Maybe Sweden (2006)

Regie

Margien Rogaar

Scenario

Margien Rogaar, Wunderbaum

Release

23 november 2006

Producent

Ruud van der Heyde

Studio

Noa Entertainment BV, Zoo Pictures, Productiehuis Rotterdam, VPRO TV

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

In een groot landhuis ergens in een warm Meditteraan land hebben vijf jonge mensen zich teruggetrokken om zich te storten op hun grote passie: lezen. Van vroeg in de ochtend tot ?s avonds laat staat hun verblijf in het teken van de literatuur. Dit rust-minnende gezelschap bestaat uit de levensgenieter Frederik en zijn open-minded vriendin René, de stoďcijnse Anna en haar onzekere vriendin Mira en ten slotte Werner, een eeuwige twijfelaar. De rust in het huis wordt verstoord wanneer het gezelschap bezoek krijgt van een groep gestrande Afrikaanse bootvluchtelingen. Het buitenverblijf, waar eerst de rust heerste van de westerse idylle, verandert langzaam in een hulppost. De Afrikanen komen voor water, een bed en worden opgenomen in het huis. Zo worden de vakantielezers met hun neus op de realiteit van het Fort Europa gedrukt. Vanuit vijf verschillende en botsende opvattingen vindt ieder voor zich een manier om deze mensen te benaderen en zo brokkelt de idylle uit elkaar.

Cast

Marleen Scholten (Anna), Theophilus Felix Mesah (Brooklyn), Matijs Jansen (Frederik), Nana Obusu (Kwame), Elizabeth Asiedu (Mama?esi), Maartje Remmers (Mira), Wine Dierickx (René), Walter Bart (Werner), Enric van Esch (cowboykind), Laura van Esch (cowboykind)

Ontstaan

Regisseur Margien Rogaar ontwikkelde het scenario van Maybe Sweden samen met theatercollectief Wunderbaum, dat ook de vijf hoofdrollen vervult. Elementen van hun voorstelling Welcome in my Backyard, over een groep idealisten die uitgeprocedeerde asielzoekers opvangt in de achtertuin, komen terug in deze speelfilm.

Dialogen in het Nederlands en Engels.

Muziek: William Bakker. Matijs Jansen schreef ook de tekst Now just be still. Marleen Scholten schreef Northern light.

Maybe Sweden is een filmproject waarin de samenwerking tussen filmmaker Margien Rogaar en acteursgroep Wunderbaum centraal staat. De totstandkoming van het verhaal is gebaseerd op de werkwijze zoals Wunderbaum die voor haar stukken hanteert: vanuit gesprekken rond de tafel en improvisaties. Het resultaat hiervan verwerkten ze in een scenario en werd verfilmd met een jonge filmcrew. Door alle departementen, zoals de cameraman en de art director vanaf het eerste moment in het maakproces te betrekken, hebben de makers op een alternatieve confronterende wijze een film willen maken. Met als doel voor ogen: ieders kunnen en creativiteit optimaal in te zetten om zo het filmproces opnieuw te ontdekken en te definiëren.

De film is geen remake van het toneelstuk.

Ineens bleek de uitvoerend producent een huis in Spanje te hebben en in Spanje bleek een hele gemeenschap van Ghanese vluchtelingen te zijn. Zo viel alles toevallig op zijn plek.

In premičre op het Nederlands Film Festival op vrijdag 29-09-2006 in het Louis Hartlooper Complex 1. Vanaf 23 november 2006 digitaal te zien in Amsterdam: Kriterion - Apeldoorn: Gigant - Arnhem: Filmtheater Focus Arnhem Den Bosch: Verkadefabriek - Deventer: De Keizer - Hilversum: Filmtheater Hilversum - Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden - Maastricht: Lumiere - Rotterdam: Cinerama - Utrecht: ?t Hoogt - Wageningen: Heerenstraattheater - Zwolle: Fraterhuis. Vanaf 30 november 2006 te zien in Alkmaar: Provadja - Alphen a/d Rijn: Parkfilmhuis - Tilburg: Filmfoyer.

Pers

Daniëlle Kool in ?Zone030? van 15 november 2006: ?(?) lezen (?) Geen zaken die een film al te spannend maken, en dat is Maybe Sweden dan ook niet, zelfs niet als er wel wat gebeurt in het vakantiehuis. (?) wel integer opgezet en er wordt op een prettige manier heel naturel in geacteerd, de film weet ondanks het actuele thema niet te raken. (?) Waarschijnlijk heeft de regisseur er bewust voor gekozen geen duidelijk punt temaken, en dat is lovenswaardig, maar het maakt de film er niet boeiender op.?

Filmuziek

William Bakker

Camera

Sal Kroonenberg

Montage

René A. Hazekamp

ProdDesign

Maarten van Otterdijk

Geluid

Jos ten Klooster

Bioszalen

1 bij première

Kleur

Kleur