Waar is het paard van Sinterklaas? (2007)

Regie

Mischa Kamp

Scenario

Tamara Bos

Release

10 oktober 2007

Producent

Burny Bos, Michiel de Rooij, Sabine Veenendaal

Duur

83 minuten
Filminformatie

Verhaal

Winky heeft de taak gekregen een jaar lang voor het paard van de Sint te zorgen, maar ze mag er niet op rijden, omdat het paard te groot is. Als haar moeder zwanger wordt en naar het ziekenhuis moet, voelt Winky zich alleen. Stiekem gaat ze toch op het paard van Sinterklaas rijden, maar hierdoor ontsnapt het paard en verdwijnt het. Winky moet alles op alles zetten om hem terug te vinden voordat de Goedheiligman weer in het land arriveert.

Cast

Ebbie Tam (Winky Wong), Aaron Wan (vader Wong), Hanyi Han (moeder Wong), Betty Schuurman (tante Cor), Jan Decleir (oom Siem), Pim de Pimentel (Bram), Anneke Blok (lerares), Eric van der Donk, Mamoun Elyounoussi (Samir), Sallie Harmsen, Eric van der Donk (oom Jacob), Marcel Musters (dokter)

Ontstaan

De opnamen van de aankomst van Sinterklaas werden op vrijdag 16 maart 2007 gemaakt in de haven van Monnickendam.

Winky is jarig op 6 september. Ebbie Tam zelf is geboren op 31 oktober 1997. Pim de Pimentel werd geboren op 31 augustus 1999.

Pers

Floortje Smit in ?de Volkskrant? van 11 oktober 2007: ?(?) volwassenen en kinderen kunnen er samen naar kijken, maar een andere film zien. (?) Het is onvermijdelijk, maar jammer dat die multiculturele botsingen hier vrijwel afwezig zijn. (?) nog steeds een goede en spannende jeugdfilm. (?) Bos snapt bovendien dat leren paardrijden op een ?vet kleine pony?en het kwijtraken van het paard van Sinterklaas op die leeftijd veel grotere drama?s zijn dan een zwangerschapsvergiftiging. Winky is voor kinderen misschien minder grappig, maar nog even herkenbaar.?

Dana Linssen in ?NRC next? van 11 oktober 2007: ?(?) Tamara Bos schreef weer fijn allerlei ongemerkt pedagogisch-kritische observaties in het scenario, waarbij vooral de onverschillig-enthousiaste juf het moet ongelden. Waar je meestal ziet dat familiefilms leuk willen zijn over de hoofden van het kinderpubliek heen, gebeurt dat in de beste Annie M.G. Schmidt-traditie nu eens andersom.?

Prijzen

Publieksprijs 2007 op het Nederlands Film Festival.

MovieSquad Junior Award Utrecht (8-10 jaar).

Gouden Film (100.000 bezoekers) op 25 oktober 2007.

Filmuziek

Johan Hoogewijs

Camera

Jasper Wolf

Montage

Sander Vos

Kostuums

Maartje Wevers

Bioszalen

103 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.waarishetpaardvansinterklaas.nl.

Locaties

Monnickendam

Art director

Mandy Niermans