Fissa (2016)

Regie

Bobby Boermans

Scenario

Martijn Hillenius

Release

4 februari 2016

Producent

Kees Abrahams, Felice Bakker, Bobby Boermans, Robin de Levita, Sophie Slabbekoorn, Edvard van 't Wout

Links

FT recensie | IMDB

Duur

94 minuten
Filminformatie

Verhaal

Fissa vertelt het verhaal van drie jongens die elkaar nodig hebben om hun examentijd te redden. Wanneer de populaire Max zijn eindexamen in gevaar ziet komen en de nerderige Ruben zijn eindexamenfeest, slaan de twee oude vrienden de handen weer in een. Tijdens een krankzinnige eindexamenperiode eindigend in een onwaarschijnlijk eindexamenfeest, leren de jongens zichzelf en elkaar pas echt goed kennen.

Cast

Alex Hendrickx (Ruben), Yannick van de Velde (Max), Nick Golterman (nerd Erwin), Abbey Hoes, Anneke Blok, Miryanna van Reeden, Hans Kesting, Arjan Ederveen, Harry Piekema, Bilal Wahib (Yous), Belinda van der Stoep (Ivana), Marcel Zwoferink, Ferdi Stofmeel, Valentijn Avé, Timo Dries, Maurits Delchot, Julmar Simons, Lionel Dors, Anneke Blok, Menno van Beekum, Maru Asmellash, Mark Lindeman, Nick Golterman, Lindsay Zwaan, Sylvana IJselmuiden, Danielle Koppers, Dianne van den Eng, Tanneke Hartzuiker, Hans Thissen, Joey Schalker, Oliver Heldens

Ontstaan

Fissa is straattaal voor feestje.

Buurtbewoners probeerden de opnamen bij het Amsterdamse Vossiusgymnasium tegen te houden uit angst voor overlast.

Sommige bioscopen in de grote steden in de Randstad zetten in de premièreweek extra beveiliging in tijdens drukke avond- en weekendvoorstellingen.

Pers

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 4 februari 2016: "Fissa begint met een waarschuwing: de film bevat drank-, drugs- en seksscènes en grof taalgebruik. Natuurlijk is die tekst eerder als een aanmoediging bedoeld, want wie naar Fissa gaat, verwacht een schunnig feestje. (...) Het verhaal van Fissa is losjes gebaseerd op de Amerikaanse komedie Project X (2012), waarin een feestje volledig uit de hand loopt. (...) Hoogstaand is het allemaal niet, maar regisseur Bobby Boermans en scenarioschrijver Martijn Hillenius wilden ook niets anders maken dan een simpele, foute tienerkomedie. Dat lage ambitieniveau maken ze goed met een aardige dosis lef. In Fissa is naakt ook echt naakt, plat echt plat en flauw ook echt flauw. Zo flauw dat het bijna weer vermakelijk wordt."

Monica Meijer op Cinemagazine.nl op 3 februari 2016: "(...) ‘Fissa’ is behoorlijk grof. Niet alleen vanwege de vele seksuele toespelingen en handelingen en het nogal beeldende taalgebruik, maar ook door de racistische opmerkingen van de conrector (Hans Kesting), die echt niet door de beugel kunnen. Tegelijkertijd is de film soms ook best grappig, ondanks dat vulgaire. Het helpt dat het publiek enigszins kan meeleven met Ruben (want zeg nou zelf, wie wordt er nu niet in één klap verliefd op Abbey Hoes?) en zelfs Max blijkt niet altijd de grootste klootzak die er is en heeft feitelijk maar een klein hartje (zoals blijkt in de komische scène in de Halal Fried Chicken). Al kun je door de cliché’s wel voorspellen hoe een en ander zal verlopen, er wordt nog best een aardig verhaal verteld. Hiermee is voorkomen dat lang niet de hele film bestaat uit beelden van dansende, uit hun dak gaande pubers, want dat gaat gauw vervelen. Het camerawerk is dik in orde en op de acteurs valt ook niets af te dingen. Maar toch: Yannick van de Velde is zowat tien jaar ouder dan zijn personage en ook de andere acteurs hebben de middelbare schoolleeftijd al enige tijd geleden gepasseerd. Het is vanwege de vorm en inhoud van de film te verdedigen dat er een wat oudere cast is aangetrokken, maar het maakt ‘Fissa’ wel ongeloofwaardiger. Ondanks dat de kijkwijzer voor ‘Fissa’ is vastgesteld op 12 (plus een hele riedel aan waarschuwingen voor geweld, seks, grof taalgebruik, discriminatie en drugs- en/of alcoholgebruik) is bij twijfel de film voor kinderen jonger dan vijftien, zestien beslist niet aan te raden. Er zitten scènes in waar je je brugklasser (of erger nog: groep achter) niet aan bloot zal willen stellen. Ze zullen er waarschijnlijk ook geen lol aan beleven, want ‘Fissa’ is echt geen ondeugende versie van ‘Spangas’. Typische doelgroepenfilm. Een kleine doelgroep, dat wel."

Casting

Shanti Besseling, Job Castelijn

Filmuziek

Oliver Heldens

Camera

Jeroen de Bruin

Montage

Brian Ent

Bioszalen

100 bij première

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer