Mannenharten 2 (2015)

Regie

Mark de Cloe

Scenario

Wim Hoen, Elle van Rijn, Lies van Grieken, Joren Slaets

Release

17 december 2015

Producent

Alain de Levita, Kaja Wolffers, Ilse Ronteltap

Links

FT recensie | IMDB

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

Hoewel er veel is veranderd in de levens van onze mannen; ook in Mannenharten 2 blijkt de liefde alles behalve een sprookje. Zo drijft de baby van Wouter (Jeroen Spitzenberger) en Nicole (Katja Herbers) hen vooral uit elkaar, besluit Tim (Daan Schuurmans) - die net terug is van zijn reis - een tijdje single te blijven en valt womanizer Dennis (Barry Atsma) als een blok voor een nieuw zangtalent. Niels (Fabian Jansen) gooit het na een cursus vrouwen versieren over een hele andere boeg en de hopeloos romantische Younes (Mingus Dagelet) zoekt overal in Amsterdam naar het meisje waar hij één onvergetelijke nacht mee beleefde. Een ding is dus zeker: de zoektocht naar liefde gaat in alle hevigheid verder!

Cast

Barry Atsma (Dennis), Daan Schuurmans (Tim), Jeroen Spitzenberger (Wouter), Katja Herbers (Nicole), Fabian Jansen (Niels), Mingus Dagelet (Younes), Liliana de Vries (Maria), Hadewych Minis (Laura), Maartje van de Wetering, Jelka van Houten, Barbara Sloesen, Bo Maerten, Ellik Bargai (ambtenaar burgerlijke stand), Matteo van der Grijn, Edwin Jonker, Robert Duursema, Nick Vorsselman

Ontstaan

Opgenomen in Amsterdam (oa De Kompaszaal van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij op het KNSM-eiland).

De Duitse romantici verantwoordelijk voor het eerste deel hadden in 2011 trouwens ook al een vervolg bedacht: Männerherzen... und die Ganz Ganz Große Liebe. MANNENHARTEN 1 verscheen in 2013.

Kijkwijzer: 12 jaar (seks, drugs en/of alcoholmisbruik, grof taalgebruik).

Pers

Mike Peek in 'Het Parool' van woensdag 16 december 2015: "(...) Voor dit vervolg had De Cloe aanzienlijk meer vrijheid. Hij schrapte een aantal karakters om de anderen meer body te kunnen geven. In het geval van platenproducent Dennis (Barry Atsma) is dat ook wel gelukt. (...) De verhaallijnen van Daan Schuurmans, Jeroen Spitzenberger en vooral Fabian Jansen zijn een stuk minder interessant. (...) Toch zie je De Cloes talent vaker doorschemeren dan in het origineel. Het onbevangen joch dat heel Amsterdam doorfietst in de hoop zijn meisje terug te zien, komt dichtbij Boy meets girl story. En de film bevat een prachtige break-up van twee personages die beseffen dat hun liefde niet was voorbestemd. Als ze dat eenmaal uitspreken, valt de onderlinge spanning weg. Helaas staat de MANNENHARTEN-formule louter geluk toe. Tijdens de aftiteling blijkt het stel doodleuk weer bij elkaar, zonder enige verklaring. Een betreurenswaardige knieval naar het zaterdagavondpubliek."

Belinda van de Graaf in 'Trouw' van donderdag 17 december 2015: "(...) je zit aan een dozijn halfslachtige romcom-typetjes die met comedy overigens weinig hebben uit te staan. Vermoeiend ook, dat decor van hippe lampekampen en dito behangetjes waarin het zouteloze 'eind goed, al goed' snel in zicht is. Jammer, want Mark de Cloe, die veel prijzen won met zijn korte films, lijkt tot meer in staat dan een uitgewrongen romcom."

Kevin Toma in 'de Volkskrant' van donderdag 17 december 2015: "(...) En dat alles tegen het decor van een quasi ansichtkaartachtig Amsterdam. We zien smalle straatjes, grachten, woonboten, ophaalbruggen en de fietstunnel onder het Rijksmuseum: als een soort doolhof van de liefde neergezet. Dat geldt zeker voor twintiger Younes (Mingus Dagelet), die dagelijks de stad door fietst en volhangt met posters om zijn grote-liefde-voor-één-nacht terug te vinden. Terwijl Mannenharten was gebaseerd op het Duitse kassucces Männerherzen (2009), trokken regisseur Mark de Cloe en scenarist Marnie Blok zich dit maal weinig aan van het vervolg Männerherzen... und die ganz ganz große Liebe (2011). De (nauwelijks kruisende) verhaallijnen hebben zo hun leuke momenten en worden met de nodige vaart tot een redelijk onderhoudend mozaïek gesmeed. Daar blijft het dan wel bij. De personages en hun verwikkelingen blijven te veel in sjabloontjes steken, waardoor je nauwelijks aan hen gehecht raakt en het je vrij weinig kan schelen of ze al dan niet in de liefde slagen. Dat het geheel intussen onvermijdelijk op een vijfvoudig happy end afstevent, maakt Mannenharten 2 tot voorspelbaar, glad amusement dat na afloop snel uit het geheugen sijpelt."

Tisha Eetgerink in 'AD' van donderdag 17 december 2015: "(...) Hoe licht het genre ook is, de talentvolle cast heeft duidelijk genoeg liefde in deze romantische komedie gestoken."

Fabian Melchers in 'de Telegraaf' van donderdag 17 december 2015: "(...) Veel verhalen, zeker voor anderhalf uur. Ter vergelijking: Love actually nam drie kwartier langer de tijd. Toch moeten alle losse eindjes op tijd aan elkaar worden geknoopt, en dat maakt Mannenharten 2 zo vluchtig dat hij bij het inzetten van de aftiteling alweer is vervlogen."

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Jan Moeskops

Montage

Moek de Groot

ProdDesign

Eric Bernhard

Kostuums

Margriet Procée

Distributeur

Dutch Filmworks

Bioszalen

129 bij première

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer