Skin (2008)

Regie

Hanro Smitsman

Scenario

Hanro Smitsman, Philip Delmaar, Germen Boelens

Release

20 maart 2008

Producent

Marc Bary, Katja Draaijer, Ineke Kanters, Kees Kasander, Lisette Kelder

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

1979. De zeventienjarige Frankie (Robert de Hoog) verzet zich tegen het trauma van zijn vader. De joodse Simon (John Buijsman) heeft Auschwitz overleefd en confronteert zijn zoon daar ook steeds mee, maar hij praat er verder niet over, laat zijn familie verder in het ongewisse. Frankie zet zich daarom sterk tegen zijn vader af en transformeert zich van doodnormale Rotterdamse jongen tot skinhead.

Cast

Robert de Hoog (Frankie), Sylvia Poorta (Anna), John Buijsman (Simon), Teun Kuilboer (Robbert), Dajo Hogeweg (Peter), Vincent Vianen (Dave), Jorik Prins (Maikel), Bart Klever, Guus Dam (Amos), Joshua Timisela (Bontje), Mike Meijer (Gerrit), Juda Goslinga (Henk), Juliann Ubbergen (Jeffrey), Maurits Delchot (Terrence), Jason Gwen (Lee), Urmie Plein (Joyce)

Ontstaan

SKIN is onderdeel van het Telefilmproject en wordt gefinancierd door het CoBO-fonds in samenwerking met de Publieke Omroep, het Stimuleringsfonds en het Ministerie van OC&W. SKIN wordt mede ondersteund door het Rotterdams Fonds voor de Film.

Skin is het speelfilmdebuut van Hanro Smitsman, die in 2007 met zijn kortfilm Raak een Gouden Beer won op het festival van Berlijn.

De opnames van SKIN, die vier weken duurden op diverse locaties in Rotterdam, werden in augustus 2007 afgerond. In de openingsbeelden van Skin, gesitueerd in een niet nader benoemde Nederlandse stad anno 1979, wordt Frankie Epstein naar zijn kale cel gebracht. In flashbacks wordt duidelijk hoe hij van een behulpzame puber met een gekleurde beste vriend in een neonazi heeft kunnen veranderen. Op de website van Nederland 3 wordt Skin geafficheerd als een film over ?de moord op Kerwin Duinmeijer?. Hanro Smitsman: "Voor Skin heb ik me laten inspireren door de figuur van Nico B., de moordenaar van Kerwin Duinmeijer. Na die moord werd Duinmeijer het icoon van antiracisme en is Nico B. altijd de stekende skinhead gebleven."

Telefilm uitgezonden op donderdag 8 mei 2008.

Facts

De film is gesitueerd in 1979, maar er zijn modernere auto?s te zien. De regisseur vond de emotie tussen twee hoofdrolspelers belangrijker dan dat de kijker een nieuwe auto op de achtergrond ziet.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 12 maart 2008: "Zo rauw zien we het zelden in een Nederlandse film. In Skin loopt een Joodse jongen zich met dramatische gevolgen te pletter op zijn getraumatiseerde vader. (...) Smitsman wil laten zien hoe jongeren door een ellendige thuissituatie kunnen ontsporen. Dat lukt goed. Frankie is geen monster, maar een gefrustreerde jongen die een monsterachtige daad pleegt. Het verschil zorgt ervoor dat de kijker hem wil blijven volgen. Het voortreffelijke acteren van Robert de Hoog helpt ook mee. Skin is een rauw drama dat met ruige dialogen (''Wat is er met hem aan de hand? Is hij weer op kamp of heeft hij een beroerte gehad?'') meer doet denken aan onopgesmukt Engels sociaal-realistisch dan aan keurig aangeharkt Nederlands drama." Jan Pieter Ekker op Cinema.nl: "(...) Al te veel wordt er niet aan de verbeelding overgelaten: als zijn lieve moeder doodgaat, breekt Frankie (de debuterende Robert de Hoog) met zijn Joodse, getraumatiseerde vader, en vindt hij aansluiting bij een groepje skinheads. Het gaat al snel van kwaad tot erger: van knokpartij naar steekpartij naar de gevangenis. Skin is een van zes nieuwe Telefilms die vanaf 8 mei door de Publieke Omroep worden uitgezonden. Hoewel in eerste instantie bedoeld voor televisie is Skin na Bloedbroeders van regisseur Arno Dierickx, TBS van Pieter Kuijpers en Hitte/Harara van Lodewijk Crijns alweer de vierde van deze lichting die eerst (bescheiden) in de bioscoop wordt uitgebracht. Je vraagt je af waarom."

Bas Blokker in ?NRC next? van 20 maart 2008: ?SKIN is weer eens een Telefilm die wel overeind blijft in de bioscoop. (?) Frankie, subliem gespeeld door Robert de Hoog (?) vader, ook erg goed gespeeld door John Buijsman (?) Smitsman gebruikt af en toe opzichtige, om niet te zeggen goedkope montagetrucjes om de spanning te verhogen ? het onderbreken en weer opnemen van een enkele beweging ? maar spannend is SKIN zeker.?

Clementine van Wijngaarden in VARA TV Magazine 18-2008: ?(?) Dat Smitsman niet veel aan de verbeelding overlaat, wordt helemaal goedgemaakt door Robert de Hoog, die met zijn acteerdebuut een verbluffend geloofwaardige Frankie neerzet.?

Prijzen

Gouden Kalf 2008 voor BESTE ACTEUR voor Robert de Hoog.

De jongerenjury van het Nederlands Film Festival bekroonde SKIN met de Moviesquad-Award 2008.

Filmuziek

Paleis van Boem

Camera

Joost Rietdijk

ProdDesign

Joyce van Diepen

Stunts

Ron Sleeswijk

Bioszalen

4 bij première

Kleur

Kleur