Op hoop van zegen (1918)

Regie

Maurits H. Binger

Scenario

Maurits H. Binger

Release

20-10-1918

Studio

Filmfabriek-Hollandia

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

De overbekende geschiedenis van de wrede reder Bos en de oude moeder Kniertje die haar jongen Barend tegen zijn zin laat aanmonsteren op de vissersboot 'Op Hoop van Zegen', die zo rot is dat ze in een storm met man en muis vergaat.

Cast

Esther de Boer-van Rijk (Kniertje), Annie Bos (Jo), Willem van der Veer (Geert), Frits Bouwmeester jr. (Barend), Jan van Dommelen (reder Bos), Netty=Antoinette Gerritsen (Clementine Bos, zijn dochter), Willem Hunsche (Simon), Jeanne van der Pers (zijn dochter Marietje), Theo Frenkel jr. (Mees), Paula de Waart (Truus), Jan Grader (boekhouder Kaps)

Ontstaan

Film liep alleen al in Amsterdam enkele maanden. De pers was eensgezind zeer lovend. Bewaard gebleven is alleen een stormfragment in het huisje van Kniertje, doorsneden met wilde zee, schipbreuk en indrukwekkende wolkenvelden.

In de collectie van het Nederlands Film Museum is materiaal aanwezig -met een happy ending voor Barend en Geert- bestemd voor de Engelse markt, maar er zijn geen bewijzen dat de film daar ook vertoond is.

Camera

Feiko Boersma, H.W. Metman, Jan Smit

Kleur

Zwart-Wit