 3 hearts

Regie

Thijs Römer

Scenario

Thijs Römer

Release

2 oktober 2008

Producent

Gijs van de Westelaken, Ellen Havenith

Studio

Column Film

Duur

88 minuten
Filminformatie

Verhaal

HET WAPEN VAN GELDROP is een oer-Hollandse road-movie waarin drie minder stabiele dertigers in nood- Joke, Maddox en John- bij toeval in één auto belanden en het land doorkruisen. Een ontspoorde huismoeder, een suïcidaal meisje en een ontsnapte TBS-er blijken het wonderwel met elkaar uit te kunnen houden. De zeven dagen op weg naar Geldrop zullen hen per auto, boot en te voet leiden langs idyllische Hollandse plekken, waar zich het dagelijks leven niets van de drie buitenstaanders blijkt aan te trekken. Als het trio hun lotsbestemming bereikt en het tijd wordt om afscheid te nemen, hebben ze met geen woord gesproken over de problemen die aan de oppervlakte liggen, maar elkaar wel in essentie verstaan.

Cast

Katja Schuurman (Joke), Thijs Römer (John), Tara Elders (Maddox), Huub Stapel (Piet Veerman, Maddox' vader), Marcel Hensema (Joke's man), Maarten Wansink (waarzegster), Catherine Keyl (presentatrice), Jan Mulder, Marian Mudder, Peter Römer, Gijs van de Westelaken, Marlies Heuer

Ontstaan

Muziek: songs van The Cats (o.a. Those were the best days of our lives, Those were the days) en Piet Veerman (Sailin' home).

Speelfilmregiedebuut van Thijs Römer.

Thijs Römer had bedacht dat hij voor de rol flink moest aankomen. Thijs in 'Het Parool' van 4 oktober 2008: "Ik had voor de rol van Kapitein Rob net flink getraind, dus daarna wou ik het nuttige met het aangename verenigen: pizza's eten en bier drinken. Er is acht of tien kilo aangekomen. (...) Ik heb ervan genoten, maar het gaat er wel verontrustend langzaam af. Ik ben nu flink bezig in de sportschool. Jezus, een jaar later is het nog niet weg. Maar dat overgewicht helpt in zo'n rol. Dan nog een echt slechte broek erbij, waar je je shirt in stopt. En bonkig lopen." Over het regisseren van zijn vrouw: "Volgens mij ging dat heel erg goed. Het was spannend of we werk en privé gescheiden konden houden. Zij is op de set niet mijn vrouw, maar de actrice met wie ik werk. Als het niet goed ging, moesten we dat bewaren voor 's avonds. We vinden gelukkig dezelfde dingen mooi, maar ik heb iets meer ervaring door mijn werk in het theater. Katja kan heel erg mooi spelen, maar is nog wel afhankelijk van een goede regisseur." Piet Veerman wilde zichzelf niet spelen. Thijs in Het Parool over Piets reactie: "Dat is te klef, dan krijg je de K van klef. Het is mijn muziek en voor de rol moet je een acteur nemen met een dramatische scholing, want anders begeven we ons op een hellend vlak."

De film zit vol met dialogen vol lijstjes als: 'Hoeveel reclamecampagnes ken je?' en 'Hoeveel automerken?'.

Opvallende reclame voor hotel-restaurant Van der Valk.

De gemeente Geldrop fuseerde op 1 januari 2004 met Mierlo tot Geldrop-Mierlo.

Foutje: bij benzinestation Esso krijg je geen Airmiles.

Weeber speelde in 2006 in de film ZEVEN ZONDEN waarin een zelfde thematiek centraal stond. Het eerste weekend trok de film 99 bezoekers. The Movies in Amsterdam, Lantaren/Venster in Rotterdam en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht besloten om de film na de eerste week uit de programmering te halen. Alleen Lux in Nijmegen keek het nog even aan. Een week om precies te zijn. Een reconstructie van de flop is te lezen in Cut! van december 2008.

Facts

Thijs' vader Peter is te zien en ook zijn ooms werkten mee. De scène met oom Bart heeft de film echter niet gehaald.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 1 oktober 2008: "(...) Hoe bizarder hoe beter, lijkt het motto van het potje artfilmpje spelen. (...) Het wapen van Geldrop is de bizarste film van het jaar. De personages krijgen geen duiding, gebeurtenissen zijn onbegrijpelijk en de verwijzingen naar de Griekse mythologie (veerman, ziener) maken een pretentieuze indruk. De paar mysterieuze scènes die wel intrigeren, zoals een jongenszangkoor op een veerboot, staan op zichzelf. Deugt er dan helemaal niets? Jawel, Theo van Goghs cameraman Thomas Kist bewijst voor de zoveelste keer zijn klasse. Hoog tijd voor een Gouden Kalf."

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van 1 oktober 2008: (...) Hun belevenissen zijn theatraal en impulsief, al is er voor de aandachtige kijker wel enige structuur te ontdekken. (...) Voor Römer was het belangrijk om weer eens een film te maken zoals ,,toen Theo van Gogh nog leefde??, in wiens 06/05 en Medea hij als filmacteur doorbrak. Wat hij van Van Gogh heeft geleerd is in ieder geval dat het moet kloppen met de chemie tussen de acteurs, en dat doet het met deze drie. Voor de rest is het een kwestie van goodwill of de kijker wil inschepen op deze stormachtige tocht."

Filmuziek

Rainer Hensel

Liedjes

The Cats, Piet Veerman

Camera

Thomas Kist

Montage

Merel Notten

Geluid

Marten Negenman

Distributeur

Disky Entertainment

Bioszalen

4 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Website: www.hetwapenvangeldrop.nl.

Co-productie

AVRO TV