Tuintje in mijn hart (2017)

Regie

Marc Waltman

Scenario

Lars Boom

Release

2 maart 2017

Links

FT recensie | IMDB

Duur

101 minuten
Filminformatie

Verhaal

Axel (Leo Alkemade) is een boeroe Surinamer die al 20 jaar in Nederland woont en volledig vernederlandst is, inclusief stamppot en bonuskaart. Hij is getrouwd met de Hollandse Victoria (Fockeline Ouwerkerk) en is al die tijd niet meer terug geweest naar zijn geboorteland. Als zijn vrijgevochten moeder Gladys (Beppie Melissen) de familie bij elkaar roept voor Kerst omdat ze iets belangrijks moet vertellen, gaat hij samen met zijn vrouw, haar zus Mirna (Sanne Vogel) en vooral met tegenzin terug naar Suriname. Al gelijk onder het Kerstdiner explodeert de situatie als zijn broer Virgil (Edwin Jonker) hem iets vertelt waardoor alle stoppen doorslaan en zijn dochter Wonnie (Pip Pellens), die stage loopt in Suriname, bekent dat ze zwanger is… Gladys runt samen met haar steun en toeverlaat Giovanca (Jetty Mathurin) een pension. Gladys heeft vijf kinderen Axel, Virgil, Aponi (Jade Olieberg) Catharina (Aisa Winter) en Surya (Imanuelle Grives) van verschillende mannen… Wat volgt is een rollercoaster aan avonturen onder de Surinaamse zon. Victoria realiseert zich opeens weer waarom ze verliefd werd op een Surinamer. Wonnie gaat op zoek naar de vader van haar kind en wordt hierbij geholpen door Mariano (Juvat Westendorp) waarvan ze denkt dat het haar neef is. Mirna (Sanne Vogel) probeert Surinamers van het overgewicht af te helpen en het ‘ik vertrek'-echtpaar Shirley (Sanne Langelaar) en Michael (Sergio Romero IJssel) erachter komt dat de één heimwee heeft naar Nederland en de ander helemaal verslingerd is geraakt aan Suriname.

Cast

Leo Alkemade (Axel), Edwin Jonker (Virgil), Fockeline Ouwerkerk (Victoria, Axels vrouw), Jetty Mathurin (Giovanca), Edwin Jonker (Virgil), Pip Pellens (Wonnie), Juvat Westendorp (Mariano), Jörgen Raymann (oude Indiaan), Sanne Vogel (Axels zus Mirna), Sergio Romero IJssel (Michael), Sanne Langelaar (Shirley), Beppie Melissen (Gladys, moeder van Axel), Oscar Aerts (Andy), Ronnie Ormskirk (Ronny), Eric Schröder (Siggi), Mike Libanon (dominee), Prem Radhakisun (commissaris), Jade Olieberg (Aponi), Aisa Winter (Catharina), Lucretia van der Vloot, Imanuelle Grives (Surya), Glenn Durfort (taxichauffeur), Yannick Jozefzoon (Wonnie), Aisa Winter (Catharina), O'Dog (dr. Pieter)

Ontstaan

Na in totaal 240 vluchten over de Atlantische Oceaan keerde de cast en crew van TUINTJE IN MIJN HART terug naar huis. Niet de hele ploeg woonde in Nederland; van de 74-koppige cast en crew kwamen er 18 uit Suriname. In 38 draaidagen filmde de ploeg op 32 locaties in Suriname, ook in de jungle en op voormalige plantages, langs en op het Brokopondomeer, bij de Boven-Suriname rivier waar de Marrons leven, op de savanne bij de indianen, diep in de jungle en op diverse locaties in Paramaribo.

De film is vernoemd naar Damaru's nummer 1-hit uit 2007, die in Nederland als duet met Jan Smit werd uitgebracht.

Kijkwijzer: 6 jaar (grof taalgebruik, geweld).

Facts

Filmregiedebuut van Marc Waltman die 25 jaar ervaring heeft als dramaproducent bij de TROS.

Pers

Herien Wensink op 'NRC.nl' op 1 maart 2017: "Het zal vast niet de bedoeling zijn geweest van de makers van Tuintje in mijn hart om Surinamers af te schilderen als oversekst, hypocriet en obees. Helaas is dat precies wat gebeurt in deze mislukte poging tot satire. Geen humoristische ‘clash of cultures’ wordt het, maar een tenenkrommende rondgang langs raciale stereotypen. Overspel en losse zeden lijken hier normaal, de dominee is een seksistische gierigaard en actrice Sanne Vogel komt als dieetmissionaris de Surinaamse vrouw helpen afslanken. O, en de witte Surinamer is natuurlijk een verkrampte nerd met een bril. Het script is potsierlijk en stuitend slordig. Twee Surinaamse halfbroers, Axel en Virgil, de een wit, de ander zwart (op wonderbaarlijke wijze zijn ze even oud) hebben een jarenlange vete. Hun zieke moeder brengt ze in Suriname weer bij elkaar. Ondertussen trekt Wonnie, de zwangere dochter van Axel, heel Paramaribo door op zoek naar de onbekende vader van haar kind, en beleeft Victoria, de vrouw van Axel, een pseudo-erotisch jungle-avontuur met zijn broer. Dat Tuintje in mijn hart lonkt naar een Surinaams-Nederlands publiek geeft niks – emancipatie en commercie gaan vaker hand in hand. En de gemengde cast is een welkome stap voor de Nederlandse publieksfilm. Maar helaas is het eindresultaat een pijnlijke vergissing."

'Het Parool' van woensdag 1 maart 2017: "(...) Door alle geschmier en lolligheid valt de serieuze achtergrond van de film - de verhouding tussen Surinamers die naar Nederland zijn gegaan en degenen die in Suriname zijn gebleven - volledig weg. Valt er dan niets goeds over Tuintje in mijn hart te zeggen? Jawel, Suriname heeft mooie landschappen."

Ab Zagt in 'AD' van donderdag 2 maart 2017: "Bijna alle Nederlanders die opduiken in de romantische Surinaamse komedie TUINTJE IN MIJN HART zijn sneu. (...) TUINTJE IN MIJN HART probeert wanhopig aan de voorwaarden van een romantische komedie te voldoen, maar de humor is schaars, het acteren stuntelig en de inhoud rommelig. Over de interessantste rol - Gladys (Beppie Melissen), moeder van vier hoofdpersonages - wordt de kijker niets wijzer. Het meest lachwekkend moment komt voor rekening van Jörgen Raymann als hij in beeld verschijnt als langharige bosindiaan."

'de Telegraaf' van donderdag 2 maart 2017: "(...) "Dat Tuintje in mijn hart nog enigszins aardig wegkijkt, is te danken aan het enthousiaste spel van Leo Alkemade en Edwin Jonker, acteurs die minder problemen hadden met het vooral witte vertelperspectief. Daaromheen maken de gastoptredens van Prem Radhakishun (als politiecommissaris) en Jörgen Raymann (indiaan) deze pretentieloze, maar goedbedoelde ensemblefilm compleet. Evenals het voorspelbare gebruik van vrolijke popsongs van Broederliefde, Trafassi en Kenny B."

Kevin Toma in 'de Volkskrant' van 2 maart 2017: "(...) "Ja hoor, amper vijf minuten nadat de hoofdpersonages van Tuintje in mijn hart in Paramaribo zijn aangekomen, weerklinkt Trafassi's klassieker Wasmasjien. Kleine wasjes, grote wasjes: dit is duidelijk een film die de clichés over Suriname liever omhelst dan mijdt. (...) Eigenlijk te plat voor woorden, deze productie van Klaas de Jong (Sneekweek, Apenstreken, Verliefd op Ibiza). Maar scenarist Lars Boom, regisseur Marc Waltman (beiden Nederlanders) en hun Nederlands-Surinaamse cast voeren de karikaturen met zoveel schwung en gesmeerde dialogen op dat je je toch - tot op zekere hoogte althans - gewonnen geeft. (...) Leo Alkemade, uitgedost met bril, platgekamd haar en krap giletje, heeft zich met aanstekelijk plezier op zijn personage gestort. (...)"

Casting

Betty Post

Camera

Bart van Otterdijk

Montage

Robin de Jong

ProdDesign

Ruben Schwartz

Kostuums

Martina Fehmer

Bioszalen

107 bij première

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer