Morrison krijgt een zusje (2008)

Regie

Barbara Bredero

Scenario

Sjoerd Kuyper

Release

23 april 2008

Producent

Burny Bos, Michiel de Rooij, Sabine Veenendaal

Duur

75 minuten
Filminformatie

Verhaal

Nina, de moeder van de vijfjarige Morrison Glas is hoogzwanger. Ze is dierenarts, heeft een kliniek aan huis.Vader Steven heeft een kleine garage naast zijn huis. Nina en Steven zijn dol op Morrison, maar hebben het te druk om zich met zijn opvoeding bezig te houden. Morrison is een zachtaardig, vriendelijk ventje, ietwat onaangepast en bij tijden nogal eenzaam. Morrison ontdekt dat de nieuwe baby zijn kamertje gaat krijgen en trekt de conclusie dat hij voorgoed zal moeten verhuizen naar een kamertje bij tante Zuster. Zij woont als non in een in de ogen van Morrison naargeestig klooster. Morrison is vastbesloten: hij gaat niet naar het klooster. Als de baby onverwacht een week eerder dan gepland lijkt te komen, bedenkt Morrison een plannetje om te ontkomen. Hij verstopt zich, waarna er een grootscheepse zoektocht op touw wordt gezet door de politie en dorpelingen. Als Morrison dan ook nog zijn pasgeboren zusje ?Simone? kidnapt, breekt er grote paniek uit.

Cast

Tobias Lamberts (Morrison Glas), Bracha van Doesburgh (Nina Glas, Morrisons moeder), Barry Atsma (Steven Glas, Morrisons vader), Kees Boot (motoragent), Jim van der Woude (Vermeulen), Fred Goessens (boer), Nettie Blanken (tante Zuster), Nina Deuss (vriendin Nina), Britt de Lange (baby Simone)

Ontstaan

Barbara Bredero maakt met de deze film haar speelfilmdebuut.

Pers

Dagmar Gill in ?Preview? van april-mei 2008: "(?) De weg naar het happy end verloopt met wat meer hobbels dan bijvoorbeeld bij HET PAARD VAN SINTERKLAAS, maar juist die verhoogde dramatiek zal niet alleen kinderen maar ook hun ouders op het puntje van hun stoel houden."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 23 april 2008: "(...) Het uit de Burny Bosstal afkomstige Morrison krijgt een zusje, dat adequaat is geregisseerd door de ervaren tv-regisseur Barbara Bredero (Meiden van de Wit, Westenwind, Klokhuis), is een amusante kinderfilm, maar haalt niet het niveau van de toppers Minoes en Het paard van Sinterklaas. Realisme en absurdisme schuren ongemakkelijk langs elkaar, wat het voor de acteurs lastig maakt. Zo worstelen Atsma en Doesburgh zichtbaar met de reactie op de verdwijning van hun kinderen. Moeten zij emotioneel door het lint gaan of -het is ten slotte een kinderfilm- ingetogen reageren? Het wringt dat zij doen alsof er niet meer aan de hand is dan dat de hond is weggelopen. "

Bor Beekman in 'Dag' van 24 april 2008: "(...) Het scenario van MORRISON krijgt een zusje (geschreven door Sjoerd Kuyper) is soms wat rommelig, er zijn nogal wat kunstgrepen nodig (héél veel miscommunicatie) nodig om het verhaal overeind te houden. En de bijeengepropte emotionele schommelingen van de moederrol zijn zichtbaar te veel gevraagd van actrice Van Doesburgh. Het hindert niet. Vanuit kinderperspectief beleeft Morrison een groots én geloofwaardig avondtuur. En eventuele volwassen bedenkingen worden ruimschoots gecompenseerd door de aanstekelijk luchtige toon, de aandacht voor de artdirection en de vele droogkomische dialogen."

Marieke Kremer in 'Sp!ts' van 24 april 2008: "(...) De rol van de kleuter wordt gespeeld door de zevenjarige Tobias Lamberts, die in tegenstelling tot veel piepjonge acteurs naturel en overtuigend speelt. (...) bij uitstek bedoeld voor jonge kinderen, maar de meeste volwassenen zullen het waarschijnlijk niet als een straf ervaren om met hun kinderen mee te gaan. De film is fris en optimistisch met mooie beelden van het Noordhollands landschap, een origineel verhaal, aandoenlijke karakters en aanstekelijke muziek. (...)"

Prijzen

The Bronze Prize tijdens het 19e Cairo International Film Festival for Children in Egypte in maart 2009.

Filmuziek

Martijn Schimmer

Titelnummer

Alle Vogles / Bastiaan Ragas & Chantal Janzen

Camera

Han Wennink

Montage

Elsbeth Kasteel

Kostuums

Fanny Kieft, Bho Roosterman

Bioszalen

85 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://wwws.nl.warnerbros.com/morrisondefilm/

Art director

Donja de Graaf