Hannahannah (2007)

Regie

Annemarie van de Mond

Scenario

Rob Bloemkolk, Annemarie van de Mond

Release

26 april 2007

Duur

77 minuten
Filminformatie

Verhaal

Een romantische komedie over Hannah, het koppige buitenbeentje in een gezin met zeven kinderen. Als de veertigjarige bruiloft van hun ouders wordt georganiseerd, probeert zij zich te drukken. Door haar nieuwe vlam Victor belandt Hannah toch op de familievergadering. Victor ontpopt zich daar tot de ideale schoonbroer, wat Hannah met gemengde gevoelens aanziet.

Cast

Maria Kraakman (Hannah), Antonie Kamerling (Victor), Janni Goslinga (Trees), Kees Boot (Toon), Tanja Jess (José), Catalijn Willemsen, Barry Atsma (wim), Marcel Hensema (Bert), Sanne den Hartogh (Martin), Eva Damen (Jantien), Olga Zuiderhoek (moeder), Kees Hulst (vader), Paul Geusebroek (Mike), John Buijsman (Don), Luciano Balestra (Paul), Beau Meuldijk (Bob), Jasmijn Kuipers (Renée), Eva Van der Gucht, Eva van Kleef, Raúl van Kleef, Dominique Vrijhoef, Steef Verheijen, Bob Seelbach, Kars Roland, Lisse Roland, Jordy van Hartrop

Ontstaan

HANNAHANNAH is een telefilm geproduceerd door Zoo Pictures in co-productie met de KRO. Deze productie kwam tot stand met steun van: CoBO-Fonds, Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, Ministerie OCW en het Rotterdamse Fonds voor de Film en Audiovisuele Media.

Barry Atsma kreeg de rol naar aanleiding van de voorstelling Denne die hij 2005 maakte over zijn broer met het syndroom van Down.

De Telefilm ging op 26 april 2007 in 2 bioscoopzalen (Het Ketelhuis ? Amsterdam, Lux ? Nijmegen) in première. De televisiepremière was zondag 13 mei 2007, 20.30 uur, KRO Nederland 2.

Pers

Mariska Graveland in de Filmkrant van april 2007: ?Maria Kraakman is misschien niet de beste, maar wel de leukste actrice van Nederland. Bij haar krijg je het gevoel dat ze ook is wie ze speelt: een koppige vrouw met veel levenslust, een tikje stuurs, misschien om haar onzekerhied te verbergen. Geen tuttebel, geen koketterie en geen stoerigheid, maar iemand die onverstoorbaar haar eigen weg gaat. (?) Vooral grappig zijn de kibbelende ouders Olga Zuiderhoek en Kees Hulst die via een videoboodschap aan hun kinderen een boekje open doen over hun 40-jarige huwelijk. Hannahannah heeft weinig om het lijf, maar is een oase in de nieuwe lichting Telefilms. (?)?

Bas Blokker in ?NRC Handelsblad? van zaterdag 14 april 2007: ?De enige telefilm van 2007 waarin alles zo?n beetje op zijn plaats valt is Hannahannah. Het scenario is vederlicht, maar hoofdrolspelers Antonie Kamerling en Maria Kraakman kunnen het hebben. Vooral Kraakman laat weer zien wat ze in huis heeft, als bijna manische verleidster en nukkige zus tegelijk. (?) doodsimpel, luchtig en leunt schaamteloos op het laconieke spel van Olga Zuiderhoek en Kees Hulst als ouder echtpaar (?) Hier is doelmatig met het kleine budget omgegaan.?

Marlies Ruijter in ?Dagblad De Pers? van 24 april 2007: ?een bij vlagen geslaagde romantische komedie. (?) De zeven broers en zussen zijn totaal verschillend, maar je gelooft vanaf de eerste scène dat het familie is. Goed gecast , dus. Opmerkelijk leuk zijn Kees Boot, die de patserige broer Toon speelt en zijn aanhang Tanja Jess. Maar de meest bijzondere rol is weggelegd voor Barry Atsma, die de geestelijk gehandicapte Wim speelt.?

Bas Blokker in ?NRC next? van 26 april 2007: ?(?) meer voor de tv dan voor de bioscoop, maar hij is toch zo plezierig dat ie een bioscooprelease kan hebben. (?) Antonie Kamerling en vooral Maria Kraakman brengen hun personages op een tegelijkertijd grappig en overtuigende manier. Kraakman heeft een Januskop, ze is het ene moment dodelijk verleidelijk, het andere moment zo koud als de oostenwind.?

Fritz de Jong in 'Het Parool' van 26 april 2007: "(...) De scenaristen hadden er goed aan gedaan de familie wat kleiner te houden, want nu sneeuwen verschillende acteurs onder in half uitgewerkte rollen, terwijl anderen juist de schijnwerpers zoeken door hun karakters vet aan te zetten.

Tussen de eigenwijze Hannah en haar familie botert het slecht. Dat moet je helaas ook zeggen over de subtiel uitgewerkte relatie tussen Hannah en Viktor enerzijds, en de kluchtige familietaferelen anderzijds. Alle ingrediënten zijn aanwezig. De filmmakers zijn alleen vergeten ze in de juiste verhouding te mengen en op smaak te brengen. "

Rob Veerman op http://www.movie2movie.nl/index.php?item=190&film=43346: "(...) Regisseur Annemarie van de Mond is er in geslaagd een geestig en vlot vormgegeven verhaal neer te zetten met prima acteerprestaties. Zoals in een komedie verwacht mag worden, is de diepgang van het verhaal niet al te groot. Dat hoeft in dit genre geen bezwaar te zijn en wordt hier meer dan gecompenseerd door het enthousiaste spel en het duidelijke plezier waarmee door de gehele cast geacteerd wordt. (...) De rollen van vader en moeder worden zeer innemend en geloofwaardig gespeeld door gelauwerde acteurs Kees Hulst en Olga Zuiderhoek. Aan hen kun je het neerzetten van dergelijke relativerende types met een flinke portie ironie en een realistische levensbeschouwing met een gerust hart toevertrouwen. Daar valt veel van te genieten. (...) 'Hannahannah' is een vlot verhaal met veel humor, maar toch ook met spitse dialogen. Daarnaast is er voldoende afwisseling naar meer ingetogen momenten waarin Hannah en Victor vol twijfels hun relatie van één nacht proberen uit te bouwen tot iets moois. Geestig en gevat, spitsvondig en gewoon leuk."

Chris Buur en Clementine van Wijngaarden in VARA TV magazine 15-2007: ?(?) Twee dingen leent deze film trouwens van de landmark film WHEN HARRY MET SALLY uit 1989: het onderwerp bindingsangst én het zelf-reflexieve stijlmiddel van praten tegen de camera. (?) Hannah, ja die heeft de ware gevonden en wij, sommigen wisten het al, hebben het talent van Kraakman ontdekt.?

Bioszalen

2 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.a-film.nl