Zomerhitte (2008)

Regie

Monique van de Ven

Scenario

Edwin de Vries

Release

20 maart 2008

Producent

Ate de Jong

Duur

96 minuten
Filminformatie

Verhaal

Fotograaf Bob verliest zijn vriendin, Jara, bij een terroristische aanslag in Afghanistan. Ruim een jaar later maakt hij op Texel een fotoreportage. Op het strand ontmoet hij Kathleen, een beeldschone geschiedenisstudente, die in de plaatselijke disco werkt voor een louche, oude man, met de bijnaam 'De Mummie'. Een man die ook op het eiland vertoeft, een zekere Frederico Federici , waarschuwt Bob voor de Mummie en voor Kathleen.Vanaf het eerste moment dat Bob haar ontmoet is hij in de ban van deze mysterieuze, vrijgevochten vrouw. Ze is ontwapenend en ongrijpbaar tegelijkertijd. Onopvallend probeert Bob haar te volgen. Is zij net als hij - ook verliefd? Of gebruikt ze hem alleen maar voor haar duistere praktijken met de ongure maffia types die op het eiland rondhangen? Is dit ware liefde of is het een nachtmerrie?

Cast

Sophie Hilbrand (Kathleen), Waldemar Torenstra (Bob Griffioen), Jeroen Willems), Federico Federici, Johan Leysen, Cees Geel (de Lange), Jelka van Houten (Jara), Jochum ten Haaf (vogelwachter), Gijs Naber (Richard), André Arend van de Noord (Dennis), Giam Kwee (Caron), Bert Luppes (boer), Rik van de Westelaken (nieuwslezer), Matteo van der Grijn (chauffeur), Peter van Bokhorst (Klaas), Sarah Jonker (Barmeisje #1), Maartje van de Wetering (Barmeisje #2), Hilbert Dijkstra (politieagent), Ronald Top (arts), Lidewij Benus (zuster)

Ontstaan

Het script is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers, dat in 2005 als boekenweekgeschenk in 750.000 exemplaren werd gedistribueerd. De Afghaanse prelude is door Monique van de Ven toegevoegd aan het oorspronkelijke verhaal, omdat de novelle te mager was voor een hele film. De eerste opnamedag stond gepland voor 15 mei 2007.

Sophie Hilbrand is van oorsprong actrice en is vooral bij het jongere publiek ongekend populair geworden als presentatrice van televisieprogramma's als SixPack en Spuiten en Slikken. Sophie Hilbrand kreeg 30.000 euro voor haar hoofdrol.

Hilbrand over de masturbatiescène: "Ik vond het op zich niet heel moeilijk om te spelen. Iedereen weet toch hoe het moet, toch?" Monique van de Ven: "Het moest prikkelend worden, maar niet pornografisch. Daar heb ik me op gefocust. Minder lichaam en meer gezicht in de shots."

Facts

Jan Wolkers overleed op vrijdag 19 oktober 2007. Hij heeft de film niet in zijn geheel gezien, wel dvd?s met gemonteerde scènes. Zes boeken zijn er van Jan Wolkers verfilmd: Turks fruit (1973, Paul Verhoeven); Kort Amerikaans (1979, Guido Pieters); Brandende liefde (1983, Ate de Jong, nu producent van Zomerhitte); Terug naar Oegstgeest (1987, Theo van Gogh); De wet op het kleinbedrijf (1998, tv-film van Kees Vlaanderen) en Zomerhitte (2008). Daarmee is Wolkers de meest verfilmde Nederlandse auteur.

Pers

Ronald Rovers in ?de Filmkrant? van maart 2008: ?(?) ZOMERHITTE is niet de broeierige thriller die de titel suggereert. (?) liefde wordt constant verstoord door een helaas getypecaste Johan Leysen die een vervaarlijke drugsdealer moet zijn maar dat nooit is, en dat laatste geldt ook voor Cees Geel als koelbloedige lijfwacht. (?) Hilbrand heeft een indrukwekkende ?screen personality?- helaas is Torenstra niet echt een match voor haar, hoewel gezegd moet worden dat haar personage gelaagder en dus interessanter is. Ook Jeroen Willems trekt de aandacht naar zich toe, al zie je de punchline die hij mag uitspreken al van mijlenver aan komen denderen. (?) Verder zit de camera van Lex Brand vooral Hilbrand en Torenstra dicht op de huid, en dat roept wel iets op van de gewenste zomerse intimiteit. Dat redt de film voor een deel. Mooi ook hoe de scène waarin Kathleen zichzelf staand bevredigt niet verhullen maar frontaal en daardoor neutraal is gefilmd. (?) een nieuw precedent. (?)? Bor Beekman in Dag van 20 maart 2008: "(...) meer doden, meer wonderlijke ontsnappingen. Maar meer spanning levert dat niet op. (...) De nasynchronisatie is vooral in het Afghaanse deel storend slecht. En wanneer Kathleen aan het strand klaagt over de hitte, hangt er een kille grijz elucht boven zee. Hilbrand (...) de nieuwe Monique van de Ven is ze niet. (...) Ook Hilbrands tegenspeler Waldemar Torenstra komt matig uit de verf onder de spelregie van Van de Ven. Torenstra mag veelvuldig zijn aanstekelijke lach en gebeeldhouwd lijf tonen, elke zin die hij in Zomerhitte uitspreekt, kent dezelfde vlakke intonatie. (...) nergens Wolkeriaans woest geil (...) Zomerhitte broeit niet." Willem Schouten in Sp!ts van 20 maart 2008: "(...) De masturbatiescène van vrije geest Kathleen doet de verbale versie uit When Harry Met Sally nadrukkelijk verbleken en de optimaal gespierde torso van Torenstra's Bob blijkt een belevenis op zich. (...) De plot banjert als een vrij standaard thriller geheel volgens de clichés van het genre naar zijn climax. (...) Hilbrand en Torenstra - het duo heeft ook privé een relatie - blijken elkaar ook op het witte doek goed aan elkaar gewaagd. Bovendien weet Van de Ven het zomerse gevoel uit de titel anderhalf uur perfect vast te houden. (...)" Eric Koch in de Telegraaf van 20 maart 2008: "(...) Waldemar Torenstra is inmiddels geen vreemde meer, maar zijn soepele charme en charisma overtuigen hier eens te meer. De grote ontdekking is echter Sophie Hilbrand. Haar stralende eenvoud, vrijmoedigheid en plagerige warmte brengen ons 35 jaar terug in de tijd. Een ster is opgestaan. Monique heeft een nieuwe Monique ontdekt."

Aaf Brandt Corstius in 'NRC next' van 27 maart 2008: "(...) ZOMERHITTE heeft heel veel, zo niet alles, ontleend aan het oude werk van Bassie en Adriaan. Bassie en Adriaan namen hun films altijd op in aftandse vakantiegebiedjes, waar veel over duinen gerend en over heuveltjes gesprongen kon worden. Zo ook ZOMERHITTE, dat zich afspeelt op een uitgestorven Texel, waar het zogenaamd zindert van de hitte, maar waar toch een pittige winterse kou leek te hangen tijdens de opnames - ik had op veel momenten medelijden met Sophie Hilbrand. Ook de klungelige boeven met koddige namen, die bij Bassie en Adriaan altijd een belangrijke rol speelden, waren aanwezig. Zo hadden we De Mummie, een zogenaamd doodenge drugshandelaar die constant op luxejachten met hevige party's en heroïne in de weer was. (...) Zelfs de plot was geheel ontleend aan de vroegere spoor-de-boef-op-en-achtervolg-hem-urenlang-verhalen van Bassie en Adriaan (...) Ik miste alleen Robin,het monotoon pratende enuit een oude wekker opgetrokken robotje uit de Bassie en Adriaan-cyclus. Misschien een element om toe te voegen aan een volgende speelfilm die 'een ode aan Jan Wolkers' is."

Prijzen

ZOMERHITTE trok binnen 9 dagen meer dan 100.000 bezoekers (Gouden Film).

Camera

Lex Brand

Montage

Job ter Burg

Distributeur

Independent Films

Bioszalen

85 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.zomerhittedefilm.com.

Art director

Harry Ammerlaan