Meester Kikker (2016)

Regie

Anna van der Heide

Scenario

Mieke de Jong

Release

28 juli 2016

Producent

Burny Bos, Tamara Bos

Studio

Bos Bros

Links

FT recensie | IMDB

Duur

83 minuten
Filminformatie

Verhaal

"Soms ben ik een kikker. Dat is mijn supergeheim. Niemand mag het weten, behalve jullie." Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Leuke grap van de meester (Jeroen Spitzenberger). Totdat hij op een dag de klas in komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester is aangevallen door een ooievaar, zegt hijÖ Het is het begin van een komisch, maar ook spannend avontuur.

Cast

Jeroen Spitzenberger (meester Frans), Yenthe Bos (Sita), Georgina Verbaan (Ceciel, Sita's moeder), Wine Dierickx (juf Suzan), Bobby van Vleuten (Wouter), Bianca Krijgsman (Wouters moeder), Paul Kooij (directeur Stork), Coen van Vlijmen, CharmŤne Sloof, Joke Tjalsma, Harriet Stroet, Michel Nooter

Ontstaan

Mede mogelijk gemaakt door crowdfunding.

Vierde Van Loon verfilming na DE GRIEZELBUS, FOEKSIA DE MINIHEKS en DOLFJE WEERWOLFJE.

Het einde van de film is anders dan in het boek. Paul van Loon in 'de Telegraaf' van donderdag 28 juli 2016: "dat vond ik geen probleem. Het leuke is nu dat kinderen zowel het boek kunnen lezen als de film kunnen gaan kijken. En dan de verschillen zoeken, mooie opgave.

Kijkwijzer: 6 jaar (angst).

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 27 juli 2016: "Het innemende Meester Kikker maakt indruk door de liefdevolle aandacht en de zorgvuldigheid waarmee de film is gemaakt. Daar is hij dan: de Nederlandse zomerkinderfilm. Meester Kikker is een vrolijke, optimistische film met antiautoritaire strekking. En met de altijd nuttige boodschap mensen te accepteren die niet tot de grootste gemene ≠deler behoren.(...) De keuze om de verandering van de leerkracht in een kikker niet met spectaculaire digitale trucages te tonen, maar met minimale middelen, komt mogelijk voort uit financiŽle overwegingen, maar werkt uitstekend. (...) De locaties en de aankleding zijn perfect en Anna van der Heide bewijst zich na haar speelfilmdebuut BRAMMETJE BAAS (2012) weer als een uitstekende kinderregisseur. (...) Een minpunt is dat MEESTER KIKKER in de slipstream van de succesvolle serie MEES KEES-films volgt, waarin ook een leuke meesterin conflict komt met een bazige schooldirecteur. In het verleden trok Bos Bros zijn eigen succesvolle plan. Dat de studio nu de verdenking op zich laadt op een succesvolle rijdende trein te springen, voelt als een zwaktebod. Gelukkig doet het niets af aan de kwaliteit van MEESTER KIKKER."

Kevin Toma in 'de Volkskrant' van donderdag 28 juli 2016: "(...) Waar een directe voorloper als MINOES (2001) een perfecte balans vond tussen sprookje en realisme, blijft de dramatische kant van MEESTER KIKKER een beetje voorspelbaar en oppervlakkig, en minder boeiend dan Frans' kikkercapriolen. Niettemin is MEESTER KIKKER een sympathiek geheel, liefdevol vormgegeven en plezierig geacteerd. (...) Geweldig hoe acteur Paul R. Kooij dat dier [ooievaar] met zijn hele mimiek imiteert, zonder te overdrijven. Maar de film moet het vooral hebben van hoofdrolspeler Jeroen Spitzenberger, die zijn personage waar nodig onrust of (fysieke) elasticiteit meegeeft, maar hem vooral mooi laconiek vertolkt: alsof zo'n kikvorsman de normaalste zaak van de wereld is. 'Ik loop er niet mee te koop, maar ik schaam me er niet voor.'"

Remke de Lange in 'Trouw' van donderdag 28 juli 2016: "(...) De makers hebben er wijselijk voor gekozen weinig nadruk te leggen op special effects en des te meer op kordate dialogen, geestige verwikkelingen, een beetje spanning en een vrolijk einde. MEESTER KIKKER is een uitstekend gemaakt, hartveroverend groen polderavontuur."

Fabian Melchers in 'de Telegraaf' van donderdag 28 juli 2016: "(...) Een verhaal met grappige en spannende momenten, deze verfilming van Paul van Loons populaire kinderboek. Gedragen door een innemende Jeroen Spitzenberger, met vermakelijk tegenspel van Paul Kooij als de strenge nieuwe schooldirecteur. En verpakt in een luchtige sfeer door regisseuse Anna van der Heide, die al even vrolijk te werk ging met haar regiedebuut Brammetje baas (2012). Maar waar die film ook voor volwassenen een hele fijne zit was, richt Meester kikker zich wel uitsluitend op de jonge kijkertjes."

Tisha Eetgerink in 'Algemeen Dagblad' van donderdag 28 juli 2016: "(...) De transformatie, deels met behulp van computers en deels uitstekend geacteerd door Jeroen Spitzenberger, blijft subtiel. Kinderfantasie is groot genoeg om de rest erbij te denken. Mede hierdoor is MEESTER KIKKER een zeer innemende verfilming (...) Klasse dat dit hele kinder- en beestencircus zo soepel op z'n pootjes terechtkomt."

Casting

Shanti Besseling, Job Castelijn

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Mark van Aller

Montage

Michiel Reichwein

ProdDesign

Minka Mooren

Grime

Barbara Bijelic

Bioszalen

110 bij première

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer