Schone handen (2015)

Regie

Tjebbo Penning

Scenario

Carl Joos

Release

10 september 2015

Producent

Maaike Benschop, Petra Goedings

Links

FT recensie | IMDB

Duur

108 minuten
Filminformatie

Verhaal

SCHONE HANDEN is een spannende thriller gebaseerd op de misdaadroman van René Appel uit 2007. Sylvia (Thekla Reuten) heeft te lang weggekeken van de bloeiende drugshandel van haar man Eddie (Jeroen van Koningsbrugge). Maar als de politie steeds vaker op de stoep staat, dringt pas goed tot haar door hoe diep hij erin verzeild is geraakt. Als alles fout dreigt te gaan, probeert Sylvia haar twee kinderen te beschermen en het misdaadmilieu te ontvluchten. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Eddie zal nergens voor terugdeinzen om ‘de familie’ bij elkaar te houden.

Cast

Thekla Reuten (Sylvia), Jeroen van Koningsbrugge (Eddie), Angela Schijf (Chantal), Cees Geel (Brandsma), Poal Cairo (Ab), Bente Fokkens (Daphne), Teun Kuilboer (Charlie), Sol Vinken (Mitchel), Frederik Brom (Tromp), Nino den Brave (Yuri), Jenne Decleir (Marvin), Camilla Siegertsz (Ineke), Tjebbo Gerritsma (Frans), Trudy de Jong (Sylvia's moeder), Marcel Faber (Daan), Bart Klever (Disselhoek), Han Oldigs (Maaswinkel)

Ontstaan

Eerste verfilming van een roman van René Appel.

Bente Fokkens (15) werd bekend door haar uitvoering van Anouks Lost in The Voice Kids.

Kijkwijzer: 12 jaar (angst, grof taalgebruik, geweld).

Facts

Thekla Reuten leerde plat-Amsterdams door Eef de Nagelkoningin, die voor de film kunstnagels bij Reuten zette.

Pers

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van woensdag 9 september 2015: "Er zit een vaart en fun in misdaadkomedie SCHONE HANDEN die in de meeste Nederlandse films al lang tot een snelheidsboete had geleid. (...) De parodistische toon is er door regisseur Tjebbo Penning en scenarioschrijver Carl Joos aan toegevoegd. (...) Als het allemaal wat scherper en gevaarlijker was geweest, had SCHONE HANDEN zowaar een commentaar kunnen zijn op de collectieve verstandsverbijstering rondom het optreden van Holleeder in College Tour. Maar hoewel Jeroen van Koningsbrugge een sympathieke komiek is, is hij niet echt een transformerend acteur die het masker van lachebekje in kan ruilen voor dat van psychopaat."

Mike Peek in 'Het Parool' van woensdag 9 september 2015: "De grote kracht van de serie Breaking Bad is dat je hoofdpersoon Walter White in vijf seizoenen langzaam zijn verstand ziet verliezen. Waar het precieze omslagpunt ligt, is nauwelijks te zeggen. SCHONE HANDEN probeert iets soortgelijks in twee uur te bewerkstelligen. (...) Van Koningsbrugge zet een goede, intense rol neer, maar de haastige omslag van zijn personage is ongeloofwaardig. En er zijn meer problemen. Reuten speelt een soort opgevoerde Rachel Hazes, wier zwaar aangezette accent de toch al povere dialogen geen goed doet (...)"

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van donderdag 10 september 2015: "(...) Van een originele kijk op het misdaadgenre hoeft de thriller SCHONE HANDEN het niet te hebben. (...) sterke vrouwelijke personages zijn al langer aan een opmars in het genre bezig, met dank aan populaire televisieseries als Penoza en Flikken Maastricht. Waar SCHONE HANDEN zich wel in onderscheidt, is de zorg waarmee de film gemaakt is. Tjebbo Penning (...) laat geen steek vallen en vond een mooi evenwicht tussen realisme en aanstekelijke overdaad. Voortdurend parelt het zweet op de hoofden van de personages, geplaagd door een Hollandse hittegolf. Die klamme sfeer werkt goed door in de actiescènes, maar ook in het huiselijk drama. Vooral het acteerwerk tilt SCHONE HANDEN boven de middelmaat uit. Thekla Reuten schudt haar keurige imago van zich af met een plat Amsterdams accent, Jeroen van Koningsbrugge is overtuigend als doorgedraaide familieman. Ook de bijrollen zijn sterk bezet: Teun Kuilboer is knap griezelig als Eddies criminele broer, Camilla Siegertsz ontroert als gedupeerde vriendin en Jim van der Woude zorgt, in een paar gedenkwaardige scènes, voor de grootste traktatie."

Filmuziek

Han Otten

Camera

Danny Elsen

Montage

Philippe Ravoet

Kostuums

Catherine van Bree

Grime

Erik Hillenbrink

Bioszalen

110 bij première

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer