Echte leven, Het (2008)

Alternatieve titel: In real life

Regie

Robert Jan Westdijk

Scenario

Robert Jan Westdijk

Release

25 september 2008

Producent

Jeroen Beker, Frans van Gestel, San Fu Maltha, Niko Post

Duur

87 minuten
Filminformatie

Verhaal

De jonge regisseur Martin maakt een speelfilm waarin hij samen met zijn vriendin Simone de hoofdrollen speelt. In deze film moet zij bij wijze van liefdestest een relatie met een andere man beginnen. Het gaat echter verkeerd als Martin die acteur ontslaat en vervangt door Dirk, een crewlid van de film zonder acteerervaring. Martin is blij met de keuze voor een amateur omdat dit de authenticiteit van zijn film ten goede komt. Totdat Simone verliefd wordt op Dirk. Ook dat komt de film overigens ten goede. Dirk gaat beter spelen en ook het spel van Martin zelf wordt op een hoger plan getild omdat hij er persoonlijk enorm onder lijdt. Tegen de tijd dat Simone in de film moet kiezen tussen haar minnaars zijn werkelijkheid en fictie niet meer uit elkaar te houden. Alleen Simone weet nog waar zij mee bezig is. Beide mannen zijn verstrikt geraakt in hun zelfgecreëerd moeras.

Cast

Sallie Harmsen (Simone), Ramsey Nasr (Martin), Loek Peters (Dirk), Oren Schrijver, Mike Libanon, Loes Haverkort, Ergün Simsek, Poal Cairo, Zoë Stork, Annemarie de Jong, Lesley Sleur

Ontstaan

Opgenomen in o.a. café De Toog in Amsterdam.

Met dubbelrollen voor Ramsey Nasr en Sallie Harmsen. Ramsey Nasr kwam later bij het filmproject; er was eerst een andere hoofdrolspeler aangetrokken.

Loek Peters is verbonden aan het Noord Nederlands Toneel en geeft acteercursussen.

De première vond plaats als openingsfilm van het Nederlands Film Festival op woensdagavond 24 september 2008 in de Stadsschouwburg van Utrecht.

Facts

De hele filmcrew plus regisseur van HET ECHTE LEVEN zijn te zien in de film.

Pers

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 25 september 2008: "(...) Vier jaar na Phileine zegt sorry (een ?tussendoortje? volgens de regisseur) maakte hij eindelijk de film die hij jarenlang in zijn hoofd had. Maar hoewel het project hem na aan het hart ligt, blijft Het echte leven opmerkelijk vlak. Wat de regisseur te melden heeft over de vele thema?s die hij aansnijdt, is onduidelijk. Het is lastig te accepteren dat Westdijk, met al zijn talent en vakmanschap, nog steeds geen serieus statement heeft durven of willen maken. Maar als onbezorgde ode aan zijn vak, met alle schone schijn die eraan kleeft, is zijn film wel degelijk geslaagd. Het fraaie camerawerk, goede spel (nieuwkomer Sallie Harmsen maakt indruk) en de sfeervolle muziek maken Het echte leven tot een even luchthartige als elegante komedie."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 24 september 2008: "(...) De vele Droste-effecten - bevinden we ons in de film of in de werkelijkheid? - kunnen niet verhullen dat Het echte leven geen prikkelende inzichten bevat, maar open deuren intrapt. Een bijkomend probleem is dat de film zogenaamd geregisseerd is door Martin, die geen groot regisseur is. Dat werkt in het begin grappig als parodie op talentloos filmmaken, want Martin is het soort filmmaker dat grossiert in clichés: donkere mannen zijn dekhengsten, bij verdriet slaat regen tegen de ruiten en onder beelden van een fietsend meisje klinkt een jazzy muziekje. Dat is grappig, maar een hele film matig acteren en obligate beelden is teveel van het slechte. Wie erdoorheen kijkt, ziet achter Het echte leven een in een idee verstrikt geraakte, overbewuste filmmaker. Westdijk moet de frisse buitenlucht in."

André Nientied op NU.nl: "(...) Westdijk worstelde 11 jaar met het script maar wist desondanks toch een heldere film over film maken af te leveren. Dat is echter ook de zwakte van de film: het Droste-effect is al zo vaak gebruikt dat het geen nieuwe perspectieven oplevert. De luchtige komedie lijkt de eersteling van een beginnende filmstudent, terwijl dit toch al de vierde film van Westdijk is. Het Echte Leven is zeker aardig, maar van Westdijk had meer diepgang verwacht mogen worden."

Prijzen

Gouden Kalf 2008 voor BESTE CAMERA voor Menno Westendorp en voor BESTE MONTAGE voor Robert Jan Westdijk.

Camera

Menno Westendorp

Montage

Robert Jan Westdijk

Geluid

Marcel de Hoogd

Bioszalen

11 bij première

Kleur

Kleur