Ja, ik wil! (2015)

Regie

Kees van Nieuwkerk

Scenario

Elle van Rijn

Release

15 oktober 2015

Producent

Erwin Godschalk, Maarten Swart

Links

FT recensie | IMDB

Duur

96 minuten
Filminformatie

Verhaal

Roos (Elise Schaap) is mooi, leuk, succesvol en begin dertig. Steeds als ze begint te dromen van een huwelijk, wordt ze gedumpt. En dan wordt ze ook nog eens uitgenodigd op de bruiloften van haar exen (o.a. Jeroen Spitzenberger) en best friend forever (Thomas Cammaert). Om zichzelf niet te laten kennen, neemt ze haar jongere stagiair Daan (Martijn Lakemeier) mee naar alle ceremonies. Ze raakt veelvuldig verzeild in gênante situaties en valt prompt als een blok voor de charmes van een aantrekkelijke arts (Thijs Römer). Men zegt wel: “Van een bruiloft komt een bruiloft”, maar is hij de ware Jacob tegen wie ze ‘Ja, ik wil!’ zal zeggen?

Cast

Elise Schaap (Roos), Jeroen Spitzenberger (Pieter), Thomas Cammaert (Sam), Martijn Lakemeier (Daan), Thijs Römer (Jacob), Loes Haverkort (Sarah), Manuel Broekman (Timo), Nadja Hüpscher (Saskia), Raymonde de Kuyper (Rita), Nhung Dam (Patricia), Jon Karthaus (ober), Jos Smit (bruiloftsgast), Lisanne Smit (bruiloftsgast), Tessa Smit (bruiloftsgast), Yvon Jaspers (Lisa), Mike Libanon (yogi), Sven Bijma (Marten), Jan Hulst (Freek), Geert Lageveen (burgemeester), Viggo Waas (Godfried), Lisa Groothof (Esmee), Nick Vorsselman (bruiloftsgast), Henry van Loon

Ontstaan

Kijkwijzer: 6 jaar (grof taalgebruik, geweld).

Pers

Fabian Melchers in 'de Telegraaf' van donderdag 15 oktober 2015: "Aan mannen heeft Roos geen gebrek, maar waar blijft die ware toch? Ze moet flink aan de bak nu het uit is met haar vriend. Maar misschien dat die perfecte vent wel veel dichterbij is dan ze denkt. Komt dit u bekend voor? Dat kan goed kloppen, want Ja, ik wil is een romantische komedie die er een sport van lijkt te maken om zoveel mogelijk clichés aan te tikken. Zonder enige vorm van zelfspot of ironie. Ongemakkelijk wordt dat zelfs als regisseur Kees van Nieuwkerk er uitgemolken boodschappen doorheen wil duwen door er een transseksueel (wees jezelf!) en een invalide vrouw (huwelijk gaat om liefde!) met de haren bij te slepen. Het dieptepunt is bereikt bij de derde bruiloft die Roos bezoekt, waar ze zich hardop realiseert wie haar échte liefde al die tijd is geweest. We gaan hier natuurlijk niet verklappen wie dat is. Ook al geeft de persoon in kwestie zelf een hint wanneer hij de nieuwe foute vriend van de hoofdpersoon streng toespreekt: „Weet jij eigenlijk wel hoe leuk Roos is?!” Van Nieuwkerk had meer moeten vertrouwen op het kunnen van zijn cast, in plaats van op het beroerde scenario."

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van donderdag 15 oktober 2015: "(...) De film tikt braaf de obligate punten van het genre af en gaat opzichtig te leen bij Four Weddings and a Funeral (1994), nog altijd het prototype romantische publiekstrekker. De les van Ja, ik wil is eenvoudig: om geluk te vinden in de liefde moet je weten wat je wilt - en vooral wie je bent. Het probleem is dat de filmmakers zelf niet lijken te weten wie Roos is. In elke scène toont ze weer een andere kant. Aanvankelijk is dat logisch, omdat ze zich als een kameleon aanpast aan haar partners. Maar ook wanneer ze geacht wordt haar ware gezicht te tonen, blijft er geen peil op te trekken. Zelfs haar kledingkeuze is schizofreen. Het is een ondankbare rol voor Elise Schaap, die zich er manmoedig doorheen slaat. Aan het acteerwerk ligt het niet dat Ja, ik wil weinig indruk maakt: Schaap en Lakemeier zijn sympathiek en in een geestige bijrol als Roos' moeder zorgt Raymonde de Kuyper voor een paar recalcitrante momenten. Jammer dat de rest van de film geen tanden heeft."

Remke de Lange in 'Trouw' van donderdag 15 oktober 2015: "(...) Met een overigens prima cast voeren ze een homovriend op die vlak voor zijn huwelijk als transgender uit de kast komt (gek dat Roos daar nooit iets van gemerkt heeft), maar ook een zweverige surfdude, een 50-plus-moeder die zich vermaakt met gigolo's, een nuffige cheffin: allemaal geinige personages die moeten verbloemen hoe matig interessant Roos en de mannen om haar heen eigenlijk zijn. Ups? Downs? Er valt helaas maar weinig mee te leven bij JA, IK WIL!"

Filmuziek

Merlijn Snitker

Camera

Menno Westendorp

Montage

Wouter Jansen, Jurriaan van Nimwegen

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Grime

Marleen Holthuis

Bioszalen

124 bij première

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer