Calimucho (2008)

Regie

Eugenie Jansen

Scenario

Natasha Gerson, Rogier de Blok

Release

11 september 2008

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

De jonge vrouw Dicky moet kiezen tussen drie liefdes: die voor zwager Willy en zijn zoontje Timo die ze verzorgt sinds de dood van haar zus; die voor de jonge tentbouwer Tarek uit Tunesië die een seizoen langs komt waaien en die voor het circusleven en haar familie.

Cast

Dicky Kilian, Willy Soeurt, Tarek Hannoudi, Peter Verberk

Ontstaan

Alle rollen in CALIMUCHO worden gespeeld door artiesten van circus Harlekino, die afkomstig zijn uit Nederland, Duitsland en Roemenië.

Eén van de uitgangspunten van filmmaakster Eugenie Jansen is dat zij met haar speelfilms zo dicht mogelijk bij een authentieke werkelijkheid wil blijven en die wil verheffen tot fictie.

Het idee en het scenario zijn afkomstig van Natasha Gerson, Rogier de Blok trad op als co-schrijver.

De opnames begonnen half juli 2007 in Ruinen (het oosten van Nederland) en duurden tot eind augustus 2007.

De film is een mix van fictie en documentaire. In de film is Willy niet Dicky's man, maar haar zwager. Hun zoontje Timo is het kind van Willy en haar zus.

De continuïteit raakte in gevaar toen Ana opeeens haar haar aubergine had geverfd. De kapper had er acht uur voor nodig om haar weer blond te krijgen.

Facts

Calimucho is een mix van wijn en cola; het is het lievelingsdrankje van Willy.

Pers

Jan Pieter Ekker in ?de Volkskrant? van 11 september 2008: ?(?) Eén van de mooiste scènes uit Calimucho stond niet in het script. De gebeurtenis niet, de dialogen niet. Het jongetje verslikte zich, en regisseur Eugenie Jansen kon het registreren omdat ze altijd in de buurt was. Ze volgde Circus Harlekino vorig jaar tijdens de zomertournee; alle personages in haar film worden gespeeld door de circusartiesten. (?) Wat Jansen niet kan laten zien, wordt verduidelijkt op de geluidsband. Of door de Duitstalige, op een vals orgel gespeelde liedjes van het circusorkest (...) een ontroerend kleinood, waarmee Jansen zich andermaal bewijst als een van Nederlands meest interessante filmmakers.?

Dana Linssen in ?NRC Handelsblad? van 10 september 2008: ?Komt dat zien! Calimucho is een film die eigenlijk door een spreekstalmeester ingeluid moet worden. Hedenavond: Circus Eugenie Jansen met een wonderbaarlijke mix van feit en fictie, fantasie en waargebeurde verzinsels in de piste van Circus Harlekino. Echt gebeurt en helemaal geregisseerd en niemand ziet het verschil. Leve de contradictie! (?) Toon en ritme zijn laconiek en loom. Haar beelden getuigen van een onderkoeld gevoel voor humor. Elegant scheert Calimucho langs de clichés van de circusfilm en speelt ermee. Maar tegelijkertijd heeft deze bedrieglijk eenvoudige docufictie (verzonnen gebeurtenissen in een echte setting) de allure van een Griekse tragedie. (?)?

Jos van der Burg in ?Het Parool? van 10 september 2008: ?(?) Calimucho moet het niet hebben van het verhaaltje, dat de zoveelste variant is op het thema 'vrouw zoekt vrijheid'. Meer indruk maakt de documentaire vormgeving. De film speelt zich af in een echt circus (Harlekino) en achter de personages schuilen geen acteurs, maar mensen die gepokt en gemazeld zijn in het circus. Het zorgt voor authenticiteit, maar de benadering heeft als nadeel wisselende acteerprestaties. Hoofdpersoon Dicky Kilian is een natuurtalent, maar de meeste spelers zijn geen geboren acteurs, wat zich wreekt in de dramatische momenten. Minder geslaagd is ook het zingende commentaar van een kibbelend bandje op de handelingen, omdat het de film wegtrekt van het realisme. Calimucho is een interessant experiment, dat laat zien waar Jansens kracht ligt: durft ze de Dardenne van Nederland te worden??

Prijzen

PRIJS VAN DE NEDERLANDSE FILMKRITIEK 2008 voor Eugenie Jansen.

Camera

Adri Schrover

Montage

Patrick Minks

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

8 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.a-film.nl/bioscoop/00002539/calimucho.html