Ijslandbende, De (2018)

Regie

Mans van den Berg

Scenario

Thomas Dolman, Dagmar Werhoven, Mans van den Berg

Release

15 februari 2018

Links

FT recensie | IMDB

Duur

73 minuten
Filminformatie

Verhaal

In De IJslandbende wil de jonge puber Sem, ter nagedachtenis aan zijn overleden vader, een expeditie naar IJsland opzetten. Met zijn beste vriend Mohamed richt hij hiervoor De IJslandbende op. Vijf eigenzinnige jongens en een meisje, allen met hun eigen originaliteit, verenigen zich. Met de bende geven ze vorm aan hun eigen ideeŽn over IJsland. Ze creŽren een wereld waarin zij hun fantasie de vrije loop kunnen laten, allerlei gekke streken op touw zetten en ze onvoorwaardelijke vriendschap ervaren. Totdat blijkt dat de bende voor Sem veel meer betekent dan voor de rest. Als de expeditievoorbereidingen voor de anderen vooral een spel blijken te zijn, neemt Sem een gevaarlijk besluit.

Cast

Sem van Butselaar (Sem), Mohamed Bayu (Mo), Connor van Wijk (Anton), Ashwin Evers (Ashwin), Obadh Kheir Eddin (Ghandi), Babbelot Leeman (Stella), Wendy Riksen (moeder), Mattijn Hartemink (vriend ouders), Jeroen Engeln (stiefvader)

Ontstaan

Kijkwijzer: Alle Leeftijden (grof taalgebruik).

Pers

Peter de Bruijn in 'NRC Handelsblad' van woensdag 14 februari 2018: "(...) DE IJSLANDBENDE is een simpel verhaal. De nieuwe stiefvader van Sem is een karikaturele slechterik; een oplichter die zich voordoet als goeroe. Maar Van den Berg heeft zijn onervaren acteurs wel tot prima acteerwerk weten te brengen. Aan de kwaliteit van de beelden valt ook niet af te zien dat DE IJSLANDBENDE met bescheiden middelen is gemaakt. Zo is er ook veel gehaald uit de drie opnamedagen in IJsland. Dat er soms gaten in de plot vallen, moet de kijker dan maar door de vingers zien."

Eric le Duc in 'de Telegraaf' van donderdag 15 februari 2018: "Na verschillende korte films (Wie ben ik, Voordat ik vergeet, I miss you) besloot het Arnhemse productiehuis NOBS in 2015 zijn eerste speelfilm te maken. Een crowdfundactie leverde ruim 15.000 euro op waarna regisseur Mans van den Berg aan de slag ging met De IJslandbende. (...) een lieve film over opgroeien, vriendschap, verliefdheid en rouwverwerking. Met slim cameragebruik en intelligente montage weet regisseur Van den Berg het bescheiden budget prima te verbloemen. Een pluim ook voor de piepjonge acteurs aan wie je geen moment merkt dat ze praktisch voor het eerst voor de camera staan."

Floortje Smit in 'de Volkskrant' van donderdag 15 februari 2018: "(...) begint als een vrolijke avonturenfilm over vriendschap, met sjeu geregisseerd door debutant Mans van den Berg, en eindigt als rouwverwerkingsdrama. Sympathiek project met leuke, diverse cast, gefinancierd met behulp van Cinecrowd. Hier en daar hapert het verhaal en het acteerwerk wat, maar dat wordt gecompenseerd door tomeloos enthousiasme."

Camera

Thomas Dolman

Montage

Dagmar Werhoven

Bioszalen

15 bij première

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer