Nadine (2007)

Regie

Erik de Bruyn

Scenario

Gwen Eckhaus, Erik de Bruyn

Release

25 oktober 2007

Producent

Erik Schut

Studio

Rocketta Film

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

Nadine is een carrièrevrouw:succesvol, onafhankelijk en ambitieus. Maar, ze is alleenstaand, de veertig net gepasseerd en nog steeds kinderloos. De biologische klok gaat als een tijdbom tekeer in haar lijf. Om een explosie te voorkomen begaat ze in haar wanhoop een even impulsieve als bizarre en extreme daad. Wie is deze vrouw en wat bracht haar tot deze daad?

Cast

Monic Hendrickx (Nadine), Halina Reijn (Nadine), Sanneke Bos (Nadine), Frank Lammers (Vince), Fedja van Huêt (Daniel), Rifka Lodeizen (Felice), Birgit Schuurman (Mijntje), Kürt Rogiers (Ian), Hadewych Minis (Aimee), Beppie Melissen (moeder van Nadine), Michel Van Dousselaere (vader van Nadine), Beatriz Batarda (Laura), Isabel Ruth (Dona Inez), Richardo Pereira (Antonio), Matthias Schoenaerts (Cornee), Tom Van Landuyt (Hugo), Mano Tzoulakis (Sam), Marleen Scholten (Julia), Beatriz Batarda (Laura), Isabel Ruth (Dona Inez)

Ontstaan

Scenario: Gwen Eckhaus, Erik de Bruyn, naar een origineel idee van De Bruyn.

Over de invulling van de hoofdrollen werd o.a. gesproken met Famke Janssen, maar zij deed niet mee. De rol van Nadine wordt door vier actrices gespeeld: Monic Hendrickx (3 december 1966), Sanneke Bos (13 september 1971) en Halina Reijn (10 november 1975) spelen de hoofdrollen. De vierde actrice heeft maar een paar seconden speeltijd. De Bruyn koos voor de drievouldigheid om Nadine gewoner en universeler te maken: dit had iedereen kunnen overkomen. Halina speelt de net afgestudeerde, ambitieuze, wilde vrouw die de wereld wil veroveren. Sanneke is de introspectieve Nadine die begint na te denken over zaken waarbij ze nooit stilstond. Monic speelt de door haar kinderwens geobsedeerde vrouw.

NADINE is geproduceerd door de in 2001 opgerichte Rocketta Film, in coproductie met het Vlaamse Serendipity Films en de NPS.

Budget: 1,6 miljoen euro.

Vrijdag 1 september 2006 startten de opnames in Portugal.. De Portugese actrices Beatriz Batarda en Isabel Ruth maken deel uit van de internationale cast van Nadine. In oktober en november 2006 werden de opnamen in Nederland en België voortgezet. In Nederland voor een belangrijk deel opgenomen in Maastricht. In België o.a. in supermarkt Carrefour.

Soundtrackbijdragen van o.a. Nuff Said, Ross Curry, JW Roy, The Punanas, Well, Jan Holtman.

Première op 29 september 2007 op het Nederlands Film Festival.

In de bioscoop voorafgegaan door de met een Gouden Kalf bekroonde korte film MissiePoo16 van Anna van der Heide. MISSIEPOO16 is een videodagboek van een meisje van veertien. In eerste instantie vertelt Rosan luchtige, alledaagse zaken. Maar al snel blijkt haar webcam registratie de enige manier om haar diepere emoties te uiten en haar omgeving te bespelen. Dan eindigt dat wat begon als onschuldig dagboek in een wanhopige schreeuw om aandacht. Rosan wordt gespeeld door Annabel van Lieshout. Overige rollen worden vertolkt door Saskia Temmink, Michaël van Buuren en Lilou Dekker.

Facts

Voor de dvd-editie (A Film Home Entertainment) werd de film aangepast; minder uitleg door het schrappen van delen voice over.

Pers

Ronald Rovers in ?de Filmkrant? van oktober 2007: ?(?) het ziet er allemaal erg goed uit. (?) De Bruyn maakt het ons emotioneel niet gemakkelijk door de afstand die hij creëert tussen de kijker en Nadine. Die afstand zou sommige kijkers we eens onverschillig kunnen maken. En dat zou jammer zijn. NADINE verdient meer.?

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 24 oktober 2007: " (...) De Bruyn koos voor drie actrices, omdat hij het universele van Nadines personage wil benadrukken. Wat Nadine overkomt - de stilvallende biologische klok - kan iedere vrouw overkomen. We snappen de gedachte, maar we hadden het ook begrepen als Nadine door één actrice zou zijn gespeeld. Het zou de film sterker hebben gemaakt, want het laten spelen van Nadine door drie actrices - die het overigens voortreffelijk doen - is geen goede keuze voor een film die het moet hebben van inleving. Anders dan Todd Solondz' Palindromes, waarin een tiener door acht acteurs wordt gespeeld, en Todd Haynes' Bob Dylan-essay I'm not there, waarin Dylan wordt vertolkt door zes acteurs, is Nadine niet radicaal genoeg voor het experiment met drie actrices. De ingreep voelt misplaatst aan, omdat Nadine een nogal conventionele roadmovie is: Nadine reist met de baby naar Portugal, waar ze tot het inzicht komt dat kinderdiefstal haar probleem niet oplost. Nadine bevat prachtige scènes die bewijzen dat De Bruyn een verhaal visueel kan vertellen. Het is een raadsel waarom de maker zijn talent niet vertrouwt en de desperate Nadine als overbodige voice-over laat terugblikken op wat we zien. Dat ze zich in soapzinnen uitdrukt, maakt het er niet beter op: 'We waren allemaal op zoek naar iets of iemand. Maar echt iemand toelaten? Ik vond het doodeng!' Nadine is geen mislukte film, maar wil net als Wilde mossels teveel. (...) De film valt net als Wilde mossels tussen publieksfilm en artfilm in: te kunstzinnig voor publieksfilm, te conventioneel voor artfilm. De Bruyn heeft talent, maar het is tijd dat hij kiest."

Erik Jonk in 'Metro' van 25 oktober 2007: "(...) Met deze cast komt De Bruyn tot een acceptabele, maar geen gouden prestatie. Daarvoor kabbelt Nadine soms te lang voort. (...) meeslepend is het allemaal wel. Nadine moet deze maanden opboksen tegen het kassucces Alles is liefde en dat is domme pech. Verder? Helemaal okay voor jonge veertigers met een beukende klok. Okay voor de rest."

Filmuziek

David van der Heijden

Camera

Bert Haitsma

Montage

Sander Kuipers

Geluid

Eddy de Cloe

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

10 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.nadinedefilm.nl.

Co-productie

Nederlands-Belgisch-Portugese coproductie

Budget

1,6 miljoen euro

Art director

Danielle Schilling