Duivel in Amsterdam, De (1919)

Regie

Theo Frenkel sr.

Scenario

Theo Frenkel sr.

Release

21-03-1919

Studio

Amsterdam Film Cie.

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

We beginnen met een kijkje in de hel, waar de duivel door vlammen omringd een proloog houdt. Hij gaat naar de aarde, bezield met de gedachte de mensen ongelukkig te maken. Na zijn verschijning op aarde ontwaren we de duivel in Amsterdam, waar hij een meisje, begaafd maar arm, ontmoet; wier oprechtheid, wier reinheid hem hindert. Hij ziet er ook een rijk bankier en een jong schilder, door deze bankier gesteund, tussen welke beide mannen een warme vriendschap bestaat. Deze drie mensen samen brengen en ongelukkig maken zal de schoonste taak zijn van de duivel. Het meisje gelden zijn eerste bezoeken en hij weet haar de plaats van piano-onderwijzeres, later van gouvernante bij het dochtertje van de bankier te doen innemen. Zo komen de ontmoetingen met de schilder, zo ontstaat tussen deze beide jonge mensen liefde. Doch de schilder gaat naar Parijs en het gouvernantetje ziet hem met lede ogen vertrekken. De duivel zit niet stil. Een groot ongeluk weet hij over het huis van de bankier te brengen: het dochtertje wordt door een auto overreden en komt om het leven. Alleen blijft de oude man achter. Doch de duivel vervolgt zijn inblazingen: enerzijds bij de bankier om zijn leven aan te vullen door de gouvernante te huwen, anderzijds bij het meisje om dit aanbod aan te nemen, insinuerend dat de schilder in Parijs toch een vrolijk leventje leidt. De gouvernante zwicht en dan gaat de duivel naar Frankrijk, waar hij de schilder onder zijn macht zal brengen. Hij komt er als deze van de bankier een brief ontvangt, waarin diens aanstaand huwelijk met de gouvernante wordt aangekondigd. De duivel blaast de jongen man in afleiding te zoeken; eerst gelukt dit, maar dan zegeviert de krachtige wil van de schilder. Een jaar later gaat deze naar Amsterdam terug, waar de ontmoeting met zijn vroegere geliefde zeer pijnlijk is. Doch beiden weten zich te beheersen. De duivel evenwel is zijn werk weer begonnen en fluistert de bankier in voorzichtig te zijn met die beide jonge mensen in elkaars nabijheid te brengen. Hij moet hen eens op de proef stellen en dan ongemerkt gadeslaan. Men ziet de strijd tussen de liefde der beide mensen en hun streven zich te beheersen. Het eind is dat de schilder en de bankiersvrouw elkaar bekennen dat hun liefde is blijven bestaan, dat de bankier zijn beschermeling doodschiet en de duivel hen allen triomfantelijk opeist voor de hel. Dan keert de duivel naar zijn rotsen terug en verdwijnt, zoals hij gekomen is, in een hoog oplaaiende vlam.

Cast

Eduard Verkade (de duivel), Louis Bouwmeester sr. (bankier Van Rijn), Margie Morris (gouvernante Thérèse, de latere vrouw van de bankier), Lily Bouwmeester (zusje van de gouvernante), Annie Wesling (huisvriendin van de bankier), Jacques Reule (schilder), Mien van Kerckhoven-Kling (schildersmodel Mizzi), Elly Bouwmeester (Thérèse's zieke zusje), Julie Frenkel-Meyer, Philippe la Chapelle, Wiesje Bouwmeester, Ernst Winar, Piet Urban, Louis Davids

Ontstaan

Om verwarring met de film DE DUIVEL (1918) te voorkomen, werd de titel van de film veranderd in DE DUIVEL IN AMSTERDAM.

Buitenopnamen in Limburg, Santpoort en vooral Amsterdam, waar op locatie gefilmd werd op de Prinsengracht, het Amstelveld en in het Vondelpark.

Vermiste film.