Hallo bungalow (2015)

Regie

Anne de Clercq

Scenario

Elle van Rijn, Anne de Clercq

Release

3 december 2015

Producent

Kees Abrahams, Bobby Boermans, Robin de Levita, Edvard van 't Wout

Links

FT recensie | IMDB

Duur

95 minuten
Filminformatie

Verhaal

In het suffe vakantiepark De Lusthove werken drie vrouwen die hun leven meer dan zat zijn. Ze besluiten de criminele parkmanager te chanteren om genoeg geld bij elkaar te krijgen voor een ander leven. Hun baas blijkt een geducht tegenstander: hij schakelt een team low-budget huurmoordenaars in om zijn anonieme chanteerders te vinden. Onze drie heldinnen zullen alles op alles moeten zetten om dit te overleven, terwijl ze tegelijkertijd middenin het hoogseizoen zitten.

Cast

Lies Visschedijk (Olivia), Eva van der Gucht (Trijntje), Anne-Marie Jung (Bibi), Stefan de Walle (Tiebe Prins), Jennifer Hoffman (Ilona), Martijn Fischer (Fridus), Roeland Fernhout (Jurgen), Huub Smit (Boon), Tobias Kersloot (Toto Prins), Frieda Pittoors (Eddie), Burt Rutteman (Laslo), René Groothof (Peer), Marcel Zwoferink (bodyguard), Jenny Arean (Dokie), Ruud Drupsteen (trouwambtenaar)

Ontstaan

Kijkwijzer: 12 jaar (grof taalgebruik, geweld).

Facts

Regisseur Anne de Clercq had de film niet willen maken als Lies Visschedijk, Eva Van der Gucht of Anne-Marie Jung niet hadden gekund. In 'de Telegraaf' van donderdag 3 december 2015: "Ze hebben niet alleen hetzelfde gevoel voor humor, maar laten ook alledrie een bepaalde kwetsbaarheid in hun spel zien. Je kunt op zoek gaan naar actrices die de meeste bezoekers schijnen te trekken, maar dan krijg je toch weer een doorsnee-film. Het gaat om de chemie."

Pers

Karin Wolfs op Cinema.nl op 1 december 2015: "Het uitgangspunt van actiekomedie Hallo bungalow van regisseur/scenarist Anne de Clercq (Jack bestelt een broertje) en coscenarist Elle van Rijn doet denken aan dat van genregenoten Amazones (2004) van Esmé Lammers – over vier Brabantse vrouwen die uit geldgebrek een bank beroven – en Moordwijven (2007) van Dick Maas, waarin drie bevriende miljonairsvrouwen besluiten een overspelige echtgenoot om te laten leggen. Maas zette de trophy wives effectief te kakken. Lammers weefde een lijntje sociaal-realistisch drama door haar actiekomedie. En De Clercq en Van Rijn? Die maakten een infantiele, pastelkleurige kolderkomedie voor volwassenen. De typetjesparade wordt aangevoerd door de hoogblonde, rondborstige Bibi (Anne-Marie Jung) die te doof is om zuiver te zingen, maar in gesprekken nergens last van heeft. Olivia (Lies Visschedijk) is een zorgzame wannabe-scheikundestudent die geen nee kan zeggen. En Trijntje (Eva van der Gucht), die graag moeder wil worden, komt thuis met een asielzoekertje tegen de burn-out van haar hyperventilerende man. De vakantieparkdirecteur heeft een debiele zoon, er lopen twee vooroorlogse schurken rond en ook de stereotiepe geluksgoeroe zit er weer tussen. Iedereen lijkt weggelopen uit een avontuur van K3 of Bassie en Adriaan. Om voor klucht of camp door te gaan biedt de serie verwikkelingen te weinig – zeg maar gerust geen – vermaak. Voor een reïncarnatie tot kinderfilm zitten er te veel bloederige scènes in, waarvan het shock-effect ook al niet op de lachspieren werkt. Daarvoor is de timing te beroerd, de plot te kinderachtig en vooral: te achteloos, rommelig en misplaatst. Boeven blijven bewegingloos staan tot ze aan de beurt zijn een klap uit te delen. De vermomde vriendinnen rennen rond in konijnenpakken zonder de kop op te doen, want dat acteert niet zo lekker. Zelfs een sponsormomentje met 'bubbels' oogt misplaatst in een bungalowparkrestaurant waar louter schnitzels op het menu staan. Als er een dode valt, vraagt niemand zich af waar die is gebleven. Hallo bungalow is een schoolvoorbeeld van gehurkt communiceren: volwassenen toespreken alsof het kleine kinderen zijn. Het is knap om met een cast van dit niveau zo'n stomvervelende film te maken. Een nieuw dieptepunt in de vaderlandse film na De overgave (2014), die zichzelf nog zo serieus nam dat hij bij vlagen onbedoeld vermakelijk was. Dit is een film die grappig bedoeld is, maar dat bij gebrek aan bezieling geen moment blijkt te zijn."

Annet de Jong in 'de Telegraaf' van donderdag 3 december 2015: "Het plezier spat van het scherm af bij de melige en campy Nederlandse komedie HALLO BUNGALOW. (...) een slapstick-achtige misdaadkomedie die charmant blijft door de geweldige acteurs. Allemaal zijn ze goed op dreef, maar Lies Visschedijk is op haar best. HALLO BUNGALOW is een prima komedie, niet wereldschokkend, maar uiterst sympathiek."

Belinda van de Graaf in 'Trouw' van donderdag 3 december 2015: "Met de komedie HALLO BUNGALOW verschijnt op de valreep de slechtste Nederlandse film van het jaar. Een komedie kun je het eigenlijk niet noemen, want er valt niks te lachen. Met steeds krommere tenen volg je de avonturen (...) een beproeving om uit te zitten. Anne de Clercq, een tv-regisseuse, die eerder dit jaar in de bioscoop debuteerde met het al even onleuke JACK BESTELT EEN BROERTJE (...)"

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van donderdag 3 december 2015: "De locatie is veelbelovend. (...) Al snel blijkt dat regisseur Anne de Clercq (...) allesbehalve een subtiel, invoelend verhaal wil vertellen. De humor in HALLO BUNGALOW is van het grove soort: we moeten lachen om iemand die bijna verdrinkt (...) Dat is al wat veel gevraagd, maar het wordt pas echt moeizaam wanneer de film zich ontpopt tot een Tarantino-achtig misdaadverhaal. Alles wat daarbij kan misgaan, gaat in HALLO BUNGALOW mis: het geweld (fel en bloederig) is volledig misplaatst, de grappen worden steeds flauwer en de toch al magere plotlijntjes zakken steeds verder weg in het drijfzand van de slordige regie. Voor de acteurs zit er weinig anders op dan schmieren; een pijnlijk gezicht. Dat zoveel aardige talent zich aan deze kille, ontsporende komedie heeft willen verbinden, is een raadsel."

Camera

Ezra Reverda

Montage

Elsbeth Kasteel

ProdDesign

Florian Legters

Kostuums

Suzanne Eldering

Stunts

Liam O' Callaghan

Bioszalen

72 bij première

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer