Renesse (2016)

Regie

Willem Gerritsen

Scenario

Willem Gerritsen, Dirk Gerritsen, Gerben Hetebrij

Release

7 juli 2016

Producent

Tom de Mol, Yoshi Aesaert

Links

FT recensie | IMDB

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

Puber Bas krijgt een duidelijke boodschap van zijn stervende opa: wacht niet met vrouwen versieren, want je moet ‘de melk schenken als ‘ie vers is’. Als Bas daarna de opdracht krijgt om de as van zijn opa uit te strooien in Renesse, besluit hij het advies op te volgen in de zomervakantie. Samen met zijn weirde neef en twee vrienden Luca en Daniel vertrekt Bas naar het roemruchte badplaatsje om eindelijk eens een meisje te scoren. Maar zijn gênante vrienden, een stel nymfomane Brabo’s en een groep macho gasten dat het op dezelfde meisjes voorzien heeft, maken zijn kansen met de dag kleiner. En dan blijkt het leukste meisje ook nog het nichtje van de lastige campingbaas te zijn…

Cast

Niek Roozen (Bas), Martijn van Eijzeren (Luca), Simon Kindermans (Daniel), Sam Doets (Thijs), Sem Klarenbeek (Mike), Robert Kuipers (Roderick), Yasmin Karssing (Rosalie), Martijn Lavrijssen (Marcus), Ella-June Henrard (Emmanuelle), Florence Vos Weeda (Laudien), Lisa Zweerman (Anna), Imme Steinmann (Maaike), Carmen van Weersel (Lonneke), Marieke Burger (Maggie), Jorrik Scholten (Lil' Kleine), Maxime Heinsbroek (knap meisje), Dianne van den Eng (knap meisje), Monica Geuze, Trudi Klever (moeder Bas), Marck Oostra (vader Bas), Eva Smid (verpleegster), Lili Kooijman (Consuela), Daphne Zwoferink (Manon), Dragan Bakema (Frank), Peter Faber (opa Bas), Andrea Vos (moeder Daniel), Ferdi Stofmeel (notaris), Mitta van der Maat (toiletdame)

Ontstaan

Speelfilmdebuut van de commercialregisseur.

Rapper Lil' Kleine verzorgt in de film een optreden tijdens een strandfeest.

Een groot deel van de cast van Renesse bestaat uit bekende Nederlandse YouTube-sterren, waaronder de ex van Lil' Kleine: vlogger Monica Geuze (ruim 100.000 YouTube-abonnees). Ook Niek Roozen (162.000 volgers op Instagram) is heeft een rol.

De gemeente Schouwen-Duiveland is niet blij met de film Renesse. "We zijn tien jaar bezig geweest om van het imago als uitgaansbadplaats af te komen en dit zou wel eens een stap terug kunnen zijn", zegt een woordvoerder. "Kijkers die denken dat het er hier net zo aan toe gaat als in de film, worden bedrogen. Wij zijn een familiebadplaats geworden." Producent Dutch Filmworks vindt de ophef rondom het imago van het dorp niet terecht. "Onze film is geen reportage. De naam Renesse is symbolisch en de film gaat gewoon over tieners die vakantie vieren. We hebben voor Renesse gekozen omdat die badplaats een bepaalde reputatie heeft", zegt de filmmaatschappij. "Het is een film over een camping, over vier jongens. We gaan echt geen brave gezinnetjes opeens wegjagen."

Facts

De film is, op een aantal beelden van plaatsnaambordjes na, volledig opgenomen aan de kust in Portugal.

Pers

Coen van Zwol in 'NRC Handelsblad' van woensdag 6 juli 2016: "(...) Een weirdo neef mag mee, hij houdt van oude disco en lijkt soms wel een homo! En dat is het allerergste scheldwoord daar in Zeeland. Renesse is toegesneden op 12- tot 16-jarige jongens uit de provincie: iedereen is blond. Hun habitat van gamen, drank en masturbatie is even simpel als hun droom: seks. Obstakel zijn stoere jongens die hun homo noemen, maar als de geile meisjes denken dat je rapper Lil’ Kleine kent wordt het misschien toch nog biljarten. Renesse heeft geen niveau, dat is het idee. Een jochie dat over de rug van een blind meisje ejaculeert en doet alsof zijn sperma zonnebrandolie is. Met de anarchistische branie van de New Kids kan dat leuk zijn, maar de 75 minuten van Renesse lijken wel drie uur te duren omdat het een slordig en liefdeloos in elkaar gelijmd bouwpakket is, neerbuigend richting doelgroep. Wie dat niet inziet, verdient Renesse."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 6 juli 2016: "(...) De dialogen beperken zich tot uitroepen als 'wow, kijk eens wat een tieten' en 'wat een fucking geile chick'. Het is moeilijk kiezen wat het stoort: het stompzinnige seksimsme en de homofobe grappengrappen of het kneuterige-brave einde ('Bij jou kan ik gewoon mezelf zijn'). Want echt verontrustend, zoals Harmony Korines tienerhormonenontploffing SPRING BREAKERS (2012) mocht het speelfilmdebuut van commercial- en videoclipfilmer Willem Gerritsen natuurlijk niet worden. Aanbevolen voor tieners die, zoals een van de vrienden in Renesse, niet door hebben dat je in een T-shirt met de opdruk 'Sex instructor. First lesson free' niet supercool bent, maar ongelofelijk voor lul loopt."

Marco Weijers in 'de Telegraaf' van donderdag 7 juli 2016: (...) Veel verhaal of mysterie zit er niet in deze stoute jongetjesfilm in de American pie-traditie. Renesse is een regiedebuut dat het vooral moet hebben van clichés en platte grappen, van een handvol dik aangezette anekdotes rond seks, drank en drugs en van een onvermijdelijke moraal. Los zand, dat de beoogde tienerdoelgroep zich waarschijnlijk giechelend in de ogen laat strooien."

Ronald Rovers in 'Trouw' van donderdag 7 juli 2016: "Je kunt deze film ook één ster geven, maar die zullen de makers onterecht als een eremedaille op hun borst spelden. Punt is dat RENESSE het sterrensysteem voorbij is. (...) Beoordeeld naar zijn eigen maatstaven - een pubersprookje over bier, borsten en erecties op een Zeeuwse camping - is de film geslaagd. Beoordeeld naar alle andere maatstaven is het platte kul. Prima vermaak na een avond comazuipen of als je net een lobotomie hebt ondergaan. Het enige serieuze bezwaar dat je kunt hebben tegen een film die immuum is voor elke kritiek over platvloerheidsheid, is dat het met dat tarten van de goede smaak, zoals RENESSE werd aangekondigd, wel meevalt. Ouders zouden willen dat het er zo onschuldig aan toe ging. In realiteit zit de hele camping op coke, speed, xtc, ketamine en ghb, die zo nodig ongevraagd in je glas wordt gedropt. Daarover geen woord, want het moest wel lollig blijven. Daarom voelt dit avontuur nu al gedateerd."

Camera

Marc Van Acker

Montage

Nico Poedts

Grime

Barbara Bijelic

Distributeur

Dutch Filmworks

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer