Nightwatching (2008)

Regie

Peter Greenaway

Release

24 januari 2008

Duur

134 minuten
Filminformatie

Verhaal

Het jaar 1642 is het keerpunt in het leven van schilder Rembrandt van Rijn. De rijke, gerespecteerde beroemdheid wordt een verstoten armoedzaaier. Op aandringen van zijn zwangere vrouw Saskia accepteert Rembrandt de opdracht voor een groepsportret van de Amsterdamse schutterscompagnie. Het schilderij wordt later bekend als De Nachtwacht. Al snel komt Rembrandt achter een samenzwering met de Amsterdamse kooplui. Met soldaten als inzet is het hun doel meer geld en macht in de destijds rijkste stad van het westen te verwerven. Rembrandt ontdekt een smerige moord. Door de geboorte van zijn zoon en erfgenaam, waar hij zo lang op had gehoopt, is hij vol zelfvertrouwen en vastbesloten de samenzwering en moord te onthullen. Hij verwerkt zijn beschuldigingen zorgvuldig in het schuttersportret en legt zo de corruptie en hypocrisie bloot van Hollands heersende klasse in de Gouden Eeuw. Dan komt een einde aan Rembrandts voorspoed. Saskia sterft. Rembrandt onthult de moordaanklacht in het schilderij en de aangeklaagden zweren wraak. Ze brengen hem in diskrediet in binnen- en buitenland. Om hem te verleiden sturen ze een verraderlijke maÓtresse, Geertje. Ze proberen hem blind te maken. Ze willen hem sociaal en financieel ruÔneren. Om hem op zijn knieŽn te dwingen, beledigen ze zijn minnares Hendrickje en spannen ze samen om zijn zoon te vernietigen. Het krachtige en dappere schilderij De Nachtwacht, uniek door zijn vorm en pracht, is Rembrandts meest geroemde werk. Het bevestigde zijn reputatie als meesterschilder, maar het was ook verantwoordelijk voor zijn sociale en financiŽle ondergang.

Cast

Martin Freeman (Rembrandt van Rijn), Eva Birthistle (Saskia), Jodhi May (Geertje) , Emily Holmes (Hendrickje), Natalie Press (Marieke), Toby Jones (Gerard Dou), Michael Teigen, Kevin McNulty, Michael Culkin, Jochem ten Haaf (Jongkind)

Ontstaan

Nederlands-Canadees-Brits-Poolse co-productie.

Rembrandt van Rijn wordt gespeeld door Martin Freeman (The Hitchhiker?s Guide to the Galaxy, Love Actually). Zijn vrouw Saskia wordt vertolkt door Eva Birthistle (Breakfast on Pluto, Ae Fond Kiss) en zijn twee minnaressen Geertje door Jodhi May (The Best Man, House of Mirth) en Hendrickje door Emily Holmes (Wicker Man, Snakes on a Plane, Paycheck). Ook is een rol weggelegd voor Natalie Press (My Summer of Love, Wasp, Red Road) die Marieke speelt. De Engelse acteur Toby Jones (Amazing Grace, Mrs. Henderson Presents, Finding Neverland) speelt Gerard Dou. Andere mannelijke rollen worden vertolkt door Michael Teigen, Kevin McNulty, Michael Culkin en Jochem ten Haaf (Jongkind). Slotfilm van het Nederlands Film Festival 2007.

Pers

Mark van den Tempel in Preview van december 2007/januari 2008: ?(?) Spijtig genoeg doet Greenaway niets om dit originele gegeven spannend op te dienen. Zijn film is een serie statische toneelstukjes, gesproken in het gebroken Engels van de veelal Poolse castleden. Zelfs de goed gecaste Martin Freeman kan deze saaie geschiedenisles niet redden.?

Jos van der Burg in Het Parool van 23 januari 2008: "Volgens Peter Greenaway bevat de Nachtwacht een moordmysterie. We hoeven dat niet serieus te nemen om een kleurrijke film over Rembrandt en zijn tijd te zien. (...) uitstekende rol Martin Freeman, The office (...) Of er iets klopt van Greenaways beweringen mogen kunsthistorici zeggen, maar met Nightwatchting heeft hij een kleurrijke film gemaakt, die bestaat uit weelderig aangeklede, vaak theatrale tablaux vivants. Een bezwaar is dat de visueel aantrekkelijke film weinig emoties oproept. Ook daarin betoont Nightwatching zich een echte Greenaway."

Prijzen

Twee Gouden Kalveren: regisseur Peter Greenaway ging met de prijs voor het beste scenario naar huis en de film werd bekroond met het Kalf voor beste production design.

Camera

Reinier van Brummelen

ProdDesign

Maarten Piersma

Kostuums

Marrit van der Burgt

Grime

Sara Meerman

Distributeur

Benelux Film Distributors

Bioszalen

3 bij première

Kleur

Kleur