Hotel de grote L (2017)

Regie

Ineke Houtman

Scenario

Sjoerd Kuypers

Release

18 april 2017

Producent

Hans de Weers, Elwin Looije, Maarten Swart

Links

FT recensie | IMDB

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

Na het overlijden van zijn moeder en de ziekenhuisopname van z'n vader moet Kos (13) samen met z'n drie zussen het familiehotel bestieren. Dat blijkt moeilijker dan gedacht. Ook al doet 'ie nog zo z'n best, hij snapt niks van meisjes. En hij weet ook al niet hoe met Isabel om te gaan, het meisje waar hij verliefd op is. Kos doet er alles aan om het hotel voor de ondergang te behoeden, maar als de geldschieters hun investering terug willen, lijkt alles verloren.

Cast

Julian Ras (Kos), Abbey Hoes (Libbie), Frank Lammers (vader), Bente Fokkens (Briek), Tobias Kersloot (Felix), Aiko Beemsterboer (Isabel), Linde van der Storm (Pel), Fleur du Pre (Miss), Youri Overkleeft (Miss), Ischa de Boer (Richard)

Ontstaan

Opgenomen in oa Duitsland in augustus 2016.

Opvallend: het gelijknamige boek van successchrijver Sjoerd Kuyper verscheen nadat hij het scenario voor de familiefilm had geschreven. Dit boek werd in 2015 bekroond met de Zilveren Griffel en door de Volkskrant uitgeroepen tot beste jeugdboek van het jaar.

Kijkwijzer: 9 jaar (angst, grof taalgebruik).

Pers

Mike Peek in 'Het Parool' van woensdag 19 april 2017: "(...) Vooral de eerste helft van deze sympathieke jeugdboekverfilming heeft een Little Miss sunshine-achtige vibe met fijne bijrollen en prettig vervreemdende scènes. Gaandeweg krijgen formule en meligheid de overhand."

Kevin Toma in 'de Volkskrant' van donderdag 20 april 2017: "(...) Dat net Kos (Julian Ras) in bikini op de catwalk klimt, is slechts een van de rare fratsen die de door Kuypers geschreven en door Ineke Houtman (Madelief, Mijn opa de bankrover) geregisseerde film onderuit halen. In de alledaags intieme, tedere scènes tussen Kos en zijn vader (Frank Lammers) en oudste zus Libbie (Abbey Hoes) klopt dan weer alles, wat de bespottelijkheid van het geheel extra pijnlijk maakt."

Maricke Nieuwdorp in 'AD' van donderdag 20 april 2017: "(...) Vele, soms complexe thema's komen voorbij in deze verfilming van het gelijknamige, bekroonde boek van Sjoerd Kuyper. En daar weet de empathische Houtman (De Indiaan, De ontsnapping), gelukkig best raad mee."

Remke de Lange in 'Trouw' van donderdag 20 april 2017: "(...) jeugdversie van 'Fawlty Towers' (...) Maar deze bewerking van een boek van Sjoerd Kuyper wil meer vertellen. (...) Met z'n lage tempo en wat moeizame dialogen dobbert de komedie een beetje richtingloos voort. Gelukkig zorgen Lammers en de jonge Ras voor lieve vader-zoonmomenten vol levensvreugde."

Filmuziek

Vincent van Warmerdam

Camera

Piotr Kukla

Montage

Elsbeth Kasteel, Wouter van Luijn

ProdDesign

Vincent de Pater

Grime

Marleen Holthuis

Distributeur

Entertainment One Benelux

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer