Oorlog en vrede: 1916-Ontvluchting (1918)

Alternatieve titel: Mijlpalen

Regie

Maurits H. Binger

Scenario

Adelqui Migliar, Maurits H. Binger

Release

18-10-1918

Studio

Filmfabriek-Hollandia

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

In 1916 ziet men de oorlog zelf, men ervaart hoe de mannen zich opofferen en ook hoe de vrouwen zich geven voor het vaderland door de plaatsen van de mannen in te nemen en al hun tijd voor goede doeleinden te benutten. Mario Laurent, die tot drie jaar dwangarbeid is veroordeeld, heeft in de gevangenis een uitvinding gedaan, die voor het vaderland van veel betekenis kan zijn. De directeur heeft geen vertrouwen in Mario's uitvinding, maar deze laatste weet Annie Godard, zijn vroegere verloofde, een brief te doen toekomen waarin hij haar verzoekt zijn ongelukkige moeder te bezoeken en mededelingen te doen van zijn uitvinding. Annie besluit Mario te helpen ontvluchten. Dit plan gelukt en ze weet hem een plaats te doen krijgen op de fabriek van Gaston de Roqueville. Een kameraad van Mario kent evenwel diens geheim en vertelt het aan de bankier Sorga, bij wie hij vroeger op het kantoor was. Sorga is getrouwd met Mario's zuster Ninette, die aan het toneel was gegaan en zich daar naam had verworven. Hij is een ongunstig type en staat in verbinding met de vijand. Als bankier is het hem bekend dat de financiŽle omstandigheden van Gaston verre van gunstig zijn. Ook hem, Sorga, is Gaston geld schuldig en hij weet hiervan misbruik te maken door hem te verleiden tot verraad aan zijn vaderland. Maar hun straf ontgaan ze niet. Beiden moeten met hun leven boeten. Op Mario en Annie valt de verdenking de oorzaak te zijn geweest van het ongeluk. Beiden zijn echter volmaakt onschuldig. Dan krijgt Charles -Mario's vriend, die de bankier het geheim verrad- berouw van wat hij deed. Hij begeeft zich naar Gastons vrouw Ninette, om haar te smeken Mario en Annie te redden. Eerst weigert ze, doch uiteindelijk geeft ze toe. Ze besluit haar broer te redden en met de bewijzen in de hand brengt ze aan het licht wat haar gestorven man misdreef.

Cast

Annie Bos (Any Godard), Adelqui Migliar (Jean Laurent, en zijn zoon Mario), Paula de Waart (Pauline Laurent, moeder), Lola Cornero (Ninette Laurent), Caroline van Dommelen (Nora de Roqueville), Jan van Dommelen (Robert de Roqueville), Willem van der Veer (Gaston de Roqueville), Mien Erfmann-Sasbach (Stella Marie), Eberhard Erfmann (Frits), Jan Buderman (vader Godard), Catharina Kinsbergen-Rentmeester (moeder Godard), Cor Smits (Hofman), Hel*ne Wehman (Rosa Hofman), Mimi Boesnach, Jeanne van der Pers, Renee Spiljar, Tonny Stevens, Ernst Winar, Dick Laan (butler)

Ontstaan

Dit is het tweede deel van een seriefilm die verder nog bestaat uit de delen OORLOG EN VREDE 1914 en OORLOG EN VREDE 1918, die in drie achtereenvolgende weken in de bioscopen werden gedraaid.

Vermiste film.

Camera

Feiko Boersma, Jan Smit