Shanghai trance (2008)

Regie

David Verbeek

Scenario

David Verbeek

Release

2 oktober 2008

Producent

Jeroen Beker, Frans van Gestel, Natacha Devillers, Judy Maat, Chow Keung

Studio

IDTV Film, Les Petites Lumieres

Duur

122 minuten
Filminformatie

Verhaal

Shanghai, begin 21ste eeuw: drie twintigers proberen zich staande te houden in een van de snelst groeiende metropolen ter wereld. De intelligente Xu Yu, een jongen van eenvoudige afkomst, begeert Apple, een jonge vrouw in zijn buurt. Wanneer zij verhuist naar een dure nieuwbouwwijk verwatert het contact. Jenny en haar vriend, de extreem jaloerse dj Calvin, zijn hippe nachtvlinders die zich ongemakkelijk beginnen te voelen bij de vluchtigheid van het uitgaansbestaan. En de jonge Nederlandse architect Jochem (Tygo Gernandt) voelt zijn hart sneller kloppen bij de verschijning van de elegante, ambitieuze Zhang Yi.

Cast

Tygo Gernandt (architect Jochem), Zhang Heng of Zang Heng (Jochems buurvrouw), Tian Yuan, Lu Yulai, Cheng Hao Feng, Xiao Han

Ontstaan

Opgenomen met een grotendeels Chinese cast en crew. Engels en Mandarijn gesproken.

Shanghai Trance werd juni 2008 vertoond op het filmfestival van Shanghai. Voor de Chinese vertoning moesten een paar expliciete scŤnes verwijderd worden. Niet alleen vrijscŤnes, maar ook beelden waarin de stad er vies of vervallen uitziet.

David Verbeek (Amsterdam, 1980) studeerde aan de New School University in New York en voltooide in 2005 de regieopleiding van de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam.

Ter gelegenheid van de uitbreng van Shanghai Trance was in het Filmmuseum een door David Verbeek samengesteld programma te zien van films die hem hebben geÔnspireerd. Op het programma staan Hou Hsiao-hsiens Millennium Mambo (2001), L'avventura (1960) van Michelangelo Antonioni, Jia Zhang-ke?s Still Life, Naomi Kawase's Shara (2003) en Vive l'amour (1994) van Tsai Ming-liang. In de tentoonstellingszaal van het Filmmuseum was vanaf 5 oktober 2008 een serie fotodrieluiken van David Verbeek te zien. De foto's zijn gemaakt tijdens Verbeeks verblijf in AziŽ en tonen opnamen van diverse Aziatische metropolen.

Facts

De film werd in China - in een twintig minuten kortere versie - onder de titel SHANGHAI TRANCE met 240 kopieŽn in 88 steden uitgebracht door de Shanghai Film Group (de Filmkrant, november 2008).

Pers

Leo Bankersen in 'Het Parool' van 1 oktober 2008: "(...) Het cement voor deze impressionistische vertelling wordt gevormd door de indrukwekkende beelden van de stad met zijn snelwegen, discotheken, woonwijken en betonnen nieuwbouw. Bij een voorvertoning in Sjanghai wilden sommigen niet geloven dat de maker niet Chinees was. Opvallend is dat juist de rol van de Nederlandse hoofdpersoon het minst goed uit de verf komt."

Peter de Bruijn in 'NRC Handelsblad' van 1 oktober 2008: "(...) Verbeek heeft ontegenzeggelijk visueel talent. Wel zijn de stillevens van de stad in Shanghai Trance steeds mooier en indrukwekkender dan de scŤnes, waarin mensen en gezichten centraal staan. (...) en lijkt meer affiniteit te hebben met Shanghai als abstractie dan met de daadwerkelijke bewoners. (...) actrice Zhang Heng, die de hele film naar een hoger plan tilt (...) Opmerkelijk is dat er in China nog steeds sprake lijkt te zijn van een ouderwets generatieconflict. (...) Zo is er wel meer dat lichtelijk belegen aanvoelt in de film, ondanks de ultrahippe setting (...)"

Filmuziek

Lim G. Giong

Camera

Luo Dong

Montage

Sander Vos

ProdDesign

Yao Jun

Geluid

Jiang Peng

Distributeur

Filmmuseum

Bioszalen

4 bij première

Kleur

Kleur

Co-productie

VPRO TV