Snuf de hond in oorlogstijd (2008)

Regie

Steven de Jong

Scenario

Jasper Beerthuis, Lars Boom, Steven de Jong

Release

26 juni 2008

Producent

Steven de Jong

Duur

97 minuten
Filminformatie

Verhaal

Friesland 1945. Tom woont bij zijn oom en tante aan de rand van het dorp op de boerderij ?Vredehoeve?. Hij kan maar moeilijk aarden op het platteland en zit vol woede omdat zijn ouders bij de Duitse bombardementen zijn omgekomen. Hij wil maar één ding; vechten en wraak nemen. Mirjam, zijn Joodse vriendinnetje die op dezelfde boerderij ondergedoken zit, probeert hem te ontdooien. Als maatje heeft hij een hond gekregen. Een herdershond die hij Snuf noemt. Samen beleven ze de spannendste avonturen en helpen ze de Canadezen om hun dorp te bevrijden.

Cast

Tom van Kalmthout (Tom), Vivian van Huiden (Mirjam), Steven de Jong (Tjerk Verhoef), Sanneke Bos (Jeltje Verhoef), Rense Westra (Bauke), Bas Muijs (Haaksma / Kapitein Brandenburg), Casper van Bohemen (Bernardus Bantvink), Wim Serlie (Dries), Gonny Gakeer (Maeve), Thomas Monti (Officier Von Braunschweig), Dux Kalbach (Snuf de hond), Jordi Kalbach (Snuf de hond), Oscar Kalbach (Snuf de hond), Fedde Hoekstra (boer Sap), Peter Post (Karl), Malte Hulthoff (Dries), Robbert Blokland (SS soldaat)

Ontstaan

Tom wordt gespeeld door Tom van Kalmthout (1991). Bij het Nationaal Toneel was hij te zien in Wachten op Godot en Far Away. De 17 jaar oude Vivian van Huiden speelt Mirjam Weisman, het vriendinnetje van Tom. Zij had onder andere rollen in de musicals Oliver Twist, Kruimeltje, Ännie en The Sound of Music. Ook had ze een kleine rol in de tv-serie Zwarte Sneeuw. Voor Tom en Vivian is dit hun eerste echte grote filmrol.

Aantal draaidagen: 34. Opgenomen op diverse locaties in Friesland: o.a. Ferwert, Hartwerd, Hegebeintum, Holwerd, Olderberkoop). De stationsbeelden zijn geschoten in Oudega.

Archiefbeelden tonen een brandend Rotterdam.

In 1953 (anno 2007 elfde druk) kwam het boek SNUF DE HOND van auteur Piet Prins uit bij Uitgeverij De Vuurbaak in Groningen. Het boek werd zo?n groot succes dat al snel meerdere delen met nieuwe avonturen volgden. De film SNUF DE HOND IN OORLOG is geïnspireerd op het eerste deel uit de serie, die zich afspeelt aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Piet Prins is het synoniem van Pieter Jongeling (1909-1985). In 1942 werd hij wegens illegale activiteiten gearresteerd en overgebracht naar een concentratiekamp. Na de bevrijding werd hij ondermeer hoofdredacteur van het Gereformeerd gezinsblad. Tot 1977 was hij Tweede Kamerlid van de GPV.

Vanaf november 2008 zendt de Evangelische Omroep de film uit als vier-delige serie, aangevuld met vier delen uit het boek SNUF EN DE VLIEGENDE VOLCKERT, scenario Jean Ummels (1956-2007), Lars Boom en Steven de Jong.

Kijkwijzer: 6 jaar, angst, geweld.

Facts

Foeke Tienstra, commissaris africhting Kringgroep Kynologen Friesland, en regisseur Steven de Jong kozen op 30 juni 2007 uit honderden Duitse herdershonden de drie honden die samen Snuf tot leven brachten. Dux, Oscar en Jordi slaagden met glans voor de hoge eisen die aan hen tijdens de casting gesteld werden. Ze zijn lief, super slim, kunnen springen, sluipen, broodjes jatten, speuren.. en kunnen vooral heel goed luisteren. Het zijn drie zonen van Oura von Haus Kalbach. De kleine Rachel, een nichtje van het drietal, speelt Snuf als puppy.

Mirjam (Vivian van Huiden) spreekt in de film de woorden 'Houdt het dan nooit op?', een verwijzing naar dezelfde tekst uitgesproken door Rachel (Carice van Houten) in ZWARTBOEK.

Pers

Merike Woning in 'Metro' van 26 juni 2008: "(...) Niks mis met het verhaal. Leuk zelfs. Maar de uitvoering ervan is bij vlagen knullig, het acteerwerk - tuurlijk bij een enkeling daargelaten - ongeloofwaardig en de teksten worden met grote regelmaat opgedreund. De enige stabiele factor is de hond Snuf (...) de film is bedoeld voor kinderen en die bekommeren zich waarschijnlijk niet om de opgesomde irritaties."

Bor Beekman in 'Dag' van 26 juni 2008: "(...) de aankleding van Snuf oogt ronduit armoedig; de Duitse soldaten moeten bij gebrek aan beter patrouilleren op een plezierschuit. Houterige dialogen en een te dwars en dommig aangezet hoofdpersonage doen verder afbreuk aan de jeugdfilm, waarin De Jong cliché op cliché stapelt. Ja, ook die éne goeie Duitser is weer van de partij."

Sven Gerrets in 'Sp!ts' van 26 juni 2008: "(...) Het is zoveel dat voor alle delen op zich te weinig tijd overblijft om te overtuigen, iets wat ook al niet geholpen wordt door het soms wat houterige acteren. Daarbij komt dat het geheel simplistisch en zwart-wit aanvoelt, ondanks de soms geforceerde pogingen om duidelijk te maken dat niet álle Duitsers slechts zijn. Voor hele jonge kijkers is het wellicht nog interessant, maar als familiefilm blijft Snuf ver achter bij De Jongs eerdere jongensavonturen."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 25 juni 2008: "(...) Daarbij krijgt Tom hulp van een ondergedoken Joods meisje (Vivian van Huiden), dat als enige van haar familie verraad overleeft. Dat haar ouders zijn weggevoerd, lijkt overigens weinig indruk op het kind te maken, want we horen haar er niet meer over. Voor verdriet is geen plaats in Snuf de hond in oorlogstijd, want er moeten spijkers op de weg worden gestrooid en collaborateurs worden ontmaskerd. ''Dat was me het avontuurtje wel,'' merkt Tjerks vader bij de bevrijding op. Ja, de Tweede Wereldoorlog, dat was me een tijd! Het is moeilijk uit te maken wat meer irriteert aan het op de boeken van Piet Prins geïnspireerde Snuf de hond in oorlogstijd: onderduik en collaboratie als decor van oubollige oorlogsromantiek of de ondermaatse kwaliteit van de film, waarin Duitsers als vanouds blaffen en schreeuwen en het nogal eens 'foute boel' is. Steven de Jong kan de oorlog beter met rust laten en zich blijven uitleven in jarenvijftignostalgie en onschuldige zeevaartromantiek."

Berend Jan Bockting in NL20 van 18 juni 2008: ?(?) Dat niet álle Duitsers schreeuwen en lukraak granaten gooien, probeert De Jong te bewijzen in een scène met één goede Duitser. De moraal ligt er vervolgens zo dik bovenop dat alle goede bedoelingen in het water vallen.?

Titelnummer

Heilig vuur / Syb van der Ploeg

Camera

Nils Post

Geluid

Bas Lookman

Bioszalen

64 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: www.snufdehonddefilm.nl.