Bon bini Holland

Regie

Jelle de Jonge

Scenario

Jandino Asporaat, Ernst Gonlag, Reint Schölvinck

Producent

Maudy van Bree, Erwin Godschalk, Maarten Swart

Links

FT recensie | IMDB

Duur

88 minuten
Filminformatie

Verhaal

Robertico Florentina (Jandino Asporaat) is een brutale, maar charmante oplichter van Curaçao. Hij verdient zijn geld met Bon Bini Bungalows, een zogenaamd bureau dat toeristen onderbrengt in vakantiehuizen zonder dat de eigenaar hier iets van afweet. Als hij per ongeluk een gevaarlijke crimineel belazert, vlucht hij naar Nederland. Als Robertico de mooie Noëlla Maduro (Liliana de Vries) ontmoet en ontdekt dat haar vader Ken Maduro (Dennis Rudge) een rijke zakenman is, krijgt Robertico een plan. Als hij Ken weet te overtuigen om te investeren in Bon Bini Bungalows, is hij in één klap uit de problemen. Zijn plan lijkt te slagen maar wordt ingewikkeld als Robertico verliefd wordt op Noëlla… Zal hij zijn zwendel voortzetten of zal hij zijn hart volgen en voor het eerst in zijn leven eerlijk zijn?

Cast

Jandino Asporaat (Robertico Florentina/Judeska), Liliana de Vries (Noëlla Maduro), Sergio IJssel (Norwin/Nolte), Dennis Rudge (Ken Maduro), Lone van Roosendaal (Sylvia Maduro), Teun Kuilboer (Patrick van Zuydewijn), Hans Dagelet (Eddy Mathilda), Cynthia Abma (mevrouw van Vleuten), Ursul de Geer (meneer van Vleuten), Martin van Waardenberg (man arbeidsbureau), Humberto Tan (Humberto Tan), Alpha Oumar Barry (Kofi), Phi Nguyen (Ping Ping), Jörgen Raymann (priester), Fem Petraeus (receptioniste), Tania Kross (operazangeres), Shirma Rouse (gospelzangeres), Albert Jan van Rees (klant FC Kip), Mira van der Lubbe (catering dame), Frans de Wit (man in rolstoel), Ditmar Marlin (klant FC Kip), Ruud Drupsteen (man golfbaan)

Ontstaan

Kijkwijzer: 9 jaar (angst, grof taalgebruik).

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 9 december 2015: "De lach-of-ik-schiethumor van Jandino Asporaat en zijn typetjes trof vaak doel in De Dino show, zijn speelfilmvehikel BON BINI HOLLAND maakt maar weer eens duidelijk dat voor een film meer nodig is dan een een half uurtje pretentieloze tv-lol. (...) BON BINI HOLLAND heeft zijn momenten, maar de meeste grappen zijn simpelweg niet leuk genoeg. Een voorbeeld? De oplichter wordt door zijn vreindin meegenomen naar de opera. Hij begrijpt er niets van: ze zouden toch naar Oprah gaan?"

Fabian Melchers in 'de Telegraaf' van donderdag 10 december 2015: "Vorig jaar stopte Jandino Asporaat met zijn televisieprogramma op de NPO, maar ook zijn eerste speelfilm is nog altijd een echte ’dino-show’. Voor Bon Bini Holland trok de cabaretier zijn verkleedkist open om vijf verschillende rollen te spelen, in een avondvullende poppenkast. Een poging is er wel gedaan om Asporaats losse sketches rondom restaurant FC Kip in een verhaal te stoppen, maar de uitwerking laat te wensen over. Bon Bini Holland introduceert de Curaçaose Robertico (Asporaat), een oplichter die moet onderduiken bij zijn tante in Rotterdam (ook Asporaat) en daar al snel in zijn oude patroon vervalt. Terwijl hij zich uitslooft in bovengenoemde kipkantine, probeert hij zijn schuld weg te poetsen door een rijke hoteleigenaar af te zetten met een verzonnen bungalowpark. Dat de zakenman daar met open ogen intrapt, is al een vroeg teken dat je voor een leuk verhaal niet bij Bon Bini Holland moet zijn. Wat overblijft is een verzameling van scènes met schreeuwerige typetjes, die feitelijk niet veel meer doen dan schreeuwerige typetjes zijn. Een ordinaire Rotterdamse buurvrouw die buitenlanders haat (Asporaat onder een dikke laag make-up), Antilianen met een obsessie voor gefrituurde kip en een Chinees met een splaakgeblek. Goedkope, bekrompen humor."

Kevin Toma in 'de Volkskrant' van donderdag 10 december 2015: "De televisietypetjes van stand-up comedian Jandino Asporaat verhuizen naar het grote doek in deze voor de fans ongetwijfeld komische, maar ongeïnspireerd in elkaar gezette komedie. Behalve de charmante Curaçaose zwendelaar Robertico speelt Asporaat diens bitse tante Judeska en Hindoestaan Rajesh, terwijl hij speciaal voor de film in de vlekkerig witte huid van het dikke, racistische Rotterdamse loeder Gerrie kruipt; een wanstaltig creatuur dat de meest overbodige scènes van de film mag vollullen. En dan is er ook nog zoiets als een plot: wanneer Robertico in Nederland bij tante Judeska onderduikt voor maffiabaas Eddy Mathilda (Hans Dagelet), papt hij het aan met een Curaçaose zakenman (Dennis Rudge) en diens mooie dochter (Liliana de Vries). Bon Bini Holland is lang niet zo driest en 'onbeskoft' als de makers hopen; pas met de moddervette finale komt de schwung er goed in."

Casting

Houdijn Beekhuis, Betty Post

Camera

Joris Kerbosch

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Kostuums

Isis Vaandrager

Grime

Evalotte Oosterop

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer