Timboektoe (2007)

Regie

Dave Schram

Scenario

Maria Peters

Release

4 oktober 2007

Duur

105 minuten
Filminformatie

Verhaal

Als Isa (14 jaar) en haar oudere broer Kars noodgedwongen moeten verhuizen omdat hun ouders zo nodig het roer om willen gooien door een camping in Frankrijk te beginnen, hebben ze het gevoel naar Timboektoe te verhuizen en alles te verliezen. Gelukkig ontmoet Isa de half-Nederlandse jongen Jules die een jaar geleden zijn moeder verloren heeft. Jules heeft een moeizame relatie met zijn vader, die veel te veel alcohol drinkt. Maar uit schaamte verbergt hij dit voor de buitenwereld. Totdat Isa op zoek gaat naar zijn geheim. Net als de camping van haar ouders het lijkt te gaan redden, blijkt er niet ver weg een andere camping geopend te worden die hen de oorlog verklaart. De onsympathieke eigenaar deinst er niet voor terug om Jules´vader de schuld in de schoenen te schuiven van de kwalijke dingen die hij aanricht. Jules´vader wordt gearresteerd en de politie dreigt met sluiting van Timboektoe. Zal het Jules, Isa en Kars lukken om Jules´vader vrij te pleiten en zal camping Timboektoe dit overleven?

Cast

Bo Maerten (Isa), Mees Peijenburg (Kars), Willem Voogd (Jules), Jeronimo van Ballegoijen (Brian), Geza Weisz (Romeo), Reinout Scholten van Aschat (Stef), Anna Raadsveld (Annabel, de beste vriendin van Isa), Daniël Cornelissen (Justin), Isabelle Houdtzagers (Nona), Liessanne Schenkkan (Valerie), Anne Wallis de Vries (Anouk, de zus van Valerie), Cosmo de Vos (Edgar, de broer van Brian), Marcel Hensema (Jean, vader van Jules), Ruben Lürsen (vader van Kars en Isa), Mouna Goeman Borgesius (moeder van Kars en Isa), Els Ingeborg Smits (oma van Kars en Isa), Khaldoun Elmecky, Esmée de la Bretonière, Katja Herbers, Margo Dames, Eugene Bervoets, Rik van Uffelen, Marline Williams, Mike Reus, Tarik Jansen, Astrid Joosten (nieuwspresentatrice), Hugo Maertens (dierenarts Frane), Monika Peetz (nieuwspresentatrice), Quinten Schram, Marline Williams (Lucy)

Ontstaan

Daar Maria Peters al bezig was met de verfilming van Annejet van der Zijls roman Sonny Boy en de opnameperiode samen viel met het eindexamen van dochter Tessa, werd besloten dat Peters wel het scenario zou schrijven en partner Dave Schram de film zou regisseren.

Opgenomen in Nederland en Frankrijk (Dordogne en de Lot).

Jeronimo van Ballegoijen, die de rol van Brian speelt, zingt ook de titelsong I Could Have Loved You. Online op www.youtube.com/v/Y7c5qtoIUHI.

In de boeken van Slee is de alcoholische vader van de Frans-Nederlandse Jules een Fransoos, zijn overleden moeder was Nederlandse. In de film is het omgedraaid om ondertitels te vermijden. In de boeken krijgt Nona iets met Jules en gaat Isa met Justin. Voor de film is dat veranderd; de twee hoofdpersonen komen samen.

Facts

Carry van Slee doet ook even mee in de film en Isa krijgt op haar verjaardag een dvd van Afblijven cadeau.

Pers

Mike Peek in NL20 van 26 september 2007: "(..) Het door Maria Peters geschreven script is gebaseerd op de vier boeken die Slee schreef over de camping. De film zit daardoor propvol verhaallijntjes, maar het enthousiasme van de onervaren acteurs en actrices houdt de film speels. Zeker Bo Maerten heeft enorme pit in huis. Dat ze af en toe een beetje overacteert is haar vergeven, want het merendeel van de relatieperikelen en het verzet tegen de ouderlijke beslissingen komt behoorlijk naturel over. Datzelfde kan niet gezegd worden over de slechterik van het stuk. (...)"

Oene Kummer in 'Sp!ts' van 4 oktober 2007 : "(...) Het is wat veel van het goede en het lukt regisseur Dave Schram helaas niet om alle verhaallijntjes even overtuigend uit te werken. De jeugdige hoofdpersonen maken niettemin een sympathieke indruk, de Franse locaties zien er goed uit (...)"

Metro van 4 oktober 2007: "(...) Het ligt dan ook niet aan de acteurs dat de film niet verder komt dan 'leuk om je je broertje/zusje/neefje of nichtje te kijken'. Actuele thema's onder jongeren als liefde tussen beginnende pubers, hippe breakdancers en de homoseksualiteit van Brian passeren allemaal de revue. (...)"

Ronald Ockhuysen in de Volkskrant van 4 oktober 20007: "(...) De stramme opbouw leidt onherrroepelijk tot een weifelende regie die moeizaam heen en weer schakelt in tempo. toch ontstijgt de film de sfeer van de kindertelefoon en de jeugdzorg. Dat komt door de toon van Schram en Peters, die hun werk ondanks de crises een optimistisch en eerlijk karakter meegeven. (...) Het leukst zijn de scènes waarin de liefde zich opdringt. (...) "

Prijzen

Op zondag 21 oktober 2007 werd de 100.000ste bezoeker geteld; goed voor een Gouden Film.

Casting

Marc van Bree

Filmuziek

Maarten Spruijt, Fred Vogels

Titelnummer

I could have loved you / Jeronimo van Ballegoijen

Camera

Hein Groot

Kostuums

Bho Roosterman-Vroegen, Fanny Kieft

Bioszalen

102 bij première

Kleur

Kleur

Locaties

Nederland, Frankrijk

Art director

Jan Rutgers