Bird can't fly, The (2008)

Regie

Threes Anna

Scenario

Dictynna Hood, Threes Anna, Philip Roberts

Release

3 januari 2008

Producent

Anton Scholten, Threes Anna, Joel Chikapa Phiri, Tom Maquire

Duur

87 minuten
Filminformatie

Verhaal

De blanke Melody reist naar haar geboorteplaats Fairlands af om haar enige dochter te begraven. Fairlands is een oud mijnplaatsje dat door aanhoudende zandstormen langzaam verdwijnt onder het zand. Slechts enkele mensen wonen nog in het gehucht, waar struisvogels tussen de huizen lopen. Tijdens de begrafenis ontdekt Melody dat ze een kleinzoon heeft. De plaatselijke postbode, de zwarte Scoop, blijkt de vader. River, zoals het jongetje heet, vormt samen met zijn vriendjes een vreemdsoortig kinderleger, waarvan hij de strenge dictator is. Het botert slecht tussen moeder en onofficiële schoonzoon, want Melody is van plan River weg te halen uit het uitstervende gehucht. Ze probeert Scoops smerige huis te ordenen terwijl ze de verwilderde River wat manieren bij wil brengen.

Cast

Barbara Hershey (Melody), Yusuf Davids (River), Tony Kgoroge, John Kani

Ontstaan

De film is geschreven en geregisseerd door Threes Anna, voormalig artistiek leider van de theatergroep Dogtroep. Zij maakt hiermee haar debuut als speelfilm regisseuse.

De titel slaat op de struisvogel die een belangrijke rol speelt in het verhaal.

The Bird Can?t Fly is de eerste officiële Nederlands-Zuid-Afrikaanse coproductie. De opnames van de Engelstalige film vonden plaats in Zuid-Afrika. Het budget van de film bedraagt 2 miljoen euro. Het bedrag is voor 70 procent afkomstig van Nederlandse investeerders. De film werd geproduceerd door: 24fps features (Nederland), IMG Productions (Zuid-Afrika), Borderline Productions (Ierland) en Anna Productions (Nederland).

De 58-jarige actrice Barbara Herschey heeft een lange staat van dienst. Zij speelde onder meer in de films Falling Down (met Michael Douglas), Tin Men (met Danny de Vito), The Portrait of a Lady (met Nicole Kidman) en A Killing in a Small Town. Voor de laatste film ontving ze onder meer een Golden Globe en een Emmy Award. Voor The Portrait of a Lady werd ze in 1997 genomineerd voor een Oscar.

De gala wereldpremière was op 25 september 2007 tijdens het filmfestival van San Sebastian in aanwezigheid van Barbara Hershey. De eerste Nederlandse vertoning is op 30 september 2007 tijdens het Nederlands Film Festival.

Begin 2008 verschijnt de roman van de film De vogel kan niet vliegen; ook geschreven door Threes Anna.

Pers

Oene Kummer in Preview van december 2007/januari 2008: "(?) verdient lof voor de theatrale setting, het fraaie camerawerk van Guido van Gennep en het ruimhartige gebruik van struisvogels (die niet kunnen vliegen). Maar ondanks enkele originele invalshoeken houdt het basisverhaal, ondanks het prima spel van Hershey, iets clichématigs."

Bas Blokker in NRC next van 3 januari 2008: ?(?) De scènes waarin dat alles zich voltrekt zijn te groots en te dramatisch om de kijker te binden. Het gaat allemaal met vallend glas, stormend zand en woedende struisvogels. Nergens is er de rust om het verhaal en de personages vanzelf tot bloei te laten komen. Daarmee is de film van Threes Anna dus maar half geslaagd: in zijn dwingende esthetiek.?

Joost Broeren in ?de Filmkrant? van januari 2008: ?(?) Dat de film theatrale elementen heeft, wil overigens niet zeggen dat THE BIRD CAN?T FLY niet cinematografisch is. Integendeel (?) Het weet alleen net niet te raken.?

Prijzen

Winnaar van de Filmprijs van de stad Utrecht voor de beste debuutfilm van 2007.

Speciale Juryprijs op het Internationale Filmfestival van Sofia (Bulgarije) in maart 2008.

Filmuziek

Paul Hepker, Marc Kilian

Camera

Guido van Gennep

Montage

Wouter Jansen

ProdDesign

Berri le Roux

Geluid

Simon Rice

Bioszalen

7 bij première

Kleur

Kleur

Co-productie

Zuid-Afrikaans-Nederlands

Locaties

Zuid-Afrika