Siv gaat logeren (2016)

Alternatieve titel: Siv sover vilse

Regie

Lena Hanno Clyne, Catti Edfeldt

Scenario

Lena Hanno Clyne, Thobias Hoffmén

Release

12 oktober 2016

Producent

Petter Lindblad, Marleen Slot

Links

FT recensie | IMDB

Duur

76 minuten
Filminformatie

Verhaal

Siv (7) gaat voor het eerst in haar leven logeren bij Cerisia, het nieuwe meisje in de klas. 's Avonds zijn veel dingen al een beetje anders dan Siv gewend is, maar 's nachts wordt het pas echt vreemd. Siv kan niet in slaap komen en wil papa bellen om haar op te halen. Maar het briefje met papa's nieuwe telefoonnummer zit in Cerisia's pyjama. Trouwens..., waar is Cerisia? Siv gaat in het mysterieuze huis op zoek naar Cerisia. Het huis ziet er 's nachts zo anders uit. Er komen heel veel deuren op de gang uit. Achter iedere deur wacht een nieuwe verrassing. Terwijl Siv piekert waar Cerisia kan zijn, beleeft ze wonderlijke avonturen. Ze ontmoet twee pratende dassen, die sprekend op haar knuffels Duimpje en Pinkie lijken. Vreemd, want ze had haar knuffels toch thuis gelaten!

Cast

Astrid Lövgren (Siv), Lilly Brown (Cerisia), Henrik Gustafsson (Siv's vader), Barry Atsma (Cerisia's vader Bastiaan), Sofia Ledarp (Cerisia's moeder Alva), Annemarie Prins (Cerisia's grootmoeder), Valter Skarsgård (Cerisia's broer Elme), Bianca Kronlöf (Lillfinger/Pinkie), Nour El-Refai (Tumma/Thumb), Mirja Burlin (lerares)

Ontstaan

Zweeds-Nederlandse coproductie.

Kijkwijzer: Alle Leeftijden (grof taalgebruik).

Pers

Sasja Koetsier in 'de Filmkrant' van november 2016: "In deze fantasierijke kinderfilm leert Siv dat ook gevoelens van onzekerheid mooie avonturen kunnen opleveren. Zó doe je dat als zevenjarige wanneer je voor het eerst op je nieuwe school komt: je knoopt een praatje aan met het meisje naast je en je besluit: "Wij kunnen misschien best vriendinnen worden." De stadse Cerisia is met haar kordate zelfverzekerdheid eigenlijk best een bazig meisje, maar haar klasgenootje Siv is al lang in de ban van haar bos rode krullen, haar witte bontmutsje en zuurstokroze jas. Ze is duidelijk een beetje anders dan de kinderen die Siv kent. Over hoeveel 'anders' je hebben kan, gaat Siv gaat logeren. De Zweeds-Nederlandse coproductie speelt zich af in Zweeds Lapland, maar Barry Atsma en Annemarie Prins werden gecast als de Nederlandse vader en oma van Cerisia, en de film komt met Nederlands ingesproken dialogen in de bioscoop.De kersverse vriendschap tussen de twee meisjes wordt beklonken met een logeerpartijtje bij Cerisia thuis. Ook daar is het allemaal wat anders dan Siv gewend is. En nog voor het logeren goed en wel is begonnen, wil ze eigenlijk het liefst naar huis. Maar haar vaders telefoonnummer is in de zak van Cerisia's pyjama beland, en Cerisia is nergens te bekennen. Wanneer Siv op zoek gaat naar haar vriendin ontdekt ze dat het vreemde huis nog vreemder is geworden, en begint er een wonderlijk avontuur waarin Alice in Wonderland-achtige diepte-effecten, schaalveranderingen en trompe-l'oeuils een rol spelen. Hier krijgt het verhaal ook eindelijk vaart en richting, vooral als uit een keukenkastje een stel leipe dassen komt gerold, die Siv met inzet van de koekvoorraad tot haar helpers weet te maken. Siv gaat logeren is geen instant crowdpleaser, maar ontleent ook zelf zijn aantrekkingskracht aan het feit dat hij een beetje anders is: een film die negatieve emoties van jonge kinderen echt serieus neemt."

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 13 oktober 2016: "(...) Siv gaat logeren, een Zweeds-Nederlandse co-productie (naast de acteurs Barry Atsma en Annemarie Prins werkten achter de schermen nog meer Nederlanders mee), lijkt in eerste instantie vooral gericht op een piepjong filmpubliek. Maar na de realistische openingsscènes verandert het verhaal langzaam maar zeker in een avontuur dat ook oudere kinderen zal aanspreken. Er sluipt een vleugje Tim Burton in, en een flinke dosis Lewis Carroll: Alice in Wonderland is een duidelijke inspiratiebron. Midden in de nacht, wanneer Siv niet kan slapen, verandert het huis van Cerisia. De gangen lijken langer, er zijn ineens deuren bijgekomen en van pratende dassen merk je overdag ook nooit zoveel. Cerisia zelf is trouwens spoorloos. Heel onhandig, want zij heeft het telefoonnummer van Sivs vader. Siv wil eigenlijk wel naar huis. Siv gaat logeren in een vreemd huis, bij vreemde mensen, met heel vreemde huisdieren. Het is knap hoe de met zorg gemaakte film steeds weer weet te verrassen, zonder dat de plot onnodig ingewikkeld wordt of de spanning te hoog oploopt. De makers geven het lieve, eenvoudige verhaal, naar een boek van de Zweedse schrijfster Pija Lindenbaum, precies genoeg vaart. Mooi is ook dat er geen strakke scheiding wordt getrokken tussen Sivs droomwereld en haar dagelijkse bestaan; zo doet de droge, absurdistische humor al zijn intrede wanneer Siv nog lang niet in bed ligt. De snibbige Cerisia, haar gezinsgenoten en de sneue hond vertonen ook overdag al trekjes van hun nachtelijke alter ego's. Een rode pleister slaat zelfs een directe brug tussen nacht en dag. Zo werkt het nu eenmaal in het hoofd van Siv, waar verbeelding en werkelijkheid soms nog vrolijk door elkaar lopen. Als fijnzinnig, geestig en fantasierijk inkijkje in het gevoelsleven van een 7-jarige slaat Siv gaat logeren de spijker op de kop."

Filmuziek

Merlijn Snitker

Camera

Gabriel Mkrttchian

Montage

Christer Furubrand

Kostuums

Monica Petit, Maartje Wevers

Distributeur

Twin Film

Bioszalen

24 bij première

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer