Voor elkaar gemaakt (2017)

Regie

Martijn Heijne

Scenario

Dirk Gerritsen, Marion Pauw

Release

19 april 2017

Producent

Sabine Brian Alain De Levita, Kaja Wolffers

Links

FT recensie | IMDB

Duur

93 minuten
Filminformatie

Verhaal

Felix geniet volop van zijn vrijgezelle bestaan; hij is heel gelukkig met een leven zonder vaste relatie en kinderen. Totdat een one night stand door een bizar incident eindigt in het ziekenhuis. Als Felix daar bijkomt, krijgt hij tot zijn schrik de diagnose dat hij voor eeuwig onvruchtbaar zal zijn. Nu het stichten van een gezin opeens geen keuze meer is, maakt zijn happy single gevoel plotseling plaats voor een groeiende kinderwens. Zijn prettig gestoorde broer Jelle ontdekt dat een eerdere donatie van Felix aan de spermabank goed terecht is gekomen: bij de eicel van TV-presentatrice Jip. Vanaf dat moment zet Felix alles op alles om de vader te worden van het enige kind dat hij ooit zal kunnen hebben. Of Jip nu een vriend heeft of niet…

Cast

Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Felix Simons), Loes Haverkort (Jip Hagen), Fabian Jansen (Jelle Simons), Roeland Fernhout (Ralph), Eva van de Wijdeven (Petra), Sanne Vogel (Monica), Beau van Erven Dorens (arts), Birgit Schuurman, Don Alphonso (cameraman), Nick Vorsselman (barman), Nick Golterman (regisseur)

Ontstaan

Remake van de Duitse film Vaterfreuden (2014) van & met Matthias Schweighöfer in de hoofdrol.

Kijkwijzer: 12 jaar (seks, grof taalgebruik).

Pers

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van 19 april 2017: "Nederromkom op zijn ergst. Voor elkaar gemaakt is de consequentie van een grofkapitalistische opvatting van filmmaken. Het is een film in steekwoorden: een romantische komedie over een zaaddonor wiens zaadleiders worden doorgebeten door de fret van zijn broer en die vervolgens verliefd wordt op de vrouw van wie hij denkt dat ze zijn kind draagt. Spierwit; hetero-normatief; zowel seksistisch als seksfobisch. Er speelt een aantal steengoede acteurs in mee die regelmatig met hun mond vol tanden staan, omdat de oneliners van dialogen hun geen andere mogelijkheid bieden dan met de rem erop te spelen, na elk zinnetje een pauze te laten vallen en verwilderd te hopen dat hun tegenspeler de scène kan redden. Het doet er allemaal geen bal toe. Waarom zou je innoveren als het publiek toch wel komt? Het is geen langetermijnstrategie: uiteindelijk maak je het vertrouwen kapot, zoals is gebleken uit het feit dat zelfs het Filmfonds, als financier van dit soort films, in z’n jaarverslag opmerkt dat vorig jaar het „formatgedreven aanbod aan mainstream films gemiddeld minder bezoek” trok. Laten we hopen dat Voor elkaar gemaakt de laatste in die reeks is."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 19 april 2017: "(...) naast de prijs voor sufste filmtitel ook alvast die van infantielste romcom van het jaar krijgt. (...) Iedere grap valt dood neer, met als dieptepunt de humor rond een door een fret afgebeten penis."

Ab Zagt in 'AD' van donderdag 20 april 2017: "(...) Voor Elkaar Gemaakt is niet slecht, maar wel een formulefilm van 13 in een dozijn. Romcoms scoren de laatste tijd minder goed in de bioscoop. Bij het publiek is metaalmoeheid te bespeuren. Bovendien moet de kijker Beau van Erven Dorens dulden als spermadokter. De truc met acterende BN'ers werkt ook allang niet meer."

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van donderdag 20 april 2017: "(...) Voor elkaar gemaakt rolde van de lopende band zonder noemenswaardige eigenschappen, of het moet het niveau van de humor zijn; met flauwigheden over sperma, sm-seks en zwangerschap ligt de lat in deze snel te vergeten romkom bijzonder laag."

Filmuziek

Matthijs Kieboom

Camera

Daan Nieuwenhuijs

Montage

Elsbeth Kasteel

Kostuums

Bho Roosterman

Distributeur

Dutch Filmworks

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer