Honeyz (2007)

Regie

Tom Six

Scenario

Tom Six

Release

26 april 2007

Producent

Ilona Six

Duur

75 minuten
Filminformatie

Verhaal

Twee vriendinnen, de serieuze Renske (Monique van der Werff) en de losbandige Eva (Anna Speller), laten zich insluiten in warenhuis de Bijenkorf. Eva wil doen waar ze altijd van gedroomd heeft: kleren passen, taarten proeven en de duurste make-up testen. Renske durft dat allemaal niet en terecht, zo blijkt, want het tweetal vindt een reusachtige nachtbewaker (Peter Beense) op hun pad. Zullen ze de nacht ongeschonden doorkomen?

Cast

Monique van der Werff (Renske Eemhof), Anna Speller (Eva Groen), Peter Beense (nachtbewaker Bijenkorf), Adriaan Alsema (schoonmaker), Ramses Nijpels, Mariska van Eggermond, Rien de Bruijn, Pascal van Broekhoven, Kees-Jan Langenberg, Chris Nieuwland, Remco Frerejean, Martijn van Eekelen, JosÚ Jans, Dennis Hopstaken, Mark Donkersloot, Mirauda Frik, Mariette van Erp

Ontstaan

Tweede speelfilm van regisseur Tom Six, die in 2004 debuteerde met de film Gay. Hoewel die productie in Nederland weinig publiek trok, werd hij wel aangekocht door een grote Engelse sales agent. Eerder was Six onder meer regisseur van het programma Big Brother.

Honeyz is de eerste Nederlandse film die multimediaal wordt uitgebracht: vanaf 26 april 2007 was de film niet alleen in de bioscoop te zien, maar ook op dvd te krijgen Ún legaal te downloaden. Dat zorgde ervoor dat veel bioscopen deze film niet opnamen in hun programmering. Tom Six: "Natuurlijk vind ik dat jammer. Maar ik ben van mening dat bioscopen deze ontwikkeling niet kunnen tegenhouden. Dit is de toekomst."

Facts

Fajah Lourens zei nee tegen wat haar eerste filmrol moest worden. ,,Het was geen gemakkelijke keuze mijn eerste filmrol aan me voorbij te laten gaan'', zei Lourens dinsdag 28 maart 2006. ,,Filmrollen liggen niet voor het oprapen, maar na het lezen van het script was er bij mij al enige twijfel. Na de voorbespreking met de producent heb ik besloten dat het verstandiger is deze rol niet te aanvaarden.''

Pers

Floortje Smit in Cinema.nl Nieuwsbrief van 26 april 2007: ?(?) Lef kan Six niet ontzegd worden. Zijn productiemaatschappij komt na het faliekant geflopte Gay opnieuw met een typische doelgroepfilm waarbij het krappe budget opzichtig wordt aangevuld met sponsoring. Ook koos hij, in navolging van Steven Soderbergh (Bubble), als eerste in Nederland voor een multimediale release: Honeyz komt vrijwel gelijktijdig uit in de bioscoop, op internet, op dvd en op de mobiele telefoon. Verder filmde Six met een nieuw soort HD-camera en ook voor het geluid zijn de laatste technieken ingezet. Interessante experimenten die vooral slagen of vallen bij het succes van de film. Een spannende, pretentieloze pubermeisjesfantasie op een fantastische locatie blijkt nog geen garantie voor 75 leuke minuten. Want wat kun je doen als je ingesloten bent in een warenhuis? Je past wat kleren, doet wat make-up op en dan? Het levert enkele aanstekelijke sequenties op, maar verder lijkt Six het ook niet te weten. Hij voegt een dikke nachtwaker (volkszanger Peter Beense) toe, maar ondanks suggestief camerawerk en montage verhoogt dat de spanning niet. De houterige dialogen, de onbestemde karakters en het bij vlagen soapy acteerwerk maken het er niet beter op. Bovendien loopt Six stuk op de pubermeisjesparadox: Honeyz is het ene moment voor de helft van de doelgroep te kinderachtig door het hysterische gezeur van Renske; voor de andere helft is het waarschijnlijk te volwassen, omdat er veel wijn wordt gedronken en gezoend. Anna stelt de nachtwaker zelfs voor 'hun probleem op een andere manier op te lossen' terwijl ze haar badjas dreigt open te knopen."

Oene Kummer in 'Sp!ts' van 1 mei 2007: "(...) Het uitgangspunt (...) biedt zeker mogelijkheden, evenals de visueel opvallende locatie. (...) En toch wil het door de suffe dialogen en het ontbreken van een goed verhaal maar geen dolle, dwaze Bijenkorf-nacht worden. Door voormalig K-otic zangeres Anna Speller en de voor deze film echt veel te leuke Zoop-actrice Monique van der Werff als hoofdrolspeelsters te casten, mikt Six op een doelgroep van tienermeiden. Maar ook die kunnen beter wachten op de nieuwe Zoop-film."

Prijzen

Vier Gouden Uien 2007: voor slechtste film, slechtste regie (Tom Six) en slechtste actrice (Anna Speller), Publieksprijs slechtste film.

Filmuziek

Frans van Steijn

Camera

Goof de Koning

Montage

Marc Mookhoek

Grime

Anouk van Nunen, Susanne de Goeij

Distributeur

Moonlight films/ Jean Heijl

Bioszalen

10 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.honeyzdefilm.nl

Boxoffice

De film trok 764 bezoekers, nog minder dan de 1401 van GAY.