Moordwijven (2007)

Alternatieve titel: Botox methode, De

Regie

Dick Maas

Scenario

Dick Maas, Wijo Koek, Elbe Stevens, Tijs van Marle

Release

20 december 2007

Producent

Tom de Mol, Dick Maas, Gerrit Martijn

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

De drie miljonairsvrouwen Kitty, Estelle en Nicolette leiden een luxueus en rimpelloos bestaan. Hun enige zorg is de strijd tegen het ouder worden, daarom shoppen zij wekelijks bij de plastisch chirurg. Totdat Kitty vermoedt dat haar echtgenoot vreemd gaat. Omdat ze van de alimentatie alleen uiteraard niet rond kan komen, besluit ze samen met haar vriendinnen dat er maar één oplossing is: ze moeten hem uit te weg ruimen. De hautaine dames dalen af naar de Amsterdamse wallen om daar een huurmoordenaar te zoeken die dit klusje kan klaren. Wat een gemakkelijke klus had moeten zijn, blijkt toch meer voeten in aarde te hebben dan de dames hadden verwacht.

Cast

Bracha van Doesburgh (Kitty), Hans Kesting (Evert-Jan Kroonenberg), Hadewych Minis (Estelle), Sanne Wallis de Vries (Nicolette), Bart Klever (Ivo), Bart Oomen (Meindert), Kees Boot (huurmoordenaar), Pierre Bokma (Dr. Bilderberg), Plien van Bennekom (Marilou Bilderberg), Ellen Ten Damme (glittervrouw), Horace Cohen (aankondiger), Dorien Rose Duinker (Laura), Lou Landré (archivaris ), Nicolas de Pruyssenaere (roadie), Bert André (begrafenisleider), Jennifer de Jong (Pamela), Elisa Beuger (tassenverkoopster), Gwen Eckhaus (stijve dame), Mattijn Hartemink (tenniscoach), Harry van Rijthoven (haringverkoper), Alfred van den Heuvel (organisator), Mike Meijer (haring etende man), Stijn Westenend (3rd Assistant Director), Margo Dames (vrouwelijke gast), Ellik Bargai (verkoper), Inge Beekman (oude dame in Canta), Steve Hooi (bewaker), Raymonde de Kuyper (huishoudster), Peer Mascini (Jan-Hein), Daphne de Winkel (zuster), Saskia Rinsma, Harpert Michielsen (mannelijke gast), Folmer Overdiep (bewaker), Carly Wijs (Lizzy Braakhoven), Rogier Philipoom (gangster), Patrick Stoof (bediende), Ronald de Bruin (butler), Tibor Lukács (Salvatore), Michiel Varga (fotograaf), Tom Mickers (poolboy), Rubin Kingma (bewaker), Micha Fidom (cosmetisch chirurg), Werner Kolf (Kuno), Alex Hollay (junk), Kelly Lee Steen (assistente van Jan-Hein), Marle Brouwer (productie assistent), Johan Aders (zakenman op vliegveld), Kevin Kwee (zakenman op vliegveld), Mike Langeveld (zakenman op vliegveld), Joan Tjon a Hie (assistent van de cosmetische chirurg)

Ontstaan

Cliff Richards muziek speelt een grote rol in het verhaal en dan vooral de eerste persing van Summer Holiday.

Dick Maas denkt niet dat de grappen in MOORDWIJVEN te bot zijn: "In de film zit onder meer een scène met een asielzoeker die door de onachtzaamheid van de drie vrouwen in een zwembad verdrinkt. Okay, die is op het randje. Maar je zult zien dat het publiek juist bij die grap het hardste zal lachen." Bracha van Doesbugh die de 40-jarige Kitty speelt, is in het echt 26. De oude dame die aan het begin van de film in haar invalidekar eerbiedig voorrang geeft aan een overstekende Italiaanse huurmoordenaar is Inge Beekman, de moeder van Dick Maas.

MOORDWIJVEN is de eerste Nederlandstalige productie die regisseur Dick Maas in twaalf jaar tijd maakt. MOORDWIJVEN is voor Dick Maas in elk opzicht een nieuw begin nadat in 2004 First Floor failliet ging en Maas ook de rechten op zijn vroegere films kwijtraakte na ruzie met zijn voormalige partner Laurens Geels, die hij in 'Volkskrant magazine' van 15 december 2007 'geen normaal mens. Hij is een pathologische leugenaar' noemt.

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Allergan eiste dat Dick Maas de titel van de film De Botox Methode veranderde. Allergan heeft middel botox laten registreren en wil niet dat het in de titel gebruikt wordt. De Botox Methode kreeg als nieuwe titel Moordwijven mee. Het Amerikaanse bedrijf, eigenaar van het middel botox, dreigde met een rechtszaak. "Praten leverde helaas niks op", aldus filmmaker Maas. "Ik had het graag in de rechtzaal uitgevochten, maar in tegenstelling tot Allergan ontbreekt het ons aan de middelen kostbare juridische procedures te voeren."

De film Moordwijven van Dick Maas ging maandag 17 december 2007 in première in het Circustheater in Scheveningen. Het was de eerste keer dat een Nederlandse speelfilm in dit theater in première ging.

Pers

Bas Blokker in 'NRC next' van 20 december 2007: "(...) Actiegrappen, gesproken grappen, uitgestelde grappen, Maas maakt ze allemaal en goed. Zijn drie actrices kunnen grappen en tempo allemaal aan. Maar het betekent wel dat MOORDWIJVEN een lach-of-ik-schietfilm is geworden. Geestig, goed gemaakt, met op het eind een paar spectaculaire actiescènes die alleen hij en Paul Verhoeven in Nederlandse films weten te krijgen. Maar als Maas ernst had willen maken met het sociaal commentaar dat wel degelijk in de film besloten zit, had hij beter moeten doseren."

Merike Woning in 'Metro' van donderdag 20 december 2007: "(...) een combinatie van Gooische Vrouwen en Desperate Housewives, waarbij je je overigens niet aan de indruk kan onttrekken dat je naar een levend stripverhaal zit te kijken (...) helemaal overtuigd zijn we nog niet (...)"

Oene Kummer in 'Sp!ts' van 20 december 2007: "(...) Het uitgangspunt van MOORDWIJVEN is leuk genoeg en drie hoofdrolspeelsters spelen hun rollen met verve (...) Toch ontbreekt er iets. MOORDWIJVEN voelt niet als een parodie op de wereld van de superrijken, maar eerder als een persiflage van series als Gooische Vrouwen of Desperate Housewives. Van een subtiele opbouw is bovendien geen sprake. (...) Omdat genoemde series bovendien een filmischer indruk maken dan het statisch ogende MOORDWIJVEN, valt de vergelijking onherroepelijk in het nadeel van de film uit. Als komedie voldoet MOORDWIJVEN niettemin aan de basiseis dat er wat te lachen moet zijn. (...)"

Ronald Ockhuysen in 'Dag' van 20 december 2007: "(...) de oneliners van comediènne |Wallis de Vries net iets te vaak zonder resultaat neerploffen. (...) niet meer dan een kluchtige observatie van de nieuwe miljonairs. De film doet vooral verlangen naar een Maas-regie waarin het vakmanschap en de afwezigheid van moralisme meer bieden dan aardig vertier."

Prijzen

Dick Maas in 'NL20' van 19 december 2007: "MOORDWIJVEN is gemaakt als commerciële film, dus voor een groot publiek. Naar MOORDWIJVEN behoren gewoon een miljoen mensen te gaan. Alles wat 'ie minder haalt, gaat tegenvallen. Dus we zetten wat dat betreft wel behoorlijk hoog in." In negen dagen trok de film 100.000 bezoekers: Gouden Film. Op 13 februari 2008 werd de Platina Film uitgereikt (400.000 bezoekers).

Casting

Janusz Gosschalk

Filmuziek

Dick Maas

Titelnummer

Bring down tomorrow / Di-rect

Liedjes

Summer Holiday / Cliff Richard

Camera

Guido van Gennep

Montage

Bert Rijkelijkhuizen

Kostuums

Alette Kraan

Stunts

Willem de Beukelaer

Bioszalen

86 bij première

Kleur

Kleur

Art director

Minka Mooren