Alles is liefde (2007)

Regie

Joram Lürsen

Release

11 oktober 2007

Duur

110 minuten
Filminformatie

Verhaal

ALLES IS LIEFDE vertelt over Sinterklaas, die tien minuten voor de tv-uitzending van zijn intocht een hartstilstand krijgt. Tijdens de intocht worden verschillende liefdesparen geïntroduceerd, die onder meer de gebroken liefde, de kalverliefde, de onbereikbare liefde en de uitgebluste liefde vertegenwoordigen. Uiteindelijk hebben de zes verhaallijnen allemaal met elkaar te maken. Klaasje is gescheiden van Dennis, die haar heeft bedrogen met de schooljuf. Dennis wil haar terug, maar zijn kansen lijken verkeken als zij een jonge minnaar in huis haalt. Klaasjes beste vriendin Simone is de spil van haar gezin. Haar man Ted voelt zich vaak overbodig. Dat hij is ontslagen, durft hij haar niet te vertellen. Badmeester Victor verheugt zich op het huwelijk met zijn grote liefde Kees. Maar Kees twijfelt en slaat zijn angsten van zich af tijdens weekendjes larpen. Victors zus Kiki, verkoopster bij de Bijenkorf, droomt van een prins op het witte paard. Ze weet niet dat een echte prins, Valentijn, van haar droomt. Met de komst van een mysterieuze Sinterklaas bereiken de liefdesperikelen een hoogtepunt, maar komen ook de happy endings dichterbij.

Cast

Carice van Houten (Kiki Jollema), Paul de Leeuw (Victor Jollema, broer van Kiki), Michiel Romeyn (Jan/Sinterklaas), Wendy van Dijk (Klaasje van Ophorst), Thomas Acda (kraandrijver Ted Coelman), Daan Schuurmans (Kees Tromp, partner van Victor), Anneke Blok (Simone Coelman), Peter Paul Muller (Dennis), Chantal Janzen (Sarah), Jeroen Spitzenberger (prins Valentijn), Marc Marie Huijbregts (Rudolf van Hoogstraten, personeelsmedewerker bij De Bijenkorf), Valerio Zeno (Daniël Levi), Viggo Waas (Youri), Lies Visschedijk (Alicia), Annemieke Bakker (Saskia), Lineke Rijxman (Jutta Horvath), René van 't Hof (Eppie), Camilla Siegertsz (Anneke), Ruben van der Meer (barman), Ton Kas (Dekker), Bas Keijzer (Rens), Marissa van Eyle, Eric Schneider (Tom van Ophorst), Kitty Courbois (actrice op crematie), Hans Kemna (acteur op crematie), Hans Kesting (presentator), Alex Klaassen (Sjoerd), Remko Vrijdag (bal), Joep van Deudekom (presentator), Bianca Krijgsman (verkoopster Bijenkorf), Ellis van den Brink; Peter Blok (stem)

Ontstaan

Muziek: Melcher Meirmans, Merlijn Snitker, Chrisnanne Wiegel. Camera: Lex Brand. Montage: Peter Alderliesten. Production design: Harry Ammerlaan. Kostuums: Monica Petit. Make up: Dick Naastepad. Stunts: Ronald Schuurbiers. Producent: Motel Films. Producenten: Jeroen Beker, Frans van Gestel. Distributeur: A-Film Distribution.

De film is geproduceerd door Alles is Liefde CV in samenwerking met Motel Films, Fu Works en Kemna & Zonen, in coproductie met de VARA en met steun van het Nederlands Fonds voor de Film en CoBO fonds. Budget: 4 miljoen euro.

De opnamen vonden plaats van 10 oktober tot eind december 2006. Opgenomen in Amsterdam (De Dam, Beurs van Berlage, De Bijenkorf).

Kim van Kooten schreef het scenario van de film, een Nederlandse variant op Richard Harris? LOVE ACTUALLY, met in haar achterhoofd het nummer ?Aanzoek Zonder Ringen? van Bløf. Tijdens een concert lichtte ze de band in over de rol die het nummer gespeeld had bij het schrijven. De groep bood daarop aan de titelsong van de film te verzorgen. De cd single Alles is liefde ligt vanaf 5 oktober in de winkel. De soundtrack van de film volgt op 12 oktober 2007. Songs: You sexy thing / Hot Chocolate, Other side of the world / KT Tunstall, Di-rect (She), Krezip, Trijntje Oosterhuis.

De film bevat zes verhaallijnen en kent daardoor 12 hoofdrollen. De casting werd gedaan door Job Gosschalk, maar Kim van Kooten had wel Anneke Blok en Carice van Houten in gedachten bij het schrijven. Acteur Jeroen Spitzenberger vertolkt de rol van prins Valentijn. 'Zijn karakter is gemodelleerd naar prins Maurits, die hier in Nederland toch altijd de meest begeerde vrijgezelle prins is geweest,' aldus associate producer Job Gosschalk. Prins Valentijn rijdt met kenteken AA26.

De marketing van de film was geheel uitgekiend en dat zonder extreem budget. De acteurs speelden daarbij een grote rol: van een VARA-ster tot TMF hunk, van theaterkanon tot cabaretiers. Nog voor de eerste draaidag werd een lijstje samengesteld waarop de publiciteitsmedewerkers aangaven welke acteur ze in welk medium zouden willen hebben. Ook de sponsors werden slimgekozen: van Spa tot Hi, Samsung en uitzendbureau Unique en de Nationale Bioscoopbon.

De film ging niet in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht omdat de makers alle aandacht voor hun film wilden en zelf genoeg publiciteit wisten te genereren. Het tvprogramma 'De Wereld Draait Door' stond vrijdagavond 5 oktober 2007 geheel in het teken van de film.

De Gouden Film (100.000 bezoekers) werd op dinsdag 16 oktober 2007 door Doreen Boonekamp, directeur van het Nederlands Film Festival, in Utopolis Almere uitgereikt aan regisseur Joram Lürsen. De Nederlandse film boekte records in de bioscopen. In speelweek 42-2007 stonden voor het eerst drie Nederlandse films bovenaan in de top 20 van best bezochte films. Alles is Liefde, Waar is het paard van Sinterklaas? en Timboektoe bezetten afgelopen week de eerste, tweede en derde plaats. Het was nog niet eerder voorgekomen dat drie Nederlandse films bovenaan stonden. De Nederlandse film zorgde die week gezamenlijk voor bijna 50 procent van de kassaopbrengst. Vooral Alles is Liefde brak records. De eerste twee weken trok de romantische komedie van Joram Lürsen met Carice van Houten en vele andere sterren 325.000 bezoekers. Dit was nog beter dan Zwartboek, Paul Verhoeven's recordfilm uit 2006. Op zondag 28 oktober 2007 werd de 400.000ste bezoeker verwelkomt: goed voor een Platina Film. Op 7 december 2007 wordt de miljoenste bezoeker geteld in bioscoop MustSee in Tilburg. Alles is Liefde is daarmee in negen weken Diamanten Film en verslaat Zwartboek die in 19 weken een miljoen bezoekers trok.

Facts

De Belgische regisseur Jan Verheyen maakte in 2010 een Vlaamse versie onder de titel ZOT VAN A. In de Belgische versie is prins Valentijn vervangen door een tennisser. Jan Verheyen in 'de Volkskrant' van donderdag 1 juli 2010: "Wij hebben dat gewoon niet, leuke prinsen. Echt niet. Dan is een beroemde sporter geloofwaardiger. Jullie zijn sentimenteler, zeker. En dat bedoel ik zonder negatieve bijklank. Zo'n voice over, die in het origineel zegt: liefde is als Sinterklaas, je moet er wel in willen geloven. Dat wil bij ons niet. En in alle verzoeningscènes tussen de koppels hebben we getracht toch altijd nog een element van humor in te brengen, omdat ik weet dat als we voluit zouden gaan, een deel van het publiek zou afhaken."

Het Belgische affiche is een combinatie van LOVE ACTUALLY en ALLES IS LIEFDE.

Pers

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 11 oktober 2007: "(...) mogen de acteurs bijna allemaal iets anders doen - van uiterst uitbundig (Huijbregts heeft veel weg van Mr. Humphries in de Britse komedie Are you being served?) tot zeer ingetogen (met name de uitstekende Daan Schuurmans, als de aanstaande bruid van Paul de Leeuw). En toch werkt het. (...) Cameraman Lex Brand heeft goed oog voor de alledaagse schoonheid van Amsterdam, voor de mooie Amsterdamse Schoolhuizen én voor een roestige fiets aan een brug. De muziek is nadrukkelijk maar effectief, de titelsong van Bløf een geheide hit. De enige kanttekeningen betreffen de kleur van de stad - de multiculturele samenleving is ver weg in ALLES IS LIEFDE - en de scheutjes kritiek op de media. (...) ALLES IS LIEFDE is een sprankelende, trefzekere en tegelijk weemoedig stemmende romantische komedie, geschikt voor jong en oud, man en vrouw en alle gezindten."

Bas Blokker in 'NRC next' van 11 oktober 2007: "(...) grootste sterren in de cast zijn Carice van Houten en Michiel Romeyn (...) Met de scenarioschijver is een andere ster van ALLES IS LIEFDE genoemd. )...) Nu is het afwachten wat het publiek doet. Op ALLES IS LIEFDE is veel hoop gevestigd, niet alleen door de makers, maar ook door de beleidsmakers. (...) Het is een van de laatste films die met de fiscaal vriendelijke cv-regeling is gefinancierd. (...)" Thijs Witty op www.filmtotaal.nl: ?(?) Met zorg zijn acteurs uitgekozen die onderling chemie hebben, maar ook individueel een erg goede bijdrage leveren. Anneke Blok heeft zo?n goede timing en mimiek dat ze uiteindelijk de beste rol neerzet als een veel te druk bezette moeder. Ook Wendy van Dijk is goed, en uiteraard zijn Carice van Houten en Jeroen Spitzenberger een droomkoppel. Speciale aandacht moet uitgaan naar Paul de Leeuw, die op verrassend ingetogen wijze een ontroerende rol neerzet. (?) Alles is Liefde zit simpelweg erg goed in elkaar. Het verhaal blijft, ondanks dat het allemaal bekend in de oren klinkt, vlot en fris. (?) Wat de film nog net ietsje beter maakt is het grote inzicht in onze Nederlandse cultuur. Het sinterklaasfeest als centraal uitgangspunt nemen is een gouden vondst, want hiermee maakt Alles is Liefde duidelijk hoe bepalend volksfeesten kunnen zijn voor het nationale gevoel. Voetbal is ook zo?n ding, maar sinterklaas is mogelijk net wat karakteristieker voor ons landje. De sentimenten en fijne herinneringen aan pakjesavond worden in de film nagenoeg tastbaar gemaakt. Hulde daarvoor! Alles is Liefde is daarmee allesbehalve een kopie van Love Actually: Hollandser dan dit wordt het niet!?

Romy van Krieken in Veronica Magazine nummer 40-2007: "(?) Van debutant tot ervaren rot blazen de acteurs leven in hun personages, van wie je wel móet houden. Amsterdam zag er nog nooit zo sprookjesachtig uit en iedereen die na het zien van deze film niet blij de bios uithuppelt, moet zich laten nakijken wegens gebrek aan een hartslag. We hebben nog even te gaan, maar roepen ALLES IS LIEFDE alvast uit tot de beste Nederlandse film van het jaar."

Prijzen

Drie Film1 Rembrandt Awards op maandag 10 maart 2008: Beste Nederlandse Film, Beste Nederlandse actrice Carice van Houten en Beste Nederlandse acteur Thomas Acda.

Gouden Kalf 2008 voor BESTE REGIE voor Joram Lürsen en Gouden Kalf 2008 voor BESTE LANGE SPEELFILM voor Jeroen Beker en Frans van Gestel (Motel Films/IDTV Film), San Fu Maltha (Fu Works), Job Gosschalk (Kemna & Zonen).

Film1 Rembrandt Award 2008 op 9 maart 2009 voor Beste DVD Release.

Bioszalen

91 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.allesisliefde.nl.