Hoe overleef ik mezelf? (2008)

Regie

Nicole van Kilsdonk

Scenario

Tamara Bos

Release

26 juni 2008

Producent

Burny Bos, Michiel de Rooij, Sabine Veenendaal

Studio

BosBros

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

Rosa van Dijk is een gevoelig, fantasierijk meisje van dertien. Ze is, zoals bijna alle meisjes van haar leeftijd, erg onzeker over zichzelf. Na de scheiding van haar ouders woont ze bij haar moeder in Den Bosch. Rosa's moeder heeft een baby van haar nieuwe vriend Alexander, die in Groningen woont. Ze besluit bij hem in te trekken en Rosa moet natuurlijk mee. Ze is dol op haar halfbroertje, maar minder op haar gloednieuwe stiefvader, die ze stiekem Apenbil noemt vanwege zijn harige achterwerk. Rosa moet alles wat haar veilig en bekend is achterlaten. Hoe gaat ze dit, en vooral zichzelf overleven?

Cast

Jolijn van de Wiel (Rosa/Rooz/Roosje), Jade Olieberg (Esther), Mees Peijnenburg (Neuz), Janni Goslinga (moeder Rosa), Romijn Conen (vader Rosa), Floor Arink (Karien), Annemara Post (Edith), Pascal Tan (Jonas), Dragan Bakema (Sam Meyer), Stefan de Walle (Alexander Apenbil), Merijn Jansen (Abeltje), Jesse Jansen (Abeltje)

Ontstaan

Nicole van Kilsdonk in 'de Volkskrant' van 19 juni 2008: ?Ik vond het vooral belangrijk om te zien waarom het zo populair is, om uit te vinden aan welk gevoel je vast moest houden. En dat is volgens mij Rosa?s zoektocht naar haar plek in de wereld. Herkenbaar voor iedere puber. Juist daarom hebben de heftigste gebeurtenissen uit het boek de film uiteindelijk niet gehaald. Dat Rosa boulimia krijgt, staat niet in het script; een grote vechtpartij bij het graffiti-spuiten waardoor ze in het ziekenhuis belandt evenmin. Ik weet dat kinderen dat juist heel spannend vonden. En Francine begreep dat er dingen uit moesten, maar toen dat ook daadwerkelijk gebeurde, vond ze dat wel moeilijk.?

Francine Oomen was niet tevreden over het proces van het maken van de film. In de 'VARA gids' 41-2008: "(...) Mijn invloed is klein geweest. Mij was beloofd dat ik veel invloed zou hebben op de film: dat was uiteindelijk niet zo. En dat was een moeilijk en frustrerend proces. Zo wilde ik per se bij de casting zijn, maar ik heb alleen de laatste vijf meisjes op een filmpje gezien. Daar was Jolijn wel de meest geschikte van overigens. Ik wilde dat de film-Rosa zo zou zijn als ze in mijn hoofd zit. Zoals ik haar gemaakt heb. Dat was ik ook aan mijn lezers verplicht. Daarnaast zou ik bij het scenario betrokken worden - uiteindelijk is het daar ook bijna niet van gekomen. De Rosa in mijn hoofd ziet er heel anders uit. En dat zegt niks over de spelkwaliteit van Jolijn van de Wiel, want ik vind dat ze heel mooi naturel acteert. (...) Mijn Rosa is temepreamentvoller, ze heeft veel meer vuur. Is lichtontvlambaar. De film-Rosa is nogal flegmatiek, ze eet haar problemen eerder op dan erover te praten. Rosa uit de boeken is juist expessief, ze stampt, gilt, slaat met deuren, heeft een kort lontje. Maar hoe Jolijn Rosa uitbeeldt ligt voor een groot deel aan de regie. (...) Ik was in de veronderstelling dat ze [Nicole van Kilsdonk] mijn boeken gelezen heeft, maar dat was niet zo. Ze heeft alleen het scenario gelezen. Daar kwam ik pas achter toen de film al uit was. Ik las het in een interview. Toen begreep ik opeens waarom de film-Rosa zo anders is als in mijn boeken. Ze is de geïnterpreteerde Rosa-versie van Tamara Bos, de scenariste, die de boeken wel gelezen heeft. (...) Ik vond die scènes [De fantasie-sequenties] bestaardig. Maar als ik erbij betrokken was geweest, hadden ze er heel anders uitgezien. Ik had ook de nadruk gelegd op andere tips, meer de nadruk op empowerment. Er had wat mij betreft ook meer stof tot nadenken in moeten zitten. (...) de reacties die ik van kinderen heb gehoord, waren ook [naast die van schrijfster Floor Overmars] heel positief. Maar toch blijf ik het een gemiste kans vinden. Met een betere samenwerking had het een betere film kunnen worden. (...) De film heeft 250.000 bezoekers gehad. Dat is best veel, geloof ik. Maar het is niet echt een troost. Ik blijf er een verdrietig gevoel aan overhouden."

De opnamen gingen eind oktober 2007 van start in Den Haag (de Groningse school staat in werkelijkheid in Den Haag).

Hoe Overleef Ik Mezelf? ging 19 juni 2008 in première in Haarlem. De hoofdrolspelers trokken daarna het land in met een regionale tour. Ze bezochten van 20 t/m 24 juni Heerhugowaard, Ede, Delft, Groningen en Den Bosch. Vanaf 26 juni 2008 werd de film landelijk in 93 zalen vertoond.

Facts

Vanaf 2003 tot en met 2008 won Francine Oomen de Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor delen uit de Hoe overleef ik?-serie (HOI). Francine Oomen werd op 27 maart 1960 geboren in Laren als dochter van J.J.C. Oomen en M.T.H. Oomen-Postmes. Oomen verhuisde op haar zesde van Laren (Noord-Holland) naar Eindhoven. Op haar twaalfde scheidden haar ouders. Ze verhuisde met haar stiefvader, haar moeder, haar drie zussen en haar broertje naar Groningen.

Tony?s Chocolonely slaafvrije chocolademelk is present op de eettafel.

Pers

Erlijne Runia in NL20 van 18 juni 2008: ?(?) snijdt veel issues aan, die luchtig worden gebracht. Jammer van het einde, met een onwaarschijnlijk hoog ?alles komt goed?-gehalte.?

Mark van den Tempel in ?Preview? van juni/juli 2008: ?(?) advies komt hier in de vorm van gedroomde infomercials en televisiequizzen (?) de meest avontuurlijke elementen in een film die verder weinig verrassingen biedt. Jolijn dan de Wiel komt prettig naturel over, maar moet nog wel wat groeien in volgende delen. HOE OVERLEEF IK knalt niet uit de startblokken, maar is wel een prima basis voor een reeks vervolgen.?

Merike Woning in 'Metro' van 26 juni 2008: "(...) Een film met onderwerpen die gevoelig liggen bij pubers zou met gemak kunnen verzanden in zware kost. Dit heeft Van Kilsdonk echter goed weten te voorkomen dooor frisse elementen als flashy animatieclips (met onder andere zoentips) in het verhaal te verwerken. Op die manier snijdt ze toch negatieve kanten van extreem afvallen aan, maar komt het niet als belerend over. Nee, die film overleef je wel, met gemak."

Pauline Kleijer in 'Dag' van 26 juni 2008: "(...) Scenarioschrijfster Tamara Bos (...) liet een aantal dramatische gebeurtenissen uit het boek weg. Een goede beslissing: Rosa's leven is zonder vechtpartijen en ziekenhuisopnamen al ingewikkeld genoeg. Ook regisseur Nicole van Kilsdonk (Johan, Zadelpijn) koos voor lucht en humor. (...) een opbeurende film, waarin de dramatische momenten des te meer ontroeren. Ook de herkenbaarheid van de personages (...) werd goed bewaakt. Hoofdrolspeelster Van de Wiel is iets te oud voor haar rol, maar weet de kwetsbaarheid en eigenzinnigheid van Rosa goed te vangen. (...)"

Sven Gerrets in 'Sp!ts' van 26 juni 2008: "(...) Visueel voldoet de film ook volledig aan de huidige pubernorm: de communicatie verloopt veelal via webcam en mobiele telefoons en dromerige levenslessen komen in flitsende animaties voorbij. Hoofdrolspeler Jolijn van de Wiel heeft geen enkele acteerervaring maar schittert als de wat onhandige Rosa en haar stoere alter ego Rooz. Het einde had wat minder zoetsappig gemogen, maar misschien is het voor de doelgroep juist wel goed om te zien dat het leven eigenlijk heel erg leuk is en dat alles uiteindelijk goed komt."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 25 juni 2008: "(...) prima debuut van Jolijn van de Wiel (...) Hoe overleef ik mezelf? is een vlotte film uit de Burny Bos-filmstal, maar haalt niet het niveau van de beste films (Minoes, Ja zuster, nee zuster, Het paard van Sinterklaas) van deze producent. Dat ligt niet aan de acteurs of de regie van Nicole Kilsdonk (Johan), maar aan het scenario. Tamar Bos is een uitstekende scenarist, maar is er deze keer minder soepel uitgekomen dan we van haar gewend zijn (...) Bos lijkt niet te hebben kunnen kiezen tussen komedie, zedenschets, drama en satire, zodat de film niet toonvast is. Ook mist hij scherpte en loopt de machinerie soms stroef. Of dat de puberlezers van Oomens Hoe overleef ik-boeken, waarvan er meer dan een miljoen zijn verkocht, iets interesseert, zal de komende weken blijken."

Prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers) uitgereikt op 10 juli 2008.

Titelnummer

Take You All The Way / Jeremy's

Camera

Danny Elsen

Montage

Wouter Jansen

ProdDesign

Gennaro Rosato

Kostuums

Margriet Procee

Stunts

Hammy de Beukelaer

Distributeur

Warner Bros. Pictures International Holland

Bioszalen

93 bioscoopzalen bij première

Meer info

Officiële website: www.hoidefilm.nl.