Sneekweek (2016)

Regie

Martijn Heijne

Scenario

Alex van Galen

Release

21 januari 2016

Producent

Yoshi Aesaert, Klaas de Jong, Bernard Tulp

Links

FT recensie | IMDB

Duur

115 minuten
Filminformatie

Verhaal

Zes bevriende studenten, 3 meiden en 3 jongens, komen naar de Sneekweek om een week lang te zeilen en los te gaan. Eenmaal aangekomen in een gigantische villa kan het feest beginnen. Maar gaandeweg komt een geheim uit hun verleden bovendrijven. Er is een paar jaar geleden iets misgegaan bij de ballotage van hun studentenhuis. Wanneer blijkt dat de villa niet door één van hen is geregeld, lopen de spanningen snel op. Ze proberen hun week niet te laten verpesten en feesten door. Maar er gebeuren steeds meer bizarre dingen en als een aantal vrienden door een foute mix van Ritalin en antidepressiva onverwachte bijwerkingen vertonen, vertrouwen ze niemand en zelfs elkaar niet meer. Wat de vakantie van het jaar had moeten zijn, eindigt in een nachtmerrie…

Cast

Carolien Spoor (Merel), Jelle de Jong (Thijs), Jord Knotter (Boris), Holly Brood (Lisa), Yootha Wong-Loi-Sing (Kim), Jonas De Vuyst (Peter), Ferry Doedens (Tim), Kimberly Klaver (Ilse), Marly van der Velden (Zoë), Rutger Vink (Rutger), Diederik Ebbinge (hoofcommissaris Stienstra), Sanne Langelaar (agent Katja), David Lucieer (agent Marcel), Frank Lammers (rechercheur van Velzen), Jochem Hamerling (dj)

Ontstaan

Soundtrack van Jay Hardway (titeltrack), Armin van Buuren, Eva Simons, Audio Bullys, Tiësto, Martin Solveig, Chocolate Puma en curbi.

Thriller met een knipoog. Opgenomen tijdens de Sneekweek.

Danseres Holly Mae Brood, dochter van Herman Brood, debuteert.

De trailer was een week voor de première al 300.000 keer bekeken op YouTube.

Pers

Patricia Smage op Cinemagazine.nl op 16 januari 2016: "(...) De soundtrack vol stampende dancebeats neemt een prominente rol in en het geluid overstemt regelmatig het beeld. ‘Sneekweek’ is typisch zo’n film die het van zijn jeugdig imago moet hebben (...) Van de acteerprestaties of de dialogen hoeft deze film het niet te hebben en aanvankelijk is dat zelfs een bron van (lichte) ergernis. Naarmate de film vordert, worden ook kritische kijkers in deze Hollandse versie van ‘I Know What You Did Last Summer’(1997) getrokken. En, wat ook wel fijn is bij een whodunit: als kijker word je af en toe op het verkeerde been gezet. Het verhaal loopt dan ook net even anders dan je zou verwachten en dat is eigenlijk de sterkste troef van de film. Halfnaakte soapies die als kippen zonder kop regelrecht in de armen van de killer rennen; het slashergenre is doorgaans vrij succesvol. Zeker wanneer de film in een hip jasje is gestoken en uit zijn voegen barst van de hypnotiserende (en vooral luide) dancebeats. Vernieuwend is het allemaal niet, maar ‘Sneekweek’ is met zijn licht verteerbare polderhorror best aardig weg te kijken."

Berend Jan Bockting in 'de Volkskrant' van 21 januari 2016: "Op een tv in Sneekweek zapt een personage langs de moderne horrorklassieker Scream, Fries nagesynchroniseerd. Aardige vondst, in een film over een groepje vers afgestudeerde en botergeile Amsterdamse studenten dat tijdens het zeilfestijn op de Friese meren last krijgt van een gemaskerde maniak. Straf voor een uit de hand gelopen ontgroeningsritueel, mogelijk. Tegelijk schieten de makers van dit lukraak bij elkaar gesampelde werkje zichzelf met die scène in de voet: het komische én spannende Scream speelt een zelfbewust spel met de clichés van het slashergenre. Het vlakke Sneekweek, waarin muffe stereotypen over de boot met humorloze blonde Duitse meisjes en de boot met langzaamvarende, reggaedraaiende donkere jongens humor moeten bewerkstelligen, is juist het type film dat door Scream wordt bespot."

Ab Zagt in 'AD' van 21 juni 2016: "Regisseur Martijn Heijne heeft goed gekeken naar bekende Amerikaanse horrorfilms, toen hij de kans kreeg om Sneekweek te maken. De verwijzingen naar en imitaties van beproefd griezelvermaak uit Hollywood als I Know What You Did Last Summer, Halloween en Scream zijn legio. Daar is weinig mis mee, alleen blinkt zo'n film vervolgens niet uit door originaliteit. Wel opmerkelijk is de gekozen omgeving: Sneek tijdens het jaarlijkse Friese zeilfeest, waar brallerige studenten zich - gedrenkt in alcohol - constant misdragen, het liefst met snelle seks. Een perfect decor voor een reeks moorden, waardoor een groepje studenten al snel wordt uitgedund. Twee jaar daarvoor kwam een vriend van hen tijdens een dranksessie om het leven. Wraak lijkt het motief om de verantwoordelijken één voor één op een zo lugubere wijze te doden. Probleem van Sneekweek is dat de personages een flinterdun oppervlakkig karakter hebben. De meesten zijn onsympathiek, waardoor het de kijker worst is of zij wel of niet een spijker door het hoofd krijgen. Alleen Carolien Spoor krijgt de kans om iets meer uit haar rol te halen. Dat zal de liefhebbers vermoedelijk een zorg zijn. Deze Nederhorror is niet meer dan de bekende aftelsom met een thrillerelementje: wie is de dader? Ook die ontknoping is niet bijster origineel."

Casting

Janusz Gosschalk, Leonie Luttik

Montage

Bas Icke, Jasper Quispel

ProdDesign

Ruben Schwartz

Kostuums

Martina Fehmer

Grime

Ingeborg van Eetvelde

Bioszalen

94 bij première

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer