Tussenstand (2007)

Alternatieve titel: Stages

Regie

Mijke de Jong

Scenario

Mijke de Jong, Dorith Vinken, Jolein Laarman

Release

8 november 2007

Producent

Leontine Petit, Joost de Vries

Studio

Lemming Film

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

Twee gescheiden ouders hebben geen grip op hun zeventienjarige zoon, die een adolescentiecrisis doormaakt. Hij keert zich af van de buitenwereld en trekt zich terug in een ondoordringbaar zwijgen. In hun onmacht tot contact verliezen vader en moeder zich ondertussen in het kwetsen van elkaar en het oprakelen van oude frustraties. Ze praten veel maar luisteren nauwelijks.

Cast

Marcel Musters (Martin), Elsie de Brauw (Roos), Stijn Koomen (Isaac), Jeroen Willems (Joris), Shireen Strooker (Jawa), Joan Nederlof (Carolien), Jennifer Sint Jago (Ineke)

Ontstaan

Tussenstand is op een bijzondere manier ontstaan. Regisseur Mijke de Jong heeft samen met Jolein Laarman de film in grote lijnen bedacht. Maar het uiteindelijke resultaat is een optelsom waar de acteurs Marcel Musters en Elsie de Brauw, en ook alle tegenspelers een wezenlijk aandeel in hebben gehad. Er is ooit wel een ?af? scenario geweest. De Jong en Laarman hadden aanvankelijk alle scènes tot en met ?ieder zuchtje? uitgeschreven. Dit was een waardevolle basis maar stond haaks op het concept. Het scenario werd terzijde geschoven en vervangen door een werkplan. Dit werd het uitgangspunt. Zelfs bij de subsidie-aanvraag hebben De Jong en Laarman dit concept voor Tussenstand ingeleverd, met alleen een paar fragmenten van eventuele scènes erbij. Het eerste idee voor Tussenstand ontstond toen De Jong van het Filmfonds subsidie kreeg binnen het project ?Ten to watch?. Tien regisseurs, allen met een eigen stijl en handschrift, werden uitgekozen om een plan te ontwikkelen dat buiten de gebaande paden viel. Het Ten to Watch-project is een initiatief van het Nederlands Fonds voor de Film dat eigenzinnige speelfilmplannen van uitzonderlijke talenten wil stimuleren.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 7 november 2007: "(...) Het is duidelijk: de zwijgzame jongen mist een thuis. Het levert dramatisch geladen beelden op, omdat rond Isaac een dreigende sfeer hangt. Staat de in zichzelf opgesloten jongen op de rand van zelfmoord? Dreigt een familiebloedbad? Het werk van Michael Haneke, maar ook van Tsai Ming-liang en Kim Ki-duk (vooral Bin-jip) is hier niet ver weg. Veel minder spannend -want voorspelbaar- is het optreden van Roos en Martin. (...) Tussenstand is geslaagd als de makers -scenarist Jolein Laarman en regisseur Mijke de Jong- een portret willen geven van een humorloos egocentrisch stel, maar faalt als inleving en ontroering het doel zijn. We zitten ingeklemd tussen twee vervelende ego's die elkaar niet willen loslaten. We zijn benieuwd naar de eindstand. Ons advies: ga leven!"

Oene Kummer in Sp!ts van 8 november 2007: "(...) Kenmerkend voor De Jongs manier van filmen zijn haar extreme close ups, die zolang worden aangehouden dat je elke gespannen zenuw in hun gezichten van de acteurs kunt zien. (...) Het in alle opzichten geslaagde TUSSENLAND is geen hapklare brok, maar een compromisloze arthouse film zoals ze in Nederland maar zelden worden gemaakt."

Prijzen

Special Mention van de Filmmakers of the Present Competition op het Film Festival Locarno in augustus 2007.

Gouden Kalf voor beste regie (Mijke de Jong), beste actrice (Elsie de Brauw) en beste geluid. Prijs van de Nederlandse Filmkritiek 2007.

?Nou de Ouro?, de prijs voor Beste Film, en een geldbedrag van 30.000 euro op het European Film Festival in Estoril (Portugal) in november 2007.

Drie awards op het Las Palmas De Gran Canaria International Film Festival in maart 2008: acteurs Marcel Musters en Elsie de Brauw werden bekroond met respectievelijk Beste Acteur en Beste Actrice en ook de film zelf werd bekroond met de Jury's Special Mention.

Filmuziek

Paul M. van Brugge

Camera

Ton Peters

Montage

Dorith Vinken

ProdDesign

Jolein Laarman

Geluid

Kees de Groot

Distributeur

Cinemien Film & Video Distribution

Bioszalen

11 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.tussenstanddefilm.nl.

Budget

700.000 euro