Samson et Dalila (2007)

Alternatieve titel: Samson and Delilah

Regie

Corina van Eijk

Scenario

Corina van Eijk

Release

25 juli 2007

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

Samson, die over onuitputtelijke kracht lijkt te beschikken omdat hij zijn volk keer op keer naar de overwinning leidt, wordt verleid door een schoonheid uit het volk van de vijand, Delilah. Hoe hij haar ook zijn zijn leven wil bannen, het lukt hem niet. Ze overmeestert hem met haar charme en ontfutselt, in het heetst van het liefdesspel, zijn geheim. Meteen verdwijnt zijn kracht. Machteloos wordt hij de speelbal van zijn vijand. Delilah benut iedere gelegenheid om Samson te vernederen. Maar God heeft hem niet vergeten. Nog éénmaal geeft Hij hem zijn oude krachten terug...

Cast

Charles Alves da Cruz (Samson), Klara Uleman (Delilah), Peter Michailov (Le Grand-Prêtre), Mourad Amirkhanian (Abimelech), Vincent Le Texier (Oude Generaal), Charlotte Besijn (Messager); Stem: Maaike Widdershoven, Wil van der Meer (Filistijn 1), David Levi (Filistijn 2), Aukso Orchestra Poland (Orkest),Camerata Silesia (Koor)

Ontstaan

De opera Samson and Delilah van de Franse componist Camille Saint Saëns is gebaseerd op het oudtestamentische verhaal van de strijd van de Israëlieten tegen de Filistijnen. De Filistijnen zijn hier de onderdrukkers, maar het volk van Israël vecht terug en heeft een belangrijke troef in de persoon van Samson. Hij bezit een door God gegeven kracht die hem onoverwinnelijk maakt, totdat hij valt voor de charmes van de verleidelijke maar valse Delilah. ?In oorlog is hij meedogenloos, maar hij is een slaaf in mijn armen.? zingt zij triomfantelijk. Als het haar lukt om hem het geheim van zijn kracht te ontfutselen, lijkt Samson onherroepelijk verloren.

Een productie van Opera Spanga, dat sinds 1989 op eigenzinnige wijze opera produceert in het Friese plaatsje Spanga. In 1995 werd Samson en Delilah ook al uitgevoerd door het gezelschap.

De film is mede mogelijk gemaakt door: Nederlands Fonds voor de Film, Ministerie van OC&W, VSBfonds, Provinsje Fryslân, ThuisKopie Fonds, Omrop Fryslân, Gemeente Weststellingwerf, Stichting Je Maintiendrai Fonds, Lammert Koopmans Stichting, Bureau Nieuwe Gracht, Philips Drachten, Stichting Co-productiefonds Binnenlandse Omroep, Stichting LIRA Fonds.

In juli 2006 startten in Friesland de opnamen. De operafilm wordt in het Frans gezongen en in het Nederlands en in het Fries ondertiteld.

Nadat Charles Alvez da Cruz op jeugdige leeftijd een pianoconcours wint, begint hij zijn opleiding aan het Conservatoire National de Région in Parijs, waar hij van 1991 tot 1992 bij Dominique Geoffroy pianolessen volgt. Van 1993 tot 1996 studeert hij tevens koordirectie onder leiding van Patrick Marco. Klara Uleman studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam, bij Kevin Smith, en vervolgens aan de Guildhall School of Music te Londen, bij David Pollard. De English National Opera sponsorde haar met een masterclass van Thomas Hampson in Brereton, waarna zij voor hen de rollen van Mercedes en Carmen dubbelde in een produktie van Jonathan Miller.

Wereldpremière tijdens het jaarlijkse Opera Spanga festival, 25 juli - 5 augustus 2007 in Spanga, Opera Spanga?s vaste speelplek in de gemeente Weststellingwerf tussen Wolvega en Emmeloord. De toegangsprijs bedroeg ?60, een flink bedrag, maar daar krijg je 167 minuten opera voor in de vorm van twee producties. Live krijg je Gods videotheek plus de film Samson et Dalila.

Vanaf 9 augustus 2007 ging de film Samson et Dalila seperaat op toernee in de filmtheaters: 9 augustus: AMSTERDAM (Het Ketelhuis), NIJMEGEN (Lux), UTRECHT (?t Hoogt), BREDA (Chassé Cinema), DEN HAAG (Filmhuis Den Haag) 23 augustus ook in: DEVENTER (Filmhuis De Keizer), ALKMAAR (Provadja) 30 augustus ook in: APELDOORN (Gigant), EINDHOVEN (Plaza Futura), MAASTRICHT (Lumière) 6 september ook in: TILBURG (Filmfoyer), HILVERSUM ((Filmtheater Hilversum), MIDDELBURG (Schuttershof), ALPHEN A/D RIJN (Parkfilmhuis) 13 september ook in: DEN BOSCH (Verkadefabriek) 20 september ook in: WAGENINGEN (Heerenstraattheater), ZWOLLE (Het Fraterhuis) 7 november ook in: LEEUWARDEN (Filmhuis Leeuwarden).

Pers

Peter de Bruijn in NRC Handelsblad van 8 augustus 2007: "(...) De enscenering zweeft ergens tussen bijbelse tijden en het huidige Midden-Oosten. Het acteerwerk is soms houterig, dan weer zo melodramatisch dat het lijkt of je naar een stille film kijkt ? wat met al dat geplayback eigenlijk ook zo is. "

Monica Meijer op http://www.movie2movie.nl/index.php?item=189&film=50660: "(...) Als dit je allemaal erg duf in de oren klinkt, moet je je verwachtingen toch bijstellen. Toegegeven, ?Samson and Delilah? zal geen mensenmassa?s naar de bioscoop lokken, zoals ?Ratatouille? of ?The Simpsons Movie? dat zullen doen, maar de hedendaagse, moderne, creatieve en uiterst originele versie van dit verhaal zal toch zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Al is het maar omdat je eigenlijk in je leven in elk geval één film uit elk genre gezien moet hebben? na het zien van ?Samson and Delilah? kun je ?operafilm? alvast afvinken."

Mike Peek in NL20 van 1 augustus 2007: "(...) De legende werd voor deze film in een prachtig jasje gestoken (...) Ook inhoudelijk is de film bepaald modern: er wordt geneukt dat het een lieve lust is en ook in figuurlijke zin druipt de seks van het scherm in de lange verleidingsscènes tussen Samson en Delilah. De dialogen en gebaren zijn grotesk, waardoor deze prachtig gezongen opera niet aan iedereen besteed zal zijn. Maar wie daar doorheen kan kijken, wacht een bijzonder verleidelijke film. 'Wellustig' is het woord waarmee Samson and Delilah misschien nog het best samengevat wordt., masochistische porno voor een intellectueel publiek."

Camera

Tinus Holthuis

Montage

Synco Scholvinck

Kostuums

Pieter van Rooy

Grime

Saskia Ellemeet

Bioszalen

1 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.operaspanga.nl.

Art director

Jolanda Lanslots