Tiramisu (2008)

Regie

Paula van der Oest

Scenario

Paula van der Oest

Release

6 maart 2008

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

Boekhouder Jacob heeft een nieuwe cliënt, de getalenteerde en flamboyante actrice Anne. Hij ontmoet haar voor het eerst op haar woonboot, de ochtend na de premičre van haar nieuwste toneelstuk. Al snel ontdekt hij dat Anne het niet zo nauw neemt met haar uitgaven en enorme schulden heeft, hij vreest zelfs dat ze haar boot misschien zal moeten verkopen. Anne is in blinde paniek, ze wil haar geliefde woonboot waar zo?n groot deel van haar leven zich heeft afgespeeld, absoluut niet kwijt. Gaandeweg raakt Jacob gefascineerd door Anne?s wereld; zo groots en meeslepend dat zijn eigen leven met zijn vrouw Marieke in Diemen erbij lijkt te verbleken. Ondertussen zint Anne op mogelijkheden om geld te verdienen om haar boot te behouden. Haar hoop is gevestigd op Jacob. En Jacob wil haar redden.De avond van de veiling organiseert Anne een, een afscheidsdiner voor al haar collega?s en vrienden op de boot.. Jacob wil verkondigen dat hij een oplossing heeft, maar komt maar niet aan het woord...

Cast

Anneke Blok (Anne), Jacob Derwig (Jacob), Bert Geurkink (Bert), Lara de Boer, Rifka Lodeizen (Marieke, Jacob's vrouw), Gijs Scholten van Aschat (Lex), Sylvia Hoeks (jonge actrice), Zuiderhoek (Nettie, huishoudster), Waldemar Torenstra (Nick), Dennis Overeem (casting director), Ricardo Husson (theaterbezoeker), Martijn Nieuwerf (Fedor), Olga Matteo van der Grijn (Taco), Sijtze van der Meer (parkeerbeheerder), Jara Lucieer (Emma), Ria Marks (Ilse), Thomas Cammaert (Joost) , Matijs Jansen

Ontstaan

Opgenomen in Amsterdam (Prins Hendrikkade, omgeving NEMO).

In de publiciteit rond Tiramisu moest zowel regisseur Paula van der Oest als hoofdrolspeelster Anneke Blok keer op keer uitleggen dat het verhaal slechts losjes op eigen ervaringen was gebaseerd.

Wereldpremičre in de Schouwburg Grote Zaal op maandag 28 januari 2008 tijdens het International Film Festival Rotterdam.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 5 maart 2008: "(...) De lichtvoetige film is een vaardige, maar weinig verrassende tragikomedie. (...) Jacob Derwig speelt Jacob als een ongelofelijk onnozele hals. Het is geen bezwaar, doordat Tiramisu geen karakterstudie is, maar om types draait. Daarbij past uitvergroting, als de karakters maar herkenbaar blijven. Dat lukt met Derwigs boekhouder en ook met Bloks toneeldiva. Blok beheerst de film, die en passant satirische prikjes uitdeelt aan het egocentrisme in de toneelwereld. Dat Blok overrompelender is dan de film, ligt aan het formuleachtige karakter van het scenario, dat draait om het loslaten van het verleden. Anne kan wat leren van het pragmatisme van haar boekhouder (''Op een gegeven moment moet je oude schulden saneren'') en de boekhouder van haar uitbundigheid. Genoeg stof voor een interessant drama, maar Tiramisu moest luchtig blijven. Dat is gelukt. De film is zo luchtig dat hij zonder te landen voorbij zweeft."

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 6 maart 2008: "(...) (...) De schematische opzet en het voorspelbare verloop vormen de zwakste schakels van de film, die gered wordt door het sterke spel van de acteurs en de prettige filmmuziek van Michiel Borstlap en Room Eleven. Voor Van der Oest was Tiramisu een tussendoortje, gemaakt in weinig tijd met een laag budget. Ze bewijst goed uit de voeten te kunnen met de tragikomische elementen van het grachtengordelbestaan. Ook haar acteursregie is feilloos; Anneke Blok schittert als de diva die niet langer kan ontkennen dat ze er een puinhoop van maakt. Het verlate moreel besef van een hedonistische veertiger geeft de film nog enig gewicht. Onder het zoet van Tiramisu schuilen lastige vragen en scherpe rafels. Die smaken naar meer, maar Van der Oest scheert er nu wel erg gemakkelijk langs."

Merike Woning in 'Metro' van donderdag 6 maart 2008: "(...) Niet alleen de beelden zijn prachtig geschoten, ook de cast speelt met verve: Jacob Derwig als boekhouder, Olga Zuiderhoek (ge-wel-dig als de aan allerlei klachten lijdende schoonmaakster van Anne) en Gijs van Scholten Asschat als Anne's ex. En..., Waldemar Torenstra. Kleine rol heeft ie, doet het erg leuk als toefje op het toetje dat TIRAMISU heet."

Ronald Rovers in ?de Filmkrant? van maart 2008: ?(?) Feit blijft dat TIRAMISU een film is geworden die alles veel te veel op verhaalniveau oplost. (?) Met zulk bewezen acteurs in de hoofdrollen had zelfs met de soberheid van de plot nog zoveel subtekst in hun spel kunnen zitten dat je niet alleen met een feelgood gevoel naar huis gaat, maar ook met het gevoel dat je iets wezenlijks hebt meegemaakt.?

Dana Linssen in ?NRC next? van donderdag 6 maart 2008: (?) Er zijn geen echte dilemma?s, geen confrontaties en al te snel wordt duidelijk dat in deze oer-artistieke botsing tussen Apollinische en Dionysische geesten de gulden middenweg zal zegevieren.?

Prijzen

Gouden Kalf 2008 voor BESTE MUZIEK voor Michiel Borstlap en Gouden Kalf 2008 voor BESTE ACTRICE voor Anneke Blok.

Filmuziek

Michiel Borstlap

Camera

Guido van Gennep

Montage

Sander Vos

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Kostuums

Ellen Lens

Geluid

Marco Vermaas

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

5 bij première

Kleur

Kleur

Co-productie

VARA

Locaties

Amsterdam

Art director

Harry Ammerlaan