Uilenbal (2016)

Regie

Simone van Dusseldorp

Scenario

Simone van Dusseldorp

Release

12 oktober 2016

Producent

Joost de Vries, Eva Eisenloeffel, Leontine Petit

Links

FT recensie | IMDB

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral. Ze is net verhuisd en wil graag nieuwe vrienden maken op school, wat moeilijker blijkt dan gedacht. Op haar nieuwe kamer ontdekt ze de muis Piepiep en neemt hem mee mee op schoolkamp. Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met Jason, Vito en Desi. Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft haar nieuwe vrienden de schuld. Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepiep’s botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap kan zijn.

Cast

Hiba Ghafry (Meral), Mimoun Oaïssa (Aziz), Matheu Hinzen (Aziz), Mariana Aparicio Torres (Serine), Tyrone Sjauw Pan (Tyrone Klittenband), Hayo De Wilde (Hayo Klittenband), Sharai Troostwijk (Sharai), Felix van de Weerdt (Vito), Bente Wallenburg (Bente Klittenband), Alexander Silva Verstappen Grin (Alexander Klittenband), Jashayra Oehlers, Birgit Schuurman

Ontstaan

Openingsfilm 30ste Cinekid filmfestival op woensdag 12 oktober 2016.

Kijkwijzer: Alle leeftijden.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 12 oktober 2016: "(...) Eén ding is zeker in de kinderfilms van Simone van Dusseldorp: vroeg of laat duiken er dieren op. In Kikkerdril (2009) loopt een jochie van huis weg, waarna hij terechtkomt in een oer-Hollands weidelandschap met koeien, padden, insecten en kikkers. In Het Leven Volgens Nino (2014) praat een eenzame jongen tegen zijn konijn en hij hoort als enige het dier terugpraten. In Uilenbal komt een uil voor, maar ook een muis. Het is niet moeilijk te raden voor wie van de twee dat slecht afloopt. Akelig voor de muis, maar ook voor de achtjarige Meral (innemende Hiba Ghafry), die het beestje wilde redden. (...) Van Dusseldorp: ze neemt kinderen serieus en brengt hen op een speelse manier in aanraking met de wrede kanten van de natuur. Opgroeien gaat van au, laat de film zien. Dat wil niet zeggen dat kinderen huilend de bioscoop uit komen, want natuurlijk loopt het innemende Uilenbal goed af. Nee, de muis wordt niet tot leven gewekt - Uilenbal is geen zoete Disneyfilm - maar Meral leert dat de natuur geen knuffelparadijs is."

Berend-Jan Bockting in 'de Volkskrant' van 13 oktober 2016: "(...) een braaf avontuur, waarin Meral in vrolijk-houterige liedjes leert over de natuur, terwijl ze ontdekt hoe zelfs het gemeenste meisje van de klas uitgroeit tot goede vriendin. Simone van Dusseldorp gedijt beter wanneer ze een iets oudere doelgroep bedient (Diep, Het leven volgens Nino)."

Casting

Elske Falkena, Job Gosschalk, Leonie Luttik

Filmuziek

Kees van der Vooren

Camera

Ton Peter

Montage

Peter Alderliesten

ProdDesign

Florian Legters

Kostuums

Monica Petit

Grime

Francoise Mol

Distributeur

Just Film Distribution

Bioszalen

95 bij première

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer