Paid

Regie

Laurence Lamers

Scenario

Laurence Lamers

Producent

Martin Lagestee, Silvester Slavenburg
Filminformatie

Verhaal

Amsterdam. De geliefden Paula (een callgirl) en Michel (een huurmoordenaar) willen niets liever dan hun huidige bestaan achter zich laten om samen een toekomst op te bouwen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, beiden zitten tot over hun nek in de duistere connecties van de onderwereld. Paula werkt als duur betaalde callgirl in Parijs, waar ze een duivels pact heeft gesloten met Rudi Dancer, een van de meest invloedrijke drugsbaronnen. Huurmoordenaar Michel weet te veel en ook hem zullen ze niet zomaar laten gaan. Een gewelddadig incident dat een zesjarig Boliviaans jongetje bijna het leven kost, geeft beiden de moed de grote stap toch te zetten.

Cast

Tom Conti (Rudi Dancer), Anne Charrier (Paula Gireaux), Murilo Benicio (Michel Angelo), Guy Marchand (Giuseppe), Corbin Bernsen (William Montague), Beppe Chierici (Max), Marie-France Pisier (Gislaine), Tygo Gernandt (Bennie), Hajo Bruins (André), Fendi van Brederode (Luis), Ana Lucia Torre (Empregada), Sanne Wetselaar (Antoinetta), Helmert Woudenberg (Cor), Manouk van der Meulen (Anna), Iwan Walhain (Miquel), Marguerite de Brauw (Marianna), Peggy Jane de Schepper (Nancy), Samir Nijenhuis (young Michel), Perla Romera (mother young Michel), Ben Visser (grandfather young Michel), Patrick Vermin (young gangster), Daniel Rovaij (father young Michel), Daniel Rovai (Michel's father), Narouz Moltzer (uncle young Michel), Walid Benmbarek (killer)

Ontstaan

In Amsterdam startten in november 2004 de opnamen voor de speelfilm PAID, een volledig met privégeld gefinancierde Nederlandse productie met een internationale cast.

De financiering van PAID is geboren uit onvrede over de wijze waarop de meeste films in dit land tot standkomen. De eindeloze bemoeienissen van fondsen en omroepen en de momenteel slecht werkende filmstimuleringsmaatregelen maken het producenten bijna onmogelijk films te produceren met een eigen visie. Silvester Slavenburg, die zijn sporen heeft verdiend in de bouw: 'Het is in onze branche ondenkbaar dat een ondernemer zo aan banden wordt gelegd door gedoe van derden. Met deze wijze van werken hoop ik te laten zien dat het wel degelijk mogelijk is in Nederland kwalitatief uitstekende films te produceren voor de internationale markt. Het talent is hier aanwezig.' Mocht deze wijze van produceren succes hebben dan willen Slavenburg en Lagestee het zeker niet bij één film laten.

De hoofdrollen in PAID zijn voor Engelsman Tom Conti (Merry Christmas, Mr. Lawrence) als Rudi Dancer, Française Anne Charrier (Le Prix de l'Honneur) als Paula Gireaux en Braziliaan Murilo Benício (The Man of the Year) als Michel Angelo. In verdere rollen spelen onder anderen Guy Marchand (Cousin, Cousine), Marie-France Pisier (Cousin, Cousine), Beppe Clerici (La Cage) en de Nederlandse acteurs Tygo Gernandt, Manouk van der Meulen, Helmert Woudenberg en Hajo Bruins.

Pers

Willem Schouten in 'Sp!ts' van 2 augustus 2007: "Een Nederlandse film met naast talent van eigen bodem als Tygo Gernandt ook mannen als Tom Conti (Shirley Valentine) en Corbin Bernsen (LA Law) in de cast. Dat moet toch iets bijzonders zijn. Dat is Paid van Laurens Lamers ook, helaas niet in de goede zin van het woord. De ontstaansgeschiedenis van Paid is opmerkelijk. Debuterend regisseur Lamers kreeg 1,5 miljoen euro bij elkaar met dank aan privéfinanciers om een vaderlandse film noir met internationale allure te maken. Helaas bleek vorig jaar tijdens het filmfestival van Utrecht al dat Lamers? filmkunst geen gelijke tred houdt met zijn verkooptechnieken. Paid draait om een mooie callgirl (Charrier) en een stoet gevaarlijke mannen. Wat ze van elkaar moeten blijft een raadsel. Iets met drugs, huurmoordenaars en de CIA als we het goed begrepen hebben. Dat naast verdwaalde toptalenten Conti en Bernsen niemand Engels als moedertaal heeft en ook de scenarioschrijver die taal vermoedelijk in 2-mavo liet vallen, zal daar iets mee te maken hebben. Geen enkele van de personages roept enige sympathie of begrip op, ze spelen ieder hun eigen karakterloos gefilmde schimmenspel. Is er dan niks goeds over Paid te melden? Nou, de film doet minder pijn aan de ogen dan die vorige internationale productie in Amsterdam. Maar Snapshots met Burt Reynolds was dan ook een bijzonder bijzondere draak."

Casting

Job Castelijn, Janusz Gosschalk, Filipp Grammatikos, Jeremy Zimmerman

Filmuziek

Jaques Morelenbaum

Camera

Tom Erisman

Kostuums

Colombine Sarrailhé

Special effects

Harrie Wiessenhaan, Rick Wiessenhaan

Meer info

Website: http://www.paidthemovie.com.

Art director

Dimitri Merkoulov