Zoop in Zuid-Amerika (2007)

Regie

Johan Nijenhuis

Scenario

Anya Koek, Wijo Koek

Release

18 juli 2007

Producent

Alain De Levita, Johan Nijenhuis

Duur

91 minuten
Filminformatie

Verhaal

Bij de opening van een vlindertentoonstelling (door Thomas Berge), vraagt een mysterieuze vrouw (Peggy-Jane de Schepper) de rangers om hulp. Een zeldzame vlindersoort in het regenwoud dreigt uit te sterven door bosbranden. De Rangers moeten de cocons opsporen, voordat ze uitkomen zodat ze ergens anders uitgezet kunnen worden. Eenmaal in Zuid Amerika blijkt de opdracht lastiger dan ze dachten. De rangers belanden van het ene avontuur in het andere. Ze moeten zich bewijzen als tangodansers en voetbalsterren, trotseren rivieren en bergen en worden belaagd door stieren, krokodillen, vleesetende vissen en giftige spinnen. Ze ontmoeten een aap, die tot over haar oren verliefd wordt op Moes. Deze aap blijkt een geheime kaart te bewaken, die de rangers verder op weg helpt.

Cast

Ewout Genemans (Bastiaan van Diemen), Nicolette van Dam (Bionda Kronenberg), Juliette van Ardenne (Sira Schilt), Jon Karthaus (Moes Brinksma), Patrick Martens (Mike Bosboom), Vivienne van den Assem (Elise Pardoel), Monique van der Werff (Taffie Arends), Erwan van Buuren (Alwin Bendorf), Peggy Jane de Schepper (Mita), Thomas Berge (Thomas Berge)

Ontstaan

Na 355 afleveringen van de tv-serie en drie speelfilms was het tijd voor afscheid van Zoop. De acteurs maakten nog een korte tour door Nederland. Het liefst had Patrick Martens (de rustige, stille Mike) nog een film willen maken. "We hebben heel gave dingen gedaan", zegt hij tegen 'de Telegraaf'. " En het is leuk om voor kinderen te werken. Ze zijn eerlijk. Het kan natuurlijk anders lopen, Als er een paar honderdduizend mensen naar de film komen, dan wil ik regisseur Johan Nijenhuis nog wel eens meemaken. Dan knoopt hij er vast nog wel een vierde film aan. Wij geloven hem dus niet op zijn woord..."

Facts

Johan Nijenhuis: "In Nederland worden we vaak gehinderd door de praktische bezwaren van alledag. Het irriteert mij echt als recensenten zuur constateren dat avonturen van de Rangers niet realistisch zouden zijn. Bij E.T. hoorde je er ook niemand over klagen dat Spielberg zijn publiek een buitenaards wezen op een fiets voorschotelde."

Pers

Oene Kummer in 'Sp!ts' van 19 juli 2007: "(...) zijn meest kindvriendelijke film. Dat komt vooral door de prominente rol die hij aan een nieuwe ster heeft toebedeeld: de aap Cherpee, die er met haar komische blikken voor zorgt dat ook de allerjongsten dit keer mee naar de bioscoop kunnen. (...)"

Jeroen van Wieringen in 'Metro' van 19 juli 2007: "(...) Nijenhuis heeft een prima oplossing gevonden voor de afwezigheid van ranger Elise (Viviënne van den Assem kon niet genoeg tijd vrijmaken om een prominente rol te spelen) door een chimpansee in te zetten. (...) De oplettende, wat oudere kijker, ziet onder meer een geslaagde persiflage op het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. (...) Hoewel ZOOP IN ZUID-AMERIKA niet aan de haal zal gaan met prijzen, is de film zeker de moeite van het kijken waard. Het is een echte kinderkomedie, maar ook de wat oudere kijker zal een (glim) lach niet kunnen onderdrukken."

Dag van donderdag 19 juli 2007: "(...) De film holderboldert van de ene sketch naar de andere, via volgende avontuurtje naar weer een voorspelbare plotontwikkeling. Geen cliché wordt geschuwd."

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 19 juli 2007: "(...) Johan Nijenhuis, de man achter kaskrakers als Costa!, Volle maan en ZOOP, schuwt het cliché opnieuw niet, en de doelgroep vindt het prima. Stereotiepe 'latin' mannen, met grote snorren en stoppelbaarden van een paar dagen, luisteren naar kinderlijk-exotische namen als Taco en Lucia Loco. De Argentijnse tangoleraar heet Pablo Doble en ook hij praat met een mal Zuid-Amerikaans accent: 'Ie-ke benne de dááns-leeer-aaar'. De serie ZOOP was ooit bedoeld als puberversie van de soap Goede Tijden Slechte Tijden, voor jongeren van 8 tot een jaar of 16. Dus zonder extreem geweld, incest of alcohol, met Rangers die zijn behept met wel erg kinderlijke maniertjes en een naïviteit die aan het ongelooflijke grenst. Dat wordt steeds maar minder aannemelijk; de acteurs zijn inmiddels allemaal dik in de twintig. De habitat van het modepopje Bionda, dat in hotpants en strakke topjes over de pampa's dartelt, is niet ZOOP, maar Voetbalvrouwen."

Prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers) op 30 juli 2007.

Gouden Ui 2007 voor de Minst Opwindende Filmkus: Jon Karthaus, die in 'Zoop in Zuid-Afrika' gepassioneerd zoent met een oververhitte aap.

Filmuziek

Martijn Schimmer, Mario Zapata

Titelnummer

De wereld ben jij / Thomas Berge

Liedjes

Zoop in Zuid-Amerika (Baila mi tango) / de Rangers

Camera

Willem Helwig

Montage

Sandor Soeteman

Distributeur

Independent Films

Bioszalen

96 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.zoopinzuidamerika.nl.

Genre

avontuur, familie