Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi (2007)
Regie
Hans Pos
Scenario
Hans Pos, Simon de Waal
Release
29 november 2007
Duur
95 minuten
Filminformatie
Verhaal
De waanzinnige Professor Lupardi heeft een machine ontwikkeld waarmee hij het klimaat van de hele wereld naar zijn hand kan zetten, en daarmee zelfs de wereld zou kunnen vernietigen. Gaat het Kapitein Rob lukken om hem tegen te houden?
Cast
Thijs Römer (kapitein Rob), Katja Schuurman (Paula), Arjan Ederveen (professor Lupardi), Alex Klaasen (Yoto), Jack
Wouterse (hoge generaal), Robert Ruigrok van der Werve (Stijn), Emilie Pos (Sandra), Hans Dagelet (Larry), Ricky Koole (Marga, Rob's zus), Hans Kesting (chef van de commando's), Marcel Roelfsma (chef bewaking), Kenneth Herdigein (commando 1), Stijn Westenend (onderzoeker), Jennifer Hoffman (miljonairsdochter), Mike Reus (geleerde), Marisa van Eyle (tante Annie), Richard Kemper (Oscar), Wouter Bos (minister-president), Yannick de Waal (Sammie), Joost Prinsen (politie-inspecteur), Hedy d'Ancona (kabinetslid), Noraly Beyer (kabinetslid)
Ontstaan
Kapitein Rob is de held van het stripverhaal ?De avonturen van Kapitein Rob?, getekend en bedacht door Pieter J. Kuhn (1910-1966) met tekst van journalist Evert Werkman (1915-1988), dat in 73 verhalen van 11 december 1945 tot en met 21 januari 1966 (onderbroken door twee periodes van langere duur) in de Paroolbladen is verschenen.
Opgenomen in o.a. Assendelft (opnamen in een vrijstaande villa op 7 mei 2007).
De hond Skip werd gespeeld door vier verschillende honden.
In de strip rookt Kapitein Rob pijp, in de film rookt hij helemaal niet.
Minister van Financiën Wouter Bos maakt zijn acteerdebuut in Kapitein Rob En Het Geheim Van Professor Lupardi. De politicus speelt de rol van minister-president. Actrice Katja Schuurman wist Bos te strikken voor de rol.
Al in de jaren zeventig waren er plannen om Kapitein Rob te verfilmen. In 1970 wilde de AVRO een co-produktie opzetten met de Westdeutsche Rundfunk. Bij de NCRV is twee keer geprobeerd om een tv-serie rond Kapitein Rob van de grond te tillen. De eerste keer, midden jaren zeventig, was het initiatief afkomstig van Haye Thomas. Eind jaren zeventig werd het idee weer opgepikt. Het zou een dertiendelige serie moeten worden met Rutger Hauer in de hoofdrol, maar verder dan het testen van een paar Keeshonden voor de rol van Skip is het nooit gekomen. In augustus 2004 kreeg de animatiefilm van producent Gerrit Visscher van Great Concept een uitwerkingsbijdrage Nederlands Fonds voor de Film. Toen was er sprake van een animatiefilm KAPITEIN ROB IN HET RIJK VAN DE WITTE MAMMOET met een scenario van Joop Visch in samenwerking met Don Dekker, Dirk Jan Braat en Dick van de Heuvel. Het plot luidde: Kapitein Rob zet met zijn hond Skip en zijn jacht De Vrijheid koers naar de Noordpool waar een meer mineralen herbergt die de leeftijd van mensen met honderden jaren kunnen verlengen. Professor Lupardi en zijn Japanse assistent Yoto zijn echter bezig met de bouw van robots die de levensverlengende mineralen uit het meer moeten halen. De animatiefilm zou niet gebaseerd op een van de 73 avonturen die Rob van Stoerem beleefde. Wel volgde het script trouw de sfeer van de strip Het budget zou vijf miljoen gulden zijn, maar de film kwam er niet.
Facts
Op maandagavond 26 november 2007 ging KAPITEIN ROB EN HET GEHEIM VAN PROFESSOR LUPARDI, in aanwezigheid van cast en crew in Koninklijk Theater Carré in première. Het was voor het eerst in de geschiedenis van dit theater dat er een filmpremière plaatsvond.
Pers
Jan Pieter Ekker in ?Dag? van 29 november 2007: ?(...) Het scenario stapelt inval op inval. Het tempo hort en stoot, spanning ontbreekt. Van innerlijke consistentie is geen sprake; de mooie weervrouw valt zomaar in Robs armen. Het lage budget ? 1,4 miljoen euro - helpt niet. De special effects zijn knullig; de sfeer van bordkarton en verfroller is doorlopend tastbaar. (?) verdwaalt tussen eerbetoon en parodie. De acteurs doen allemaal wat anders. Ricky Koole speelt alsof ze in een sociaal-realistisch drama zit; Joost Prinsen doet wat hij altijd doet (?) Arjan Ederveen en Alex Klaassen schmieren erop los (?)?
Eric le Duc in ?De Pers? van 29 november 2007: ?(?) vermakelijke familiefilm (?) met soms wat kneuterig spel en een lichte spruitjeslucht. (?)?
Jos van der Burg in ?Het Parool? van 28 november 2007: ?(?) Het resultaat is amusant, kneuterig en mallotig. (?) waarin druk met mobieltjes wordt getelefoneerd, is de kapitein (een ontspannen Thijs Römer) zeker tien jaar jonger dan de stripheld, heeft hij zijn pijp weggedaan en krijgt hij een vriendin (Katja Schuurman). Gebleven is de witte hond Skip en de boot De Vrijheid, die om budgettaire redenen (?) nooit vaart. Dat er veel bedrijfs- en productnamen te zien zijn in de film, komt doordat hij zonder subsidie is gemaakt. Het kan de pret niet drukken. (?) geestige Arjan Ederveen (?)onleuke Alex Klaasen (?) Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi is amusant, mallotig, flinterdun vertier. Om in de filmsfeer te blijven: het ijs is te dun voor een Elfstedentocht, maar dik genoeg om er snel overheen te schaatsen.?
Dana Linssen in ?NRC next? van 29 november 2007: ?(?) film met een knipoog, die met gevoel voor camp naar hartelust citeert uit Kuifje en Austin Powers en geen minuut verspilt met een verhaal vertellen. (?) Nederland is de laatste weken overspoeld door jeugdfilms die met meer enthousiasme dan geld (TIMBOEKTOE, KAPITEIN ROB) of vaardigheid (DE SCHEEPSJONGENS VAN BONTEKOE) zijn gemaakt. Het is misschien snue dat deze kritische observatie moet worden gemaakt ter gelegenheid van de uitbreng van KAPITEIN ROB, die beslist het meeste elan heeft. Maar het moet wel worden opgemert. Het wordt namelijk de hoogste tijd dat er nu weer wordt geïnvesteeerd in een echt goede Nederlandse kinderfilm. Anders raken we bij gebrek aan beter nog gewend aan zoveel waterige kost. (?)?
Filmuziek
Maarten Spruijt, Fred Vogels
Camera
Erwin Steen
Montage
Diederik Veelo
ProdDesign
Jan Rutgers
Kostuums
Bho Roosterman, Fanny Kieft
Grime
Pietertje Schmitt
Geluid
Leo Franssen
Special effects
Hans Broers
Bioszalen
66 bij première
Kleur
Kleur
Budget
1,4 miljoen euro