Bloedbroeders (2008)

Regie

Arno Dierickx

Scenario

Bert Bouma, Jan Bernard Bussemaker

Release

10 januari 2008

Producent

Reinier Selen, Edwin van Meurs

Duur

95 minuten
Filminformatie

Verhaal

Geïnspireerd door de roemruchte Baarnse moordzaak uit 1961. Een zwoele zomer in de jaren zestig. De 16-jarige Simon wil graag in de smaak vallen bij de steenrijke broertjes Arnout en Victor van Riebeeck. Zo komt hij vaak over de vloer op het kapitale landgoed waar Arnout en Victor wonen. Ze luieren, tennissen, draaien plaatjes en dansen met Arnouts mooie vriendin Frederique. Op de zolder van de enorme villa houden ze ondertussen hun maatje Ronnie verborgen, een kleine crimineel die op de vlucht is voor zijn vader en de politie. Zonder dat ouders of personeel ook maar iets doorhebben houdt hij zich daar schuil. Aanvankelijk vinden de jongens het allemaal wel grappig, tot Ronnie een last wordt en zij zelfs door hem gechanteerd worden. Hoe komen ze van hem af?

Cast

Erik van Heijningen (Simon Bakker), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Arnout van Riebeeck), Derk Stenvers (Victor van Riebeeck), Sander van Amsterdam (Ronnie Fennis), Caroline Spoor (Frederique), Pierre Bokma, Betty Schuurman, Dimme Treurniet, Marthe-Geke Bracht, Daan van Dijsseldonk, Raymond Thiry

Ontstaan

BLOEDBROEDERS maakt deel uit van het Telefilmproject 2007. De film is geproduceerd door Rinkel Film & TV (Van God Los en Off Screen), in coproductie met de AVRO en ZOO Pictures Rotterdam. De film is gefinancierd door het Ministerie van OC&W, het Stimuleringsfonds, het CoBO fonds en Rotterdams Fonds voor de Film.

Half juli 2007 startten de opnamen. De film is in 23 draaidagen opgenomen op diverse locaties waaronder Haarlem en Woerdens Verlaat. Voor het kapitale landgoed van de familie van Riebeeck kon men terecht op Het Huys Ten Donck uit 1746 (http://www.huystendonck.nl) in Ridderkerk.

Speelfilmdebuut van de Belgische regisseur Arno Dierickx. Hij maakte eerder o.a. de telefilm Zinloos, het bekroonde single play Maria Op Zolder en de televisieseries Vuurzee en Deadline (VARA)). Actrice Nadja Hüpscher werkte als regieassistente. Caroline Spoor, bekend uit Goede Tijden, Slechte Tijden maakt, nadat ze in Antonia een kinderrol vertolkte, in BLOEDBROEDERS haar volwassen speelfilmdebuut.

Facts

Matthijs van de Sande Bakhuyzen in 'Dag' van 3 augustus 2007: "Voor de echte daders zal de komst van BLOEDBROEDERS wel vervelend zijn. Ze zullen vast niet komen kijken." Regisseur Arno Dierickx: "Die kunnen mij gestolen worden. Ik wil per se geen psycho's van de jongens maken. Als kijker moet je zo zeer met ze meegaan dat je aan het eind van de film denkt: shit wat heb ik gedaan?" De producent droomt al van een vervolg, want de berechting ademde de geur van klassejustitie.

De daders, die anno 2008 in de 60 zijn, hebben een levensverzekeringsmaatschappij, gevestigd in het landhuis waar de moord is gepleegd. In 2007 reageerden ze boos op de vermelding van de moordzaak in het blad Quote, dat het tweetal een plaats in de lijst met rijkste Nederlanders toebedeelde. Wat betreft de film houden ze zich stil. 'Wij hebben ze aangeboden Bloedbroeders te bekijken tijdens een speciale vertoning, maar we hebben geen reactie gekregen,' aldus producent Reinier Selen. Ook op de uitnodiging om de première bij te wonen, hebben ze niet gereageerd. 'Ze mogen wel blij zijn dat ze zo menselijk worden neergezet door onze personages.'

Selen in 'de Filmkrant' van april 2009: "Wel heb ik via via gehoord dat de broers de film wel hebben gezien, en dat ze vonden dat we de sfeer van die zomer in de zestiger jaren goed te pakken hadden."

Moordvilla Canton in Baarn deed niet meer mee aan de Open Monumentendagen in september 2009. Na een publicatie in de Gooi- en Eemlander waarin de geschiedenis van het landhuis werd opgerakeld, besloot de directie van het in het pand gevestigde verzekeringsbedrijf Conservatrix 'ramptoerisme' te willen voorkomen.

Pers

Barend de Voogd in Preview van december 2007/januari 2008: ?(?) De film leunt sterk op de prestaties van de jonge cast, en dat loopt gelukkig goed af. Erik van Heijningen , in z?n eerste filmrol, vertolkt een kwetsbare Simon. Als psychologisch of sociaal drama blijft BLOEDBROEDERS echter wat afstandelijk. Een aan medicijnen verslaafde moeder, de gezellige twistmuziek en de lieflijke Frederique (Carolien Spoor) zorgen steeds voor nieuwe zijsporen, terwijl de oplopende spanning tussen de ?bloedbroeders? maar niet voelbaar wordt.?

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 9 januari 2008: "(...) Bloedbroeders laat zien hoe het samenkomen van toevallige factoren tot moord kunnen leiden. Simons obsessie met sociale stijging en Arnouts en Victors meedogenloze egoïsme sluiten een duivels pact met elkaar, met als resultaat een onvoorstelbare moord. Het is een intrigerende visie op de Baarnse moordzaak, maar Bloedbroeders is geen perfecte film. Hij leunt wel erg zwaar op de muziek (klassiek en periodepop) en het acteren van de drie vrienden is niet steeds trefzeker. Ook liggen de bijrollen van Betty Schuurman en Pierre Bokma tegen het karikaturale aan. Het zijn kleine smetten op een film waarin het ijzige cynisme van de twee rijke broers nog lang nazindert."`

Jan Pieter Ekker in 'DAG' van 10 januari 2008: "(...) Ondanks de prima jonge cast, met name Mathijs van de Sande Bakhuyzen is uitstekend op dreef, is BLOEDBROEDERS een bleke film. BLOEDBROEDERS eindigt met lange, geschreven mededelingen, waarin uit de doeken wordt gedaan wat er van de hoofdrolspelers is geworden. Daarin zit meer drama in verborgen dan in het voorafgaande."

M.K. in Sp!ts van 10 januari 2008: "(...) Al in de eerste scène van BLOEDBROEDERS wordt een skelet uit een beerput gevist, waarmee de kwestie 'hoe loopt het af' direct duidelijk is. Wat overblijft is: waarom? En Diericx beantwoordt die vraag vrij overtuigend. (...) ondanks die sterke elementen, bij vlagen toch vrij saai. Vooral in het eerste deel worden scènes lang uitgerekt en er gebeurt in de aanloop naar de moord vrij weinig. Daar komt bij dat Van Heijningen, die toch de belangrijkste rol heeft, nogal houterig en weinig overtuigend acteert. Wat meer tempo zou fijn zijn geweest, maar BLOEDBROEDERS blijft door het onderwerp toch fascineren. Dat Dierickx sluipenderwijs zelfs sympathie weet op te wekken voor die drie kleine monsters in wording, en zo de rekbaarheid van moraal van de kijker op de proef stelt, is een blijk van zijn talent als filmmaker."

Camera

Renaat Lambeets

Geluid

Jac Vleeshouwers

Distributeur

Benelux Film Distributors

Bioszalen

4 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: www.bloedbroedersdefilm.com.

Locaties

Haarlem, Woerdens Verlaat, Ridderkerk

Art director

Vincent de Pater