Babylon (1998)

Regie

Eddy Terstall

Scenario

Eddy Terstall

Release

15-10-1998

Duur

84
Filminformatie

Verhaal

BABYLON bestaat uit een Italiaans, Zuid-Afrikaans, Duits, Fries en Frans deel. Een Italiaanse ober filosofeert met zijn baas over 'de Nederlandse vrouw'. Een Zuidafrikaan wordt verliefd op de lesbische partner van zijn nachtclubact. Een Duitse toeriste stuit op een tweeling, waarvan de één een grondige hekel heeft aan alles wat Duits is. Twee jonge Friezen doen net of ze nóch van de stad nóch van elkaar onder de indruk zijn en de foute Franse rockster Flash wil de Westertoren beklimmen om bovenop een rockspektakel te houden. Culturele communicatiestoornissen in het zomerse Amsterdam, met een nadruk op liefde en erotiek, waarin mensen, hetzij als inwoner, hetzij als bezoeker met specifiek Amsterdamse hebbelijkheden en levenswijzen geconfronteerd worden.

Cast

in het Italiaanse verhaal: Domenico la Ferrara (Fabrizio), Walter Granini (Cesar), Nadja Hüpscher (Lena); in het Zuidafrikaanse verhaal: Nick Leslie (Barry), Rifka Lodeizen (Sarah), Natasja Loturco (Louise); in het Duitse verhaal: Daan Ekkel (Joris), Willem Ekkel (Floris), Femke Lakerveld (Uschi); in het Friese verhaal: Jan-Sjoerd Veenstra (Tjalle), Nynke Faber (Wopkje); in het Franse verhaal: François Perrier (Flash), Eugénie Schellen (Betty), Fred Florusse (manager) en verder met?: Johanneke van Kooten, Arthur de Boer, Marc van Uchelen

Ontstaan

De titel is een ironische verwijzing naar het Sodom en Gamorrabeeld dat er vooral onder buitenlanders bestaat van Amsterdam. De toren van Babel is in dit geval de Amsterdamse Westertoren. BABYLON en DE BOEKVERFILMING werden beide gedraaid in afwachting van de financiering van RENT-A-FRIEND. Tijdens het Nederlands Film Festival 1997 werd een werkkopie op video vertoond. Daarop besloot het Filmfonds een afwerkingssubsidie te geven.

Filmuziek

Jan-Dries Groenendijk, Sem van der Tien

Camera

Stefan Bijnen, Willem Nagtglas

Montage

Eddy Zoutendijk, Anna Beil

Kleur

Zwart-Wit

Art director

Daniël Nieman