Muze, De (2008)

Regie

Ben van Lieshout

Scenario

Ben van Lieshout

Release

22 mei 2008

Producent

Ben van Lieshout, Bea de Visser

Duur

72 minuten
Filminformatie

Verhaal

De muze vertelt het verhaal van een jonge dichter met een writer's block. Hij droomt van een mooie minnares die als vanzelf de dichtregels in hem los zal maken, maar al zijn halfhartige pogingen tot contact stranden. In de bioscoop vergaapt hij zich aan Monica Vitti - de muze van Michelangelo Antonioni - en tijdens een van zijn nachtelijke dwaaltochten loopt hij een dubbelgangster van Vitti (Tara Elders) tegen het lijf. Toch krijgt hij geen letter op papier.

Cast

Matthias Schoenaerts (dichter met writer's block), Tara Elders (muze), Sallie Harmsen, Bart Klever, Fem Petraeus

Ontstaan

Michelangelo Antonioni?s L?Eclisse is de inspiratiebron voor de film.

Nederlands en Italiaans gesproken.

Pers

André Waardenburg in NRC Handelsblad van 21 mei 2008: "(...) De muze is een echte Van Lieshout; de Utrechtse regisseur filmt graag de stedelijke randgebieden (Locatie TusseNLand) die er net zo verloren en eenzaam bij liggen als zijn hoofdpersoon zich voelt. Deze anonieme, vrij desolate omgeving heeft eenzelfde functie als het door Antonioni gefilmde Milaanse EUR-district uit L?eclisse, ze weerspiegelt de gemoedstoestand van de hoofdpersoon. Het grootste probleem van De muze vormt de voice over die acteur Fedja van Huêt uitspreekt. Die is erg gezwollen, hol en hoogdravend. Hoewel de teksten rechtstreeks zijn ontleend uit de roman van Coetzee, missen ze diens lichte ironische toon. En dat is uiteindelijk funest."

Floortje Smit op cinema.nl van 22 mei 2008: "(...) Met zijn scherpe oog voor omgevingen laat Van Lieshout de dichter ?s nachts dwalen langs de randen van de bewoonde wereld: lege kades, industrieterreinen, een verlaten tankstation. Plaatsen waar de mens alleen gekooid kan spelen, achter hekken, en waar aanrakingen zeldzaam zijn. Van Lieshout observeert zijn dichter in verstilde, mooi gekaderde shots, gemonteerd in een soms tergend traag ritme.Maar dat alleen blijkt toch te dun, zelfs voor de schamele 72 minuten die de film duurt. Ergens botst de combinatie van de op Coetzee geïnspireerde voice-over met de ernst van Antonioni: het beeld neemt de eenzaamheid en leegte van dichter serieus, terwijl de stem van Fedja van Huêt spottend zijn jeugdige gevoel voor dramatiek onderstreept. Bovendien wordt de gedachtenwereld van de dichter zo wel erg eenvoudig ontsloten. Onbedoeld onderstreept Van Lieshout zo dat muzes uiteindelijk hooguit katalysators zijn: interessante inspiratiebronnen alleen maken nog geen interessante kunst. Dat moet toch uit de kunstenaar zelf komen."

Prijzen

De poster van de film, ontworpen door Silvia Vergeer (Studio Beige), werd in oktober 2008 bekroond met de Cinema.nl Afficheprijs 2008. De prijs bestaat uit 2.500 euro en een wisseltrofee: een ingelijst affiche van de klassieker Jonge harten, ontworpen door Titus Leeser.

Filmuziek

Michael Cashmore

Montage

Jan Ketelaars

ProdDesign

Billy Lelieveld

Bioszalen

3 bij première

Kleur

ZW/K