Duska (2007)

Regie

Jos Stelling

Scenario

Jos Stelling, Hans Heesen

Release

4 oktober 2007

Producent

Hans de Weers, Hans de Wolf, Reinout Oerlemans

Duur

112 minuten
Filminformatie

Verhaal

Op reis zeg je wel eens tegen iemand : ?......als je in de buurt bent, moet je vooral een keer langskomen?. Maar wat als deze vreemdeling de uitnodiging serieus neemt en daadwerkelijk op eens voor de deur staat. De Nederlandse veertiger Bob geeft op een Russisch Filmfestival zijn visitekaartje aan de Rus Duska en nodigt hem uit, in de vaste overtuiging dat Duska toch niet komt. Maar op een dag staat Duska wel degelijk bij Bob voor de deur en wekt niet de indruk dat hij weer snel zal vertrekken. Een voor Bob veel te jonge caissière van een bioscoop vormt tot dan toe Bobs grote inspiratiebron en muze. Niets aan de hand tot blijkt dat deze geheimzinnige, maar vriendelijke Rus waar verbaal niet mee te communiceren valt, blijft en niet meer weg gaat.

Cast

Gene Bervoets (Bob), Sylvia Hoeks (het meisje), Sergei Makovetsky (Duska), Marco Wisseborn (jongen op motorfiets), Valeriy Demchencko, Ruslana Pysanka, Linde Stelling (bediende koffiebar), Anita Star (bediende koffiebar), Ed van Lenten (misdadiger), Simon Zwiers (misdadiger), Gerrit Floor (misdadiger), Mukola Lutsenko (festival manager), Oksana Filonenko (assistente festival manager), Oksana Gritsiak (assistente festival manager), Boris Haritonov, Anne Verhoeven (Franse filmcritica), Nakamura, Vladimir Kuznetsov, Fran Beumkes, Leonid Vlassov, Oleg Ivanitsa

Ontstaan

Nederlands-Russisch-Duitse co-productie. Het hele productieproces duurde erg lang. Door de afwijzing van het Filmfonds verviel de Duitse bijdrage. In derde instantie, na 2,5 jaren, stemde het Filmfonds toch in. Budget: 1,7 miljoen euro.

In Amsterdam en Lelystad werd in januari en de eerste week van februari 2007 gefilmd. Eind maart en begin april 2007 werden de opnamen voortgezet in Kiev.

De sloop van bioscoop Cinerama in Amsterdam is vastgelegd in DUSKA.

DUSKA is Russisch voor schatje, liefje. Duska wordt gespeeld door Sergei Makovetsky die in Rusland meer dan vijftig rollen op zijn naam heeft staan.

Openingsfilm van het 27e Nederlands Film Festival.

DUSKA is de Nederlandse inzending voor de Academy Award Best Foreign Language Film 2007.

Facts

De film is Nederlands en Russisch gesproken, maar de eerste 22 minuten van de film wordt er helemaal niet gesproken.

Pers

Ronald Rovers in ?de Filmkrant? van september 2007: ?(?) Er is wel wat af te dingen op de film. Zijn lengte bijvoorbeeld waardoor hij in de tweede helft vaart verliest, of zijn verhaallijn met het meisje dat soms als geforceerde contrapunt voor Duska fungeert. Maar het stoort allemaal niet echt. Veel belangrijker is dat het verhaal niet schematisch wordt, hoewel de constructie soms op het randje balanceert. Maar het lukt Stelling de bizarre situatie geloofwaardig te houden. (?)?

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 4 oktober 2007: "(...) Als dat verhaal dan eindelijk is afgelopen, brengt Stelling nóg een extra laag aan. En nog een. Duska - volgens Stelling gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis van een bevriende Ooostenrijkse journalist - blijkt dan geen absurdistische tragikomedie, maar een metafysische verhandeling over wedergeboorte. Dat Duska toch de moeite waard is, komt door de fotografie van Goert Giltay, de muziek van Bart van de Lisdonk, en de drie hoofdrolspelers. (...)"

Prijzen

Gouden Kalf nominaties voor de muziek van Bart van de Lisdonk en actrice Sylvia Hoeks. Sylvia Hoeks won het Gouden Kalf 2007 voor beste vrouwelijke bijrol.

Filmuziek

Bart van de Lisdonk

Camera

Goert Giltay

Montage

Bert Rijkelijkhuizen

Geluid

Eddy de Cloe

Distributeur

Benelux Film Distributors

Bioszalen

12 bij première

Kleur

Kleur

Art director

Gert Brinkers