Wolfsbergen (2007)

Regie

Nanouk Leopold

Scenario

Nanouk Leopold

Release

23 augustus 2007

Studio

Cercle Films BV

Duur

95 minuten
Filminformatie

Verhaal

Konraad, 83, schrijft een brief aan zijn familie waarin hij aankondigt dat hij wil sterven. Maria, dochter en enig kind van Konraad, negeert de doodswens van haar vader. Ze probeert in plaats daarvan een geschikte serviceflat voor Konraad te vinden. Haar twee volwassen dochters Sabine en Eva hebben zo hun eigen problemen. Sabine heeft een slecht huwelijk, en een dochter die te wijs is voor haar leeftijd. Eva is in therapie en probeert te herstellen van een abortus. Ernst, de man van Maria, is de enige die belangstelling toont voor de beslissing van Konraad. Hij besluit Konraad te helpen bij het uitvoeren van zijn laatste wens. Hiermee gaat Ernst in tegen de wil van zijn vrouw en vergroot hij de al aanwezige afstand tussen hen. Konraad's familieleden zijn druk met hun eigen leven bezig. Omdat ze door Konraad?s keuze gedwongen worden naar zichzelf te kijken komen ze er achter dat er niet veel over is van de onderlinge banden. Ze zijn losgeraakt van elkaar en op een dood punt aangekomen. Maar uiteindelijk zullen ze stelling moeten nemen. Over Konraad, en over zichzelf. Wolfsbergen is een film over mensen die het vermogen lijken te zijn kwijtgeraakt om van elkaar te houden. Het is een caleidoscopisch portret van vier generaties van een familie en hun poging om elkaar te bereiken.

Cast

Tamar van den Dop (Sabine), Fedja van Huêt (Onno), Jan Decleir (Ernst), Karina Smulders (Eva), Catherine ten Bruggencate (Maria), Piet Kamerman (Konraad), Oscar van Woensel (Micha), Merel van Houts (Haas), Carmen Lith (Zilver), Alain van Goethem (Franse arts), Betty Schuurman (psychiater), Arthur Boni, Eva Damen (tandarts-assistente)

Ontstaan

Mei 2006 startten de opnames op verschillende plaatsen in Nederland.

Pers

Oene Kummer in ?Preview? van augustus-september 2007: ?(?) de lange takes vol diepgevoelde stiltes slaan dood, omdat Leopold dit keer ? in tegenstelling tot haar voorganggeer GUERNSEY, geen spanning in haar beeldtaal stopt. Op de momenten dat er gepraat mag worden, komt de film tot leven, om vervolgens weer in lethargie weg te zinken.?

Bregtje Schudel in NL20 van 15 augustus 2007: ?(?) Het lage ritme, de statische camera en de schaarse dialogen zullen niet iedereen kunnen bekoren. Maar het is de inspanning zeker waard. (?) Leopold vertelt haar verhaal zoals je dat vaker in Nederlandse films zou zien: met beelden, zonder ellenlange tekst en uitleg. (?.) Er is hoop voor de personages en de film gevat ook geestige momenten. (?)?

Jan-Willem Navis in Metro van 23 augustus 2007: ?(?) Af en toe akelig, soms heel vermakelijk. Maar wie niet tegen lange stiltes kan, slaat de film beter over.?

Prijzen

Geselecteerd voor het Filmfestival van Berlijn 2007. Daar kreeg regisseuse Nanouk Leopold een eervolle vermelding op 16 februari 2007: de Caligari prijs die wordt uitgereikt door een organisatie van Duitse filmtheaters en het filmblad FILM-DIENST. De kleine, maar zeer prestigieuze prijs is voor een "stilistisch en thematisch innovatieve film."

Geselecteerd voor het Film Festival van Toronto (6 tot 15 september 2007) in het ´Contemporary World Cinema? programma.

Jan Decleir kreeg voor zijn rol in Wolfsbergen het Gouden Kalf 2007 voor beste mannelijke bijrol. Richard van Oosterhout kreeg het Gouden Kalf 2007 voor zijn camerawerk.

Publieksprijs op het 21e Nordic Film Festival in Rouen (Frankrijk) in maart 2008.

Filmuziek

Loek Dikker

Camera

Richard van Oosterhout

Montage

Katharina Wartena

ProdDesign

Elsje de Bruijn

Geluid

Hans Helewaut

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

9 bij première

Kleur

Kleur

Co-productie

Nederlands-Belgische co-productie