Zusje van Katia, Het (2008)

Regie

Mijke de Jong

Scenario

Jan Eilander, Jolein Laarman

Release

2 oktober 2008

Producent

Hans de Wolf, Evelien Jansen

Duur

81 minuten
Filminformatie

Verhaal

Een intiem portret van een 13-jarig meisje in Amsterdam-Noord dat haar Russische moeder en oudere zus Katia 'verliest' aan de harde wereld van de prostitutie. Zusje blijft alleen achter in een flat aan het IJ-plein. Door haar onvoorwaardelijke liefde en onbevangenheid houdt ze het hoofd boven water in de grimmige wereld van porno, drugs en neonreclames.

Cast

Betty Qizmolli (Lucia, zusje van Katia), Olga Louzgina (Svetlana, moeder van Lucia en Katia), Julia Seijkens (Katia), Ian Bok (John Turner), Fred Goessens (leraar), Jennifer Jago (zuster), Chico Kenzari (Giac), Rogier Schippers (Edwin), Tara van den Kerkhof (Moira)

Ontstaan

Scenario: Jan Eilander en Jolein Laarman, gebaseerd op de gelijknamige Spaanse roman van Andrés Barba.

In oktober 2007 vonden de opnamen plaats in Amsterdam-Noord en Zuid-Oost. De titelrol wordt gespeeld door Betty Qizmolli, die eerder te zien was in de politieserie Van Speijk. De rol van Katia wordt vertolkt door de van origine Russische Julia Seykens. De rol van de moeder is voor Olga Louzgina, die eerder speelde in de televisieserie Waltz.

De eerste vertoning vond plaats op donderdag 25 september 2008 in de Schouwburg van Utrecht tijdens het 28e Nederlands Film Festival.

Pers

Lieke Jetten op Studenten.net in oktober 2008: "(...) Hoewel de gebeurtenissen in de film vrij dramatisch zijn (familie die uit elkaar valt, oudere zus die zich verliest in de wereld van drugs, sex, prostitutie), wordt er nooit gekoketteerd met het drama hiervan. Menselijkheid voert de boventoon in deze film van Mijke de Jong. Er is geen oordeel, geen verdramatisering van-. We volgen de levens bijna terloops. Je mag kijken naar mensen, met hun gevoeligheden, moeilijkheden, gelukjes. De lens is niet sentimenteel, maar toont compassie voor de personages. (...) Dit is een bijzondere en gevoelige film, een belofte van een intense filmervaring. Ga 'm zien!"

Mariska Graveland in 'de Filmkrant' van oktober 2008: "(...) De Jong heeft zich na BLUEBIRD en TUSSENSTAND nog meer bekwaamd in het verfijnde filmen waarin niets overbodig is, alhoewel HET ZUSJE VAN KATIA minder ontroert dan het prachtige BLUEBIRD en minder schuurt dan het vileine TUSSENSTAND. (...)"

Marieke Kremer in Sp!its van oktober 2008: "(...) sterk geacteerde, aangrijpende film. Voor een groot deel is dat te danken aan nieuwkomer Betty Qizmolli, een veertienjarig meisje uit Amsterdam, dat een indringende rol vol naturelle overtuigingskracht speelt. (...) het doet pijn om naar te kijken. Dat de film toch met een enigszins optimistische toon eindigt, mag gerust een wonder heten. Het Zusje van Katia is geen film die je voor de lol gaat bekijken. Wie een indringend inkijkje wil krijgen in de lelijke, treurige onderkant van de Nederlandse samenleving ? waar toch onschuld en innerlijke schoonheid bestaan ? mag deze echter film niet missen."

Prijzen

Gouden Kalf 2008 voor BESTE SCENARIO voor Jan Eilander en Jolein Laarman. Gouden Kalf 2008 voor BESTE VROUWELIJKE BIJROL voor Olga Louzgina.

Bekroond met de Zilveren Giraldillo op het 5e Sevilla Festival de Cine Europeo in november 2008. Aan de prijs is een bedrag van dertigduizend euro verbonden, bestemd voor de distributie van de film in Spanje.

Filmuziek

Leo Anemaet

Liedjes

Wat een mooie dag / Wolter Kroes

Camera

Ton Peters

Montage

Dorith Vinken

ProdDesign

Fleur Ankoné, Jolein Laarman

Geluid

Joost Roskam

Bioszalen

4 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Meer informatie: http://www.afilm.nl/bioscoop/00002290/zusje_van_katia_het.html.

Locaties

Amsterdam (Zuid-Oost, Noord, Centraal Station)